1. září 2015 • 11:10

Pelta: Berbr a Damková nám musí říct, kde vidí pochybení

Autor: jon, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic závažného se neděje? Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta už to vidí jinak. V rozhovoru pro ČT přiznal, že na problémy okolo Romana Berbra a možného ovlivňování sudích, na které upozornil v rozhovoru pro deník Sport bývalý rozhodčí Libor Kovařík, měl reagovat jinak. "Nemůžeme si dovolovat hazardovat s pověstí fotbalu," uvedl.



"Není tam nic, abych musel konat," prohlásil Pelta krátce po vypuknutí celé aféry na adresu předsedkyně komise Dagmar Damkové a jejího manžela, místopředsedy asociace Romana Berbra . Šéf českého fotbalu nyní mění názor, na nedělním zasedání výkonného výboru v lotyšské Rize se touto věcí hodlá vážně zabývat.

"Situace každým dnem graduje. Musíme se tím vážně zabývat. Přesun výkonného výboru není žádná taktika. Domluvil jsem se s ostatními kolegy, že na to bude dost času před utkáním v Rize," prohlásil Pelta.

Pelta uznal, že vliv Romana Berba na české rozhodčí není úplně v pořádku. "Není dobře, že měl Roman Berbr takovou pozici. On je manžel Dáši Damkové, která strávila hodně času mimo republiku. Je potřeba, abychom se seznámili s danou situací a aby nám pan Berbr i paní Damková řekli, kde vidí pochybení," vyzval šéf českého fotbalu.

#BerbrvenFoto iSport.cz
Pelta neřekl přímo, jestli výkonný výbor na svém nedělním zasedání v Rize bude hlasovat o setrvání či odvolání Damkové z pozice předsedkyně komise rozhodčích. "Určitě mojí důvěru má jako žena na svém místě. Je potřeba si říct, jestli nedošlo k systémovému pochybení, že jsme umožnili Romanu Berbrovi prosadit do té role, že se zúčastnit se seminářů rozhodčích a měl tam slovo. V tom přijmeme v krátké době razantní opatření," slíbil.

Odvolat Berbra z funkcí v asociaci Pelta nemůže. "To může udělat jedině valné hromada, to určitě není na pořadu dne. Ale komise rozhodčích je v pravomoci výkonného výboru. Budu o tom mluvit i s Dášou (Damkovou), jaké přijmeme opatření, aby došlo ke zvýšení důvěryhodnosti na této pozici," uvedl Pelta. "Požádám výkonný výbor, abych měl silný mandát a už na dalším zasedání, které proběhne na českém území, přijmul konkrétní opatření."

Libor Kovařík v rozhovoru pro Sport minulý týden - VÍCE ČTĚTE ZDE »» popsal způsob, jakým Roman Berbr ovlivňuje české rozhodčí, na což nemá žádný mandát. Sudí podle Kovaříka víceméně řídí místo oficiální šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové, se kterou žije. Kovařík, který to dotáhl až na listinu mezinárodních sudích, se kvůli tomu rozhodl svou kariéru ukončit, následoval ho i bývalý pomezní Antonín Kordula.

CO ŘEKL ROZHODČÍ LIBOR KOVAŘÍK O BERBROVI? CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE ZDE>>>
české sudí neřídí a na zápasy nedeleguje Dagmar Damková , nýbrž její partner Roman Berbr
Berbr má skupinku svých vyvolených, které v případě nutnosti trestá mírně nebo vůbec
Berbr sudí i delegáty zastrašuje, ponižuje
Berbr schválně zdůrazňuje význam Damkové v zahraničí, ona tam však vliv nemá
Berbr vybírá pro soustředění sudích nesmyslně drahé destinace, navíc cena pobytu je podivně vysoká
Berbr organizuje petice, v nichž sudí nuceně podporují či zatracují své kolegy

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud