11. září 2007 • 00:00

Keane touží překonat Čecha

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Středeční zápas může být mimojiné ve znamení soubojů dvou hráčů z Premier League. Na jedné straně brankář Petr Čech, proti němu pak útočník Robbie Keane, který brankáři Chelsea gól ještě nevstřelil.



Mohou to být rozhodující souboje možná klíčového zápasu o postup na fotbalové mistrovství Evropy: na jedné straně v české brance hvězda Chelsea Petr Čech, proti němu obávaný kanonýr Tottenhamu Hotspur Robbie Keane, který už dvakrát pokořil českou reprezentaci rozhodující brankou v posledních minutách zápasu. Nejlepší střelec v historii irského národního týmu a "český kat" doufá, že uspěje ve středu v Praze i proti Čechovi a oživí naděje Irů na postup. Čechovi přitom Keane nikdy v kariéře gól nedal. "Čech je světová extratřída, nikdy není lehké proti němu hrát. Ale náš brankář Shay Given je také vynikající," prohlásil Keane na tiskové konferenci na letenském stadionu, kde se ve středu večer strhne důležitá kvalifikační bitva. Irové mají za Čechy v tabulce skupiny D tříbodový odstup, nesmějí si dovolit prohrát. A spoléhat budou hlavně na Keanea, který má na duely s českou reprezentací báječné vzpomínky. Je to už téměř deset let, když jako sedmnáctiletý mladík v Olomouci v zeleném dresu irského týmu debutoval jako čerstvý mistr Evropy do 18 let, podobně jako kouč Jozef Chovanec na české lavičce. O dva roky později v Dublinu přípravný zápas zlomil jeho gól na 3:2 v 87. minutě, kdy překonal brankáře Ladislava Maiera. V roce 2004 Češi vyrazili do irské metropole ladit formu před evropským šampionátem v Portugalsku a Keane udeřil zase vítěznou brankou v 90. minutě, čímž ukončil dvacetizápasovou šňůru české neporazitelnosti. Tehdy proti němu mezi tyčemi stál Martin Vaniak, který v poločase vystřídal Čecha. Ten se tak ve vzájemných soubojích s irským kapitánem zatím může chlubit výrazně lepší bilancí. V anglické Premier League se potkávají už čtvrtou sezonu, sedmadvacetiletý Ir jej ale ještě ani jednou nedokázal ve vzájemných soubojích překonat. Keane bude mít další pokus ve středu, ale letos se za Tottenham ještě střelecky neprosadil, což by mohlo jeho sebevědomí poznamenat.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud