28. srpna 2015 • 18:00

Unie rozhodčích: Kovařík má pravdu, současné vedení je přezíravé

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

To o místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi a šéfce ligových sudí Dagmar Damkové je pravda. Tak se dá ve zkratce shrnout prohlášení Unie českých fotbalových rozhodčích, které se postavilo na stranu Libora Kovaříka, který promluvil pro deník Sport o vzrůstajícím soustavném nátlaku kontroverzního funkcionáře na tuzemské arbitry.



Co v prohlášení mimo jiné stojí? „Členové Unie mají své osobní zkušenosti s přezíravým absolutistickým jednáním Dagmar Damkové a Romana Berbra, a to se všemi z toho plynoucími důsledky,“ píše se v dokumentu podepsaném předsedu Unie a bývalým rozhodčím Evženem Amlerem.

Důkazy? „Spíš indicie, objektivní jevy,“ říká Amler pro iSport.cz. „My jako Unie nabízíme komisi rozhodčích opakovaně spolupráci, kvůli zprůhlednění nebo zlepšení práce, ale absolutně bez odezvy. Pro ně je důležité, aby se to dělalo tak, jak jim vyhovuje.“

Na asociaci prý zůstaly manýry devadesátých let minulého století a u někoho, míněno Romana Berbra, jednání spadá ještě hlouběji do totalitních dob. „Tam rozhodovalo získávání informací a na jejich základě i prebend. A kdo to celé organizoval, získával prebendu větší,“ říká Amler, podle kterého by měli Roman Berbr i Dagmar Damková opustit své pozice. „Pokud to neudělají, nejde jim o fotbal, ale o sebe.“

Prohlášení Unie českých fotbalových rozhodčích

Unie českých fotbalových rozhodčích cítí potřebu se vyjádřit k současné krizi fotbalovými rozhodčími nejvyšších soutěží.

Unie podporuje stanovisko a kroky rozhodčího Libora Kovaříka, které dle našeho názoru směřují ke zvýšení transparentnosti činnosti špičkových fotbalových rozhodčích a dalších rozhodčích celé České republiky. Členové Unie mají své osobní zkušenosti s přezíravým absolutistickým jednáním Dagmar Damkové a Romana Berbra, a to se všemi z toho plynoucími důsledky.

Pokud tento názor sdílí signifikantní část české fotbalové veřejnosti, nutně to vede k pošramocení dobrého jména českých fotbalových rozhodčích a celého českého fotbalu.

Jsme přesvědčeni, že je třeba zvýšit objektivitu a transparentnost práce Komise rozhodčích FAČR. Současnou komisi musíme v důsledku jejího jednání pokládat za sebestřednou a přezíravou.

Unie několikrát marně nabízela možnost spolupráce včetně zvýšení kvality rozhodování s využitím vzdělávacího procesu na Masarykově univerzitě v Brně. V kontextu současné situace se pak musíme nutně domnívat, že toto nevšímavé jednání je účelové. Není snad jeho cílem, aby rozhodčí byli snadněji manipulovatelní? Již v minulosti jsme měli několik návrhů, jak zapojit nezávislé odborníky Unie do práce Komise rozhodčích FAČR.

Je zřejmé, že odmítavé stanovisko svědčí o tom, že nezávislé odborníky či pozorovatele Komise rozhodčích FAČR nepotřebuje. Pokud se tato politika nezmění, čekají nás nové podobné případy jako je Libor Kovařík. Pokládáme to za neúctu jak k práci rozhodčích, tak k práci všech, kteří vrcholové rozhodčí vychovávají.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud