3. září 2015 • 14:34

MŮJ PRVNÍ GÓL: Čekal jsem na něj tři roky, říká rekordman Novotný

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se Spartou vyválčil rekordních 14 ligových titulů, jako obránce se uměl prosadit i vpředu. Jiří Novotný vstřelil gól v Lize mistrů na stadionu Benfiky, radost mu udělal taky zásah v derby proti Slavii nebo za reprezentaci v Turecku. „Gól je ohromná radost nejenom střelce, ale i jeho spoluhráčů. Pokud je to vítězný gól, tak dvojnásob,“ říká.



„Fotbal je můj život. Je vždycky na prvním místě. Začínal jsem v TJ Baník Stochov, kam mě přivedli děda s tátou. To byly mé první fotbalové krůčky, na které jsem dál navazoval.

Byl jsem trošku větší, takže jsem většinou byl obráncem. Stavěli mě dozadu, aby nepadaly góly. Ale dařilo se mi i dopředu. Když je hráč trošku víc vyvinutý a větší, má mnohem víc síly a dokáže i ten balon nakopnout dál. Takže branky jsem dával. Gólmani většinou byli malí, takže jsme to kopali nad ně, aby tam nedoskočili.

Do Sparty jsem se dostal díky účasti ve středočeských výběrech. Tam se na nás jezdili koukat různí skauti. I když jsem měl nabídku i z Bohemky, vybrala si mě Sparta. Rodina jí fandí, takže to bylo jednoznačné řešení.

První ligový gól? Čekal jsem na něj dlouho. Dokonce snad i tři roky. Vstřelil jsem ho ještě ve federální lize Nitře, když jsem zvyšoval na 7:0. Bylo to po standardní situaci, když jsem zavřel oči a dorazil balon. Prolétlo to tam a měl jsem strašnou radost. Byli u toho i rodiče s dědou, takže to byla pro mě nádhera.

I na první trefu v zahraničí mám krásné vzpomínky. Byl to první gól Rubinu Kazaň v jejich ruské Premier League vůbec. Navíc rozhodl o vítězství. Opět to bylo po standardce nohou.

Já jsem kopal ještě za federální reprezentaci, ale první gól jsem dal až po osamostatnění. V prvním zápase České republiky, hrálo se v Turecku. Srovnával jsem po rohovém kopu Jirky Němce hlavou na 1:1.

Nejdůležitější gól? Asi proti Benfice, když jsme hráli nultý ročník Ligy mistrů. Dával jsem v Lisabonu na 1:0 a zápas skončil 1:1. Pak mě nejvíc těšil gól proti Slavii na 5:1, kdy jsme i tímto vítězstvím slavili ligový titul.

Ještě v žáčcích jsem zvládl v jednom utkání nastřílet třeba i čtyři góly, protože mi to tam padalo i díky mé výšce a síle. Ale v lize to byly maximálně dva góly v zápase. Dával jsem je především po standardních situacích. Vždycky mi šlo hlavně o to, abychom góly nedostávali, a bylo jedno, kdo jim zabrání. Ani teď žádný velký střelec nejsem, ale hraju ve Vestci 1. B třídu.

Každý, kdo začíná s fotbalem, si přeje, aby mohl hrát ligový fotbal, dostat se do zahraničí a hrát za reprezentaci. Mně to vyšlo všechno, takže s tím jsem spokojený. Získal jsem čtrnáct mistrovských titulů a radost po jejich ziscích byla neměnná. Pořád je co oslavovat. Vždycky je to krásné a spontánní, že to člověk rád oslaví.

Gól je to nejlepší, čeho může člověk v zápase dosáhnout. Je to ohromná radost nejenom střelce, ale i jeho spoluhráčů. Pokud je to vítězný gól, tak dvojnásob.“

MŮJ PRVNÍ GÓL: Čekal jsem na něj tři roky, říká rekordman Novotný
Video se připravuje ...

MŮJ PRVNÍ GÓL: Trefil jsem záchranu, říká Karel Večeřa
Video se připravuje ...

MŮJ PRVNÍ GÓL: Trefil jsem šibenici, vzpomíná Stracený
Video se připravuje ...

MŮJ PRVNÍ GÓL: V derby z penalty na Spartě, usmívá se trenér Cipro
Video se připravuje ...

MŮJ PRVNÍ GÓL: V 16. vteřině na MS? I já byl zkoprnělý, říká Mašek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud