26. června 2015 • 18:48

Švancarova rozlučka: NEJ návštěva na fotbale v ČR v 21. století!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brněnský fotbalový útočník Petr Švancara vzkřísí při své sobotní rozlučce s kariérou slavnou minulost stadionu za Lužánkami. Akce, při níž se vedle Švancarových spoluhráčů představí například i hokejisté z NHL Jakub Voráček, Ondřej Pavelec, Jiří Tlustý, Radek Smoleňák nebo zpěvák Vojta Dyk, byla vyprodaná za pouhých sedm dnů. Po úpravách současné hlediště pojme 25.000 diváků, zájem byl přitom mnohem vyšší. I tak se bude jednat o největší fotbalovou návštěvu v České republice v 21. stoletím.



"Myslím si, že bychom padesát tisíc vstupenek prodali. Beru jako moji chybu, že jsme nepostavili obrovskou montovanou tribunu, která byla na biatlonu v Novém Městě," uvedl Švancara na dnešní tiskové konferenci.

V předprodeji přitom organizátoři vůbec nevyužili internet. "Jak se rozkřiklo, že je vyprodáno, tak se zájem o vstupenky ještě zvýšil. Mohl jsem mít růžové brýle," dodal Švancara. "Ovšem celá akce není jen o mém zápase, ale o budoucnosti stadionu za Lužánkami," uvedl bývalý brněnský fotbalista.

Vítěze letošní ankety Zlatá hokejka Voráčka akce nadchla. "Musím ocenit, kolik práce při úpravě stadionu dobrovolníci odvedli. Moc jsem tomu v počátku nevěřil. Jsem rád, že se mohu zúčastnit," řekl Voráček.

Švancara začal s rekonstrukcí stadionu za Lužánkami
Video se připravuje ...

Vedle Švancary se představí také jeho fotbaloví souputníci Luděk Zelenka, Jiří Štajner, Jan Maroši, Petr Křivánek, Marcel Cupák, Milan Pacanda nebo Pavel Horváth. Chybět nebudou ani František Cipro, který na konci osmdesátých let tehdejší Zbrojovku trénoval, nebo členové mistrovského kádru Brna z roku 1978 v čele s Karlem Kroupou, Karlem Jarůškem, Josefem Mazurou, Rostislavem Václavíčkem a brankářem Josefem Hronem.

Přijede i těžce nemocný plzeňský fotbalistka Marián Čišovský. "Jsme součástí jeho příběhu. O poločase dostane pro svou nadaci dárkový šek," upřesnil spoluorganizátor akce Luděk Zelenka. Z nominovaných se omluvil pouze Milan Baroš, který už začal v Mladé Boleslavi přípravu na novou sezonu.

Bývalý chrám brněnského fotbalu ležel od posledního ligového utkání koncem září 2001 téměř čtrnáct let ladem a chátral. Vzniklo sice několik projektových studií, všechny ale kvůli nedostatku financí skončily v šuplíku.

Program rozlučky Petra Švancary na stadionu Za Lužánkami
Program rozlučky Petra Švancary na stadionu Za Lužánkami

Až parta nadšenců okolo Švancary zpustlé sportoviště zprovoznila. Dobrovolníci na tribunách odstranili náletové dřeviny, zpevnili drolící se beton a natřeli zábradlí, na hrací ploše zlikvidovali metrový plevel a zaseli novou trávu. Svou iniciativou vzkřísili myšlenku na výstavbu nového stadionu: o tu nyní mají zájem tři soukromé firmy, které chtějí uhradit všechny náklady a samy stadion provozovat.

Sobotní program začne v poledne otevřením fanzóny a autogramiádou hokejistů Komety Brno a bývalého trenéra brněnských fotbalistů Petra Uličného. Ve 13:00 se otevřou vstupy na tribuny a o hodinu později začne utkání malých fotbalistů. V 15:30 se představí všichni hráči a hlavní program začne od 16:00 exhibičním zápasem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud