Lukáš Tomek
5. září 2015 • 05:00

Rezignace Damkové? I takový scénář může Berbr rozehrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skončí Dagmar Damková po nedělním zasedání výkonného výboru FAČR v Rize ve funkci předsedkyně komise rozhodčích? Podle analýzy deníku Sport to není zcela vyloučené. Po odvážném vystoupení rozhodčího Libora Kovaříka, který jasně prohlásil, že sudí profesionálních soutěží v Česku fakticky neřídí ona, ale její partner Roman Berbr, je totiž celé fotbalové hnutí pod silným tlakem.



Nicméně blýskání na lepší časy a nápravu zvrácených poměrů ještě odchod Damkové znamenat nemusí. Ve hře je totiž údajně i varianta ve smyslu „ať se vlk nažere a koza zůstane celá“. Vlkem by v tomto případě byla naštvaná fotbalová veřejnost, kozou Berbrův totální vliv na komisi rozhodčích.

A jak by podle Sportu tato varianta řízená Romanem Berbrem mohla proběhnout? Dagmar Damková se sama vzdá funkce s prohlášením ve smyslu, že je znechucená osočováním a snůškou lží, kterou jí v minulých dnech adresovali Libor Kovařík, Radek Kocián a další, kdo už ve fotbalové kauze promluvili. S dodatkem, že se nyní plně zaměří na činnost v evropských fotbalových strukturách.

Výkonný výbor jí poděkuje za obětavou práci a začne jednat o nástupci. A jelikož i ve výkonném výboru si Berbr drží velký vliv, zvolí vzápětí pohodlnou většinou za následovníka toho, kdo je na první pohled logicky po ruce – tedy místopředsedu komise rozhodčích Miroslava Tulingera. Ať už dočasně, nebo rovnou nastálo.

Tento krok by však současnou situaci naprosto v ničem neřešil. Byl to totiž právě Miroslav Tulinger, kdo v posledních letech coby oficiální zástupce Dagmar Damkové přihlížel narůstajícímu vlivu a stále autoritativnějšímu přístupu Romana Berbra ke komunitě sudích. A jestliže oficiální šéfka komise kvůli svému pracovnímu vytížení na všech soustředěních a seminářích ani neseděla, Tulinger ano. O bezprecedentním vlivu bývalého agenta StB na rozhodčí tak měl svým způsobem ještě lepší přehled, nikdy proti tomu však oficiálně byť jen slovem nevystoupil.

Tulingerovo jmenování do funkce by v jistém smyslu bylo dokonce ještě nebezpečnějším krokem než současné propojení Berbr – Damková. V čem? Duo Berbr - Tulinger nebude veřejnost tolik dráždit. V soukromém životě to nejsou partneři, jejich vztah je čistě profesní. Tady je však jen třeba dodat že ve smyslu: na jedné straně náčelník, na druhé poslušný pěšák…

Jaké další scénáře přicházejí v Rize v úvahu?
Nestane se vůbec nic. Výkonný výbor o vyslovení důvěry Dagmar Damkové a její komisi nebude vůbec hlasovat. A vysvětlení, proč bod na jednání nezařadí? Berbr s Damkovou označili výpověď Libora Kovaříka za lži, proti nimž se hodlají bránit soudní cestou. A výkonný výbor proto nebude chtít udělat zbrklé rozhodnutí. A co když nikdy žádný soud neproběhne? To se řešit nebude. Tato varianta je také možná.
Damkovou odvolají, nástupce začnou hledat. Vzhledem k rozložení sil velmi nepravděpodobná možnost. Pro tento krok by se totiž zřejmě vyslovili jen zlínský „rebel“ Vlastimír Hrubčík a Dušan Svoboda, za jistých okolností možná i  Miroslav Pelta . Kdokoliv další by byl překvapení. Navíc pokud by Damková s Berbrem cítili, že jí opravdu hrozí odvolání, raději by zřejmě sama rezignovala a vše by směřovalo k variantě „Tulinger“.
Damkovou podrží ve funkci. Nejspíš zlínský rebel Vlastimír Hrubčík navrhne hlasovat o nedůvěře Dagmar Damkové ve funkci předsedkyně komise rozhodčích. To proběhne s  výsledkem 10:3 či 11:2 pro její setrvání ve funkci. Možný scénář.
Pelta překvapí. Pokud někdo může kromě Berbra vymyslet scénář, který nakonec získá podporu výkonného výboru, je to právě hráč Pelta. Ale měl Velký Čáp během návštěvy Číny na přípravu takového kroku čas? A je už ve stavu, kdy chápe, že pokud jednat nezačne, sveze se celá kauza naplno i po jeho zádech? Méně pravděpodobný scénář.

Klíčové otázky pro Romana Berbra a Dagmar DamkovouFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud