Pavel Janega
6. září 2015 • 11:50

Berbrova temná moc? Pelta vyzval ke klidu a varoval před pučem

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LOTYŠSKA | Výkonný výbor fotbalové asociace se sešel před kvalifikačním duelem v Lotyšsku a všichni fanoušci čekali, že bude projednávat situaci kolem místopředsedy FAČR Romana Berbra a šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové. Výsledek? Vlastně žádný. Šéf FAČR Miroslav Pelta slíbil pohovory a vyzval ke klidu, bod o odvolání Damkové prý ani nemohl být zařazen do programu jednání.



"Snažit se udělat převrat a odvolat komisi rozhodčích, v takové situaci opravdu nejsme," prohlásil po jednání výkonného výboru Pelta . Zařadit na program jednání odvolání Damkové chtěl Vlastimír Hrubčík, jenže neuspěl, protože podle stanov prý její odvolání musí navrhnout předseda Ligového shromáždění - a Dušan Svoboda nebyl v Rize přítomen.

„V žádném případě neberu na lehkou váhu, když sudí ukončí činnost, pan Kovařík dlouho působil na mezinárodní úrovni. Pečlivě jsem vše vyslechl, dnes jsem se rozhodl, že se všemi aktéry budu chtít jasné pohovory,“ uvedl Pelta.

Miroslav Pelta promluvil o kauze, která hýbe českým fotbalem
Video se připravuje ...

„Ale není to tak, jak to vypadá v médiích, že by zítra měla zasedat vláda. Je potřeba ty věci vidět bez emocí a říct si fakta,“ dodal předseda s tím, že i kdyby na jednání byl Dušan Svoboda přítomen, apeloval by na členy "fotbalové vlády", aby o odvolání Damkové nejednali.

"Když si ta prohlášení přečtete v klidu... Seminář rozhodčích 1. a 2. ligy pořádá komise rozhodčích, a vedle toho je to tak, že se toho účastní místopředseda, někdy i já sám. Roman Berbr je manžel Dáši (Damkové), tak jsem měl přání, aby tam jel on. Do Kovaříkova vystoupení jsem neměl jedinou indicii, že by ta věc byla pro někoho problémem," tvrdí Pelta, který Berbrův vliv na sudí bagatelizoval.

"Když je někdo silnější, hned je proti tomu nějaká opozice," nechal se slyšet Pelta, který prý chce vyslechnout i Kovaříka s Kociánem. Ale dokud prý nedošlo ze strany Berbra ke snaze ovlivnit utkání, není to pro Peltu signál, aby přemlouval výkonný výkon k odvolání komise rozhodčích. A kdo by chtěl odvolat Berbra, jedinou možností je svolat mimořádnou valnou hromadu.

Ponižování? Každý má jiný práh bolesti, říká Pelta

"Nechci říct, že je všechno dobře, ale v lize v této sezoně jsme neměli pocit tendenčního řízení a je potřeba vzít rozum do hrsti," prohlásil Pelta.

A co říká šéf českého fotbalu na svědectví bývalých rozhodčích, že je Berbr systematicky dehonestuje? "Není to dobrý signál, ale ne každý má stejný práh bolesti. Z mého pohledu to, co se odehrálo na seminářích veřejně, tak mi to nepřipadá jako něco zásadního," vysvětluje boss Jablonce.

Nicméně Berbrovy návštěvy seminářů rozhodčích chce mít od teď pod kontrolou. "Maximálně by měla být možná návštěva předsedy či místopředsedy, ale bez rozebírání obsahu," podotkl Pelta, který prý ze zkušenosti ví, že Berbr ho poslechne. "Když se objeví trabl, tak respektuje moje přání. Nebude problém, abychom si nastavili nová pravidla," věří Pelta, který chce se všemi zúčastněnými mluvit během týdne a pak oznámit, jaká opatření přijme.

"Ale řeknu vám, co bych potřeboval. Dneska by se mi líbilo postoupit na EURO, to bych potřeboval jako sůl," dodal předseda FAČR.

Jako první promluvil Kovařík

O zhoubném vlivu Romana Berbra promluvil před čtrnácti dny pro deník Sport bývalý sudí Libor Kovařík, který do detailu popsal, jak místopředseda FAČR ovládá rozhodčí místo své partnerky Damkové a využívá je ke svým mocenským cílům.

V jeho rejstříku je zastrašování, ponižování či zneužívání síťě informátorů. Kdo se Berbrovi a jeho klice vzepře, nemá prakticky šanci pokračovat v kariéře. Ke svědectví Libora Kovaříka se postupně přidávají další aktéři, kterým se už Berbrova moc zajídá, naposledy třeba další rozhodčí Radek Kocián, kterého se před časem zbavil.

Předseda FAČR Miroslav Pelta po jednání výkonného výboru v Rize
Předseda FAČR Miroslav Pelta po jednání výkonného výboru v Rize

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud