30. června 2015 • 19:00

Platini otevřel nové sídlo FAČR. Stálo 137 milionů a má Síň slávy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident UEFA Michel Platini dnes slavnostně otevřel nové sídlo Fotbalové asociace ČR na Strahově hned vedle toho starého. Jeho součástí je i nová Síň slávy, kterou český fotbal dosud neměl.



V Síni slávy nechybějí cenné relikvie, dresy či podobizny všech reprezentantů od roku 1993, kdy došlo k rozdělení Československa. Speciální část je věnována třem největším postavám historie českého fotbalu Josefu Masopustovi, Josefu Bicanovi a Pavlu Nedvědovi.

"Je to krásné, připomnělo mi to spoustu krásných vzpomínek. Naše historie je ale tak bohatá, že by to klidně mohlo být i třikrát tak velké. Je to vkusné a na každého dýchne kus historie," řekl mistr Evropy z roku 1976 Antonín Panenka.

Oficiálního otevření administrativní budovy, jejíž stavba začala pozemními pracemi v prosinci 2013, se zúčastnili i členové výkonného výboru UEFA, kteří jsou v Praze kvůli finále mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

Právě UEFA poskytla ze svého programu Hattrick 90 procent finančních prostředků na výstavbu. Dalších 10 procent dala FIFA. Český fotbal nemusel do sídla investovat, navíc ušetří na nákladech za nájem.

FAČR otevřela na Starhově nové sídlo. Krása, jásal Platini
Video se připravuje ...

"Přijeli jsme se podívat, jak jste naše peníze investovali. Hlavně náš šéf rozpočtu je zvědavý," vtipkoval při slavnostním projevu Platini. "Je to smutný den pro český fotbal, jelikož odešel náš přítel Josef Masopust, ale zároveň velmi šťastný den, protože fotbal našel svůj domov. Posláním pana (předsedy FAČR Miroslava) Pelty je starat se co nejlépe o chod českého fotbalu, aby ho hrálo co nejvíce dětí, a naším posláním je mu v tom pomáhat," dodal.

Podle naplánovaného rozpočtu stavba vyšla na 137 milionů korun s DPH. "A ještě se povedlo něco ušetřit na druhou fázi stavby," řekl Pelta. V plánu je pokračovat rekonstrukcí sousedního stadionu Přátelství. Aktuálně probíhá výběrové řízení na firmu, která na podzim rekonstrukci zahájí. Vedle nového zázemí se jedná i o vybudování vyhřívání trávníku, nového osvětlení, LED panelů a další modernizace. Plánované dokončení je v roce 2016.

Třípatrová stavba obsahuje také reprezentativní prostory, zasedací místnosti pro školení, restauraci a tiskové centrum. Horní dvě patra jsou kancelářská, v suterénu pak jsou připraveny čtyři fotbalové šatny. Inspirací byla mimo jiné sídla UEFA a FIFA.

Důležitý den pro český fotbal
Důležitý den pro český fotbal

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud