8. července 2015 • 04:20

Loučení s Masopustem. Připomeňte si stříbrné hrdiny z finále MS 1962

Autor: pod, nem, sh
Vstoupit do diskuse
0
  • Základní sestava legendárního týmu ČSR pro finále MS v Chile proti BrazíliiZákladní sestava legendárního týmu ČSR pro finále MS v Chile proti BrazíliiFOTO: Archiv

    Před třiapadesáti lety, 17. června 1962, se před 68 679 diváky na Estadio Nacional v Santiago de Chile dvě minuty dotýkali hvězd. Jen tak dlouho vedli fotbalisté tehdejší ČSR ve finále MS nad Brazílií. Nakonec prohráli 1:3 a brali stříbro. Největší hvězda tehdejšího týmu Josef Masopust má dnes na pražské Julisce pohřeb. Připomeňte si základní sestavu týmu, který svedl boj s Brazílií. Žijí ještě čtyři z nich, ale nesmrtelní jsou všichni!

  • Josef Masopust

    Narození: 1931
    Úmrtí: 2015 (84 let) 

    Josef Masopust Josef MasopustFoto Archiv

    Jeden z nejlepších českých fotbalistů všech dob a společně s Pavlem Nedvědem jediný Čech, který získal Zlatý míč pro nejlepšího hráče světa. Úspěšný byl i jako trenér. V roce 1978 přivedl Zbrojovku Brno k mistrovskému titulu, československou reprezentaci vedl v letech 1984-1987. Na Julisce má postavenou sochu.

  • Tomáš Pospíchal

    Narození: 1936
    Úmrtí: 2003 (67 let) 

    Tomáš Pospíchal Tomáš PospíchalFoto Archiv

    Legendární útočník a později i trenér, který vybojoval jediný titul v historii pro Bohemians 1905. V roce 1996 mu byla udělena Cena Václava Jíry za dlouhodobý přínos českému fotbalu. Připisuje se mu známý výrok:„Fotbal nemá logiku.“

  • Ján Popluhár

     

    Narození: 1935
    Úmrtí: 2011 (75 let) 

    Ján Popluhár Ján PopluhárFoto Archiv

    Vynikající obránce, který si kromě českých a slovenských vyzkoušel také angažmá ve francouzském Olympique Lyon. Později se vrhl na dráhu trenéra. V roce 1965 byl zvolen nejlepším fotbalistou Československa. Byl prohlášen nejlepším slovenským fotbalistou 20. století.

  • Jiří Tichý

    Narození: 1933 (81 let)

    Jiří Tichý Jiří TichýFoto Archiv

    Střední obránce, jenž si připsal 19 startů za reprezentaci. Rok po mistrovství v Chile byl jako občanský pracovník převelen z ČH Bratislava do Sparty Praha. Jako asistent působil v Chebu a v Poštorné, kam se na důchod přestěhoval do baráčku po rodičích.

  • Viliam Schrojf

    Narození: 1931
    Úmrtí: 2007 (76 let)

    Viliam Schrojf Viliam SchrojfFoto Archiv

    Skvělý brankář, jenž měl na stříbrné medaili z MS v Chile velký podíl. Přezdívalo se mu „černá kočka“. Kromě Československa si vyzkoušel také angažmá v Austrálii a Rakousku. 

  • Svatopluk Pluskal

    Narození: 1930
    Úmrtí: 2005 (74 let)

    Svatopluk Pluskal Svatopluk PluskalFoto Archiv

    Velký univerzál, který nejčastěji nastupoval v útoku, ale zvládl skoro všechny posty. Za reprezentaci nastupoval už od mládežnických kategorií, mistrovství světa v Chile pro něj bylo stejně jako pro ostatní vrcholem. Po konci hráčské kariéry se pustil do práce trenéra.

  • Ladislav Novák

    Narození: 1931
    Úmrtí: 2011 (79 let)

    Ladislav Novák Ladislav NovákFoto Archiv

    Dlouholetý hráč pražské Dukly, který nastupoval na postu levého obránce. Ve své době patřil k nejlepších obráncům ve fotbalovém světě. Jako mnoho jeho spoluhráčů si vyzkoušel i trenérskou kariéru, dlouhé roky koučoval v Belgii.

  • Adolf Scherer

    Narození: 1938 (77 let)

    Adolf Scherer Adolf SchererFoto Archiv

    Vynikající útočník, který se řadí mezi nejlepší v československé historii. V roce 1972 po angažmá v Nimes odešel do Francie, kde se podruhé oženil. Komunisti ho za trest nepustili na otcův pohřeb. Bydlí v Saint Gilles nedaleko Marseille a oblíbil si červené víno.

  • Josef Kadraba

    Narození: 1933 (81 let)

    Josef Kadraba Josef KadrabaFoto Archiv

    Technik, který uměl vytvářet šance svým spoluhráčům, ale i sám góly střílet. Navíc nebezpečný hlavičkář. V roce roku 1967 odešel do vídeňské filiálky automobilky Ford, hrát fotbal nesměl. Proto emigroval, dostal v nepřítomnosti dva roky vězení. Žije ve Vídni.

  • Andrej Kvašňák

    Narození: 1936
    Úmrtí: 2007 (70 let)

    Andrej Kvašňák Andrej KvašňákFoto Archiv

    Legendární záložník, jenž byl vyhlášen „Sparťanem století“. Proslul jako skvělý hlavičkář, ale také jako úžasný technik. Mnoho fanoušků se chodilo dívat vyloženě na něj. Když na stará kolena odešel hrát do Belgie, na Spartu chodilo hned méně diváků.

  • Josef Jelínek

    Narození: 1941 (74 let)

    Josef Jelínek Josef JelínekFoto Archiv

    Poznal zahraniční angažmá v nizozemském Deventeru, kariéru ukončil v pražských Bohemians, kde se pak stal na dlouhá léta správcem stadionu. O trávník pečoval i na Julisce, stadionu Dukly.  

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud