11. září 2007 • 00:00

Lavička: Jsme rádi, jak jsme vzdali hold Marečkovi

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Především zlepšení střelecké produktivity potěšilo trenéra Vítězslava Lavičku po drtivé výhře 8:0 nad Lichtenštejnskem v kvalifikaci o mistrovství Evropy.



Především zlepšení střelecké produktivity potěšilo trenéra fotbalové jednadvacítky Vítězslava Lavičku po drtivé výhře 8:0 nad Lichtenštejnskem v dnešním duelu kvalifikace mistrovství Evropy. Český kouč měl ale radost hlavně z toho, že tým dobrým výkonem vzdal hold bývalému asistentovi jednadvacítky Vlastislavu Marečkovi, který minulou neděli podlehl rakovině. Před dnešním zápasem v pražských Horních Počernicích oba týmy uctily jeho památku minutou ticha. "Tenhle zápas jsme pojali jako vzpomínku a vzdání holdu Vlastovi Marečkovi. V pátek jsme nemohli být na rozloučení s ním, proto jsme ten dnešní zápas chtěli pojmout co nejlépe herně a výsledkově a jsme rádi, že se nám to povedlo," řekl Lavička po utkání na tiskové konferenci. Lavičkův tým v srpnu v přípravném utkání ve Skotsku vyšel střelecky naprázdno, v sobotu v Arménii se prosadil jen jednou při remíze 1:1. Až dnes se proti outsiderovi střelecky probudil. "Nechceme to sice nějak přeceňovat, ale směrem dopředu bylo na naší hře patrné jisté zlepšení. Hlavně se nám povedl úvod, kdy jsme dali dva rychlé góly a uklidnili jsme se," uvedl Lavička. Byl rád, že vyšla sázka na dva vysoké útočníky Michala Smejkala a Tomáše Pekharta, kteří se postarali hned o pět branek v síti Lichtenštejnska. "Nasadili jsme dva urostlé a silové hráče, protože jsme měli záměr soupeře nachytat po centrech ze stran a následném zakončení. To se povedlo," řekl Lavička. Jedinou vadou na kráse pro něj po jasném vítězství byla ztráta ofenzivního záložníka Marka Střeštíka. Ten v prvním poločase viděl druhou žlutou kartu v kvalifikaci a z příštího zápasu v Lichtenštejnsku je vyřazen. "To mě hodně mrzí," řekl Lavička, který dnes do druhé půle už ani Střeštíka neposlal. "Chtěli jsme si vyzkoušet hru bez něj, když ho budeme postrádat v dalším zápase. Rozhodně nešel ze hřiště kvůli výkonu, vždyť se podílel na třech brankách. Ale také Bořek Dočkal, který nastoupil místo něj, mě uspokojil," připomněl Lavička dva Dočkalovy střelecké zápisy. Kouč Lichtenštejnska Pius Fischer očekával těžký zápas, což se v Horních Počernicích potvrdilo. "Věděli jsme, že Češi neměli vstup do kvalifikace v Arménii ideální, takže se na nás připraví velmi dobře. A rozdíl mezi amatéry a profesionály byl jasný," uvedl Fischer.


Nečekali jsme to tak hladké, shodli se hráči Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let si v evropské kvalifikaci spravili chuť po sobotní remíze v Arménii a vysokou výhrou 8:0 nad Lichtenštejnskem vyrovnali historicky nejvyšší triumf. Hráči po zápase přiznali, že tak jednoznačný průběh rozhodně nečekali, zvlášť když jejich dnešní soupeř v předchozích utkáních soupeřům tvrdě vzdoroval. Podle domácích mladíků byl klíčem k úspěchu hlavně bleskurychlý start. Češi toužili zapomenout na rozpačitý vstup do kvalifikace z Arménie. "Chtěli jsme na ně pořádně vlítnout a dát rychlé góly. To se povedlo," pochvaloval si útočník Tomáš Pekhart. I on očekával daleko těžší zápas. "Co jsme viděli na DVD, tak třeba proti Turkům kousali. Dostali rozhodující gól až v 94. minutě," podotkl. Ve středu dal tři góly za rezervu Tottenhamu, dnes nebyl k dalšímu hattricku daleko. Třetí branku z nepřehledné situace v 70. minutě nakonec připsali sudí Michalu Smejkalovi. "Líznul jsem centr a někdo to tam ještě tečoval. Jsem rád, že aspoň nemusím platit za hattrick," smál se. Ze soupeřovy hry byl trochu rozpačitý. "Na videu byli všichni urostlí a najednou vidím, že jsou snad ještě mladší a menší než já. Trenér zvolil dobrou taktiku na dva vysoké hroty," řekl Pekhart, který je zvyklý z anglické soutěže na vysoké beky. Překvapeni ze slabé hry soupeře byli i další mladíci. "Rozhodně jsme nečekali, že vyhrajeme 8:0. Hladké to bylo tím, že jsme do toho šli na sto procent," podotkl záložník Marek Střeštík. Právě on dokonale splnil taktické pokyny trenéra Lavičky, když výborně rozehrál standardní situace, po nichž se Češi uklidnili. "Ty dva góly ze standarky nás uklidnily. Šli jsme do nich od začátku důrazně a chtěli rychle vstřelit první gól," prohlásil Smejkal. Ještě před poločasem však Čechy potkala jediná nepříjemnost, druhou žlutou kartu, a tím i distanc pro další kvalifikační zápas, dostal Střeštík. "Původně jsem přitom myslel, že je to až za tři karty. Jsem z toho trochu smutný, ale vůbec jsem se ho nedotkl. On jen zařval," zlobil se Střeštík. Lavička reagoval v poločase jeho vystřídáním. "Když přihrajete na tři góly za poločas a pak nedohrajete, vždycky to mrzí. Trenér říkal, že to je taktické střídání," uvedl brněnský mladík, který si pochvaloval, jak se podařilo odčinit klopýtnutí v Arménii. "Ten zápas tam byla pro nás taková facka. Nechceme se vymlouvat, ale bylo to trochu i podmínkama. Vstoupili jsme každý do sebe, dali do toho maximum a vyšlo to, 8:0 je výborný výsledek," liboval si Střeštík. "Za dva předchozí zápasy jsme dali jen jeden gól, teď to konečně zlomili. Pro psychiku je to super," uvedl Pekhart. Na rekordní výhru ale prý Češi nemysleli. "Ani jsme o tom nevěděli. Chtěli jsme prostě dát co nejvíc gólů, každý totiž může v kvalifikaci rozhodovat," dodal Smejkal.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud