11. září 2007 • 00:00

Za Pudila dostal státní zástupce výtku

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jablonecký státní zástupce Karel Hádek dostal výtku za to, že případ fotbalisty Daniela Pudila, který řídil automobil pod vlivem alkoholu, vyřešil podmíněným odložením trestního řízení.



Jablonecký státní zástupce Karel Hádek dostal výtku za to, že případ fotbalisty Daniela Pudila, který řídil automobil pod vlivem alkoholu, vyřešil podmíněným odložením trestního řízení. Žádné kární řízení jej ale nečeká. Řekl to ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec, který Hádkovi výtku udělil. Libereckého fotbalistu, který je v současnosti na hostování ve Slavii, letos v srpnu zastavili policisté a v jeho těle zjistili téměř 1,8 promile alkoholu. Za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky hrozil Pudilovi až jeden rok vězení, peněžitý trest od 2000 do pěti milionů korun a zákaz řízení nejméně na jeden rok. Hádek, který dostal případ na starosti, se ale rozhodl použít institutu podmíněného odložení stíhání. Pokud fotbalista v příštích deseti měsících nic nespáchá, nebude za svůj čin nijak potrestán. Nedostane ani pokutu, nepřijde o řidičský průkaz ani o body. Hádkovo rozhodnutí nelze nijak zvrátit. Podle Jakovce kontrola, kterou nařídil, objevila v rozhodnutí drobné nedostatky. Hádek však žádný zákon neporušil, protože pokud jsou splněny zákonem dané podmínky, může státní zástupce institut využít. Jakovec na konci srpna řekl, že v podobných případech jej státní zástupci využívají, většinou ale v okamžiku, kdy má řidič v krvi alkoholu jen mírně nad jedno promile. Avšak zákon žádnou hranici maximálního množství alkoholu pro použití institutu nestanoví. Množství 1,8 promile odpovídá podle znalců zhruba šesti až sedmi vypitým pivům. Žádný pokyn nebo doporučení, kdy institutu využít, státní zástupci nemají. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Pavel Foltán sdělil, že žádné takové pokyny ani nevydávají. Institut byl podle něho zaveden proto, aby jej státní zástupci využívali u méně závažných trestných činů tam, kde lze očekávat jen podmíněné uložení trestu odnětí svobody. "Vzhledem k tomu, že v daném případě nebyla způsobena škoda a zjevně dotyčný nebyl před tím dosud trestán, pak je zřejmé, že pokud by soud vůbec trest odnětí svobody uložil, tak jen podmíněný, a proto je možné podmíněné zastavení trestního stíhání již na úrovni státního zastupitelství," uvedl Foltán.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud