30. června 2015 • 04:50

Masopustův fotbalový osud: Byl slávista, chtěla ho Sparta i Schalke

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Držitel Zlatého míče, střelec gólu ve finále mistrovství světa 1962, ikona Dukly. Hlavně tak si budou fanoušci pamatovat Josefa Masopusta. Fotbalová legenda, která zemřela v pondělí po dlouhé vážné nemoci, poodkryla v online rozhovoru se čtenáři iSport.cz loni v červnu některé málo známé detaily ze svojí bohaté kariéry.



Ačkoliv drtivou většinu hráčské kariéry strávil v Dukle a vyhrál s s ní i osm československých titulů, stejně jako jeho otec nejdřív podporoval jiný pražský klub.

„Já jsem slávista. S tátou jsme byli slávisti. Myslel jsem si, že bych mohl jít z Teplic do Slavie. Pak jsem ale podepsal do Dukly. Když se nám začalo dařit, rozhodla se naše parta v Dukle zůstat, měli jsme dobré podmínky,“ popsal, jak se vyvíjely jeho fotbalové osudy.

Vzpomínka na Josefa Masopusta: Jak navštívil redakci Sportu
Video se připravuje ...

Mezi zájemci, kteří ho chtěli přetáhnout do svých řad, figurovala také Sparta. „Jednou se o mě pokoušela,“ přiznal Masopust zájem z Letné.

Úterní deník Sport přináší vzpomínky na Josefa Masopusta na šesti stranách...Foto Archiv Sport

O jednoho z nejlepších fotbalistů té doby stáli pochopitelně i zahraniční zájemci. „Ze zahraničí mě chtěli koupit v Belgii. Když přijeli zástupci Anderlechtu, šli jsme na Pragosport, který to musel posvětit a ještě za to bral provizi. Zkoušelo to také Schalke, ale tam mě také nepustili. A tehdy to automaticky nešlo,“ řekl k tehdejší praxi, která umožňovala odejít hráčům na Západ až v pokročilém fotbalovém věku.

Bývalý šéf Dukly: Masopust mě přivezl z Ameriky nemocného na zádech
Video se připravuje ...

Nakonec se dočkal až v 38 letech, kdy zamířil do belgického Molenbeeku. „V druhé belgické lize jsem byl nejlepším střelcem týmu i v tomto věku,“ zmínil, jak vyčníval v posledním angažmá před koncem hráčské kariéry.

V posledních letech sledoval počínání především dvou prvoligových klubů. „V mém žebříčku obliby je Dukla na prvním místě, druhé jsou Teplice a tím to končí,“ prozradil čtenářům.

Tehdy se ještě zpívalo v autobuse. A Masopust hrál prim, vzpomíná Viktor
Video se připravuje ...

Jelínek: Masopust byl gentleman světového formátu i můj druhý táta
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud