30. června 2015 • 13:37

Masopust dostal cenu od Platiniho, poslední rozloučení bude na Julisce

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední rozloučení s legendou českého fotbalu Josefem Masopustem, který zemřel v pondělí ve věku 84 let, se uskuteční ve středu 8. července na pražském stadionu Juliska. Smuteční obřad bude přístupný veřejnosti a bude doprovázen vojenskými poctami. Informoval o tom místopředseda občanského sdružení Klubu přátel Josefa Masopusta Petr Procházka.



Masopust byl jednou z největších osobností v historii českého fotbalu. Po zisku stříbra na mistrovství světa v roce 1962 dostal Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy. Po něm z českých fotbalistů získal prestižní ocenění pouze Pavel Nedvěd v roce 2003.

Během hráčské kariéry nastupoval Masopust za Most, Teplice a především Duklu, s kterou získal osm titulů. S reprezentací navíc v roce 1960 vybojoval bronz na mistrovství Evropy a úspěšný byl také jako trenér, když vyhrál ligu s Brnem a vedl i československý národní tým.

V roce 2000 byl navíc zvolen českým fotbalistou století před Josefem Bicanem a Ivem Viktorem. Za svého nejlepšího hráče v historii ho vybrala i FAČR k 50. výročí UEFA a mezi 100 nejlepších fotbalistů historie ho zařadil rovněž legendární Brazilec Pelé.

Ocenění od Platiniho

V pondělí zesnulý legendární český fotbalista Josef Masopust získal Cenu prezidenta UEFA za rok 2014. Každoroční ocenění si od šéfa UEFA Michela Platiniho vysloužil za výjimečný přínos fotbalu, vynikající úspěchy i mimořádné osobní kvality.

Platini Masopustovi cenu udělil v neděli, kdy ho přišel osobně navštívit těsně před jeho smrtí během nynějšího pobytu v Praze. "Před rokem jsem se rozhodl, že dám Cenu prezidenta UEFA české legendě, skvělému Josefu Masopustovi. Chtěl jsem Josefovi cenu dát v jeho rodné zemi a viděl jsem ho v neděli u něj doma předtím, než zemřel. Byl to dojemný zážitek, na který nikdy nezapomenu," uvedl Platini.

Cena prezidenta UEFA se předává od roku 1998. Současný šéf Platini jí vedle Masopusta zatím ocenil Alfreda di Stéfana, Bobbyho Charltona, Eusébia, Raymonda Kopu, Gianniho Riveru, Franze Beckenbauera a Johana Cruyffa.

Bývalý šéf Dukly: Masopust mě přivezl z Ameriky nemocného na zádech
Video se připravuje ...

Jelínek: Masopust byl gentleman světového formátu i můj druhý táta
Video se připravuje ...

Tehdy se ještě zpívalo v autobuse. A Masopust hrál prim, vzpomíná Viktor
Video se připravuje ...

Vzpomínka na Josefa Masopusta: Jak navštívil redakci Sportu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud