17. září 2015 • 05:00

Nepodpořil petici, nejel na Ligu mistrů! Je to msta Berbra s Damkovou?

Autor: lt
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co to znamená neprojevit dostatečnou loajalitu k místopředsedovi fotbalové asociace Romanu Berbrovi a jeho partnerce Dagmar Damkové? To dost možná už nyní ví rozhodčí Radek Příhoda.



Zkušený prvoligový arbitr měl být jedním ze čtyř sudích, kteří se nedávno odmítli připojit k narychlo připravené petici proti bývalému mezinárodnímu rozhodčímu Liboru Kovaříkovi.

Ten ve své zpovědi pro deník Sport jako první popsal bezprecedentní zasahování Romana Berbra do práce rozhodčích a odstartoval tím vlnu kritiky na poměry v českém fotbale. A jaký „trest“ Příhodu za tuto opovážlivost podle všeho potkal? Přišel o místo v elitním týmu česko-slovenských rozhodčích, kteří společně už několik sezon vyráželi rozhodovat prestižní bitvy na evropské scéně.

Příhoda přitom do tohoto sehraného týmu v několika posledních sezonách pevně patřil. V jeho čele stál hlavní sudí Pavel Královec, dále ho tvořili čároví Roman Slyško a Martin Wilczek, čtvrtý sudí Tomáš Mokrusch a brankoví arbitři Michal Paták a právě Radek Příhoda. V tomto složení rozhodovali ještě na konci srpna kvalifikaci Ligy mistrů CSKA – Sporting Lisabon či na začátku září zápas mezi Švýcarskem a Slovinskem v kvalifikaci o EURO.

Nicméně v úterý při zápase Ligy mistrů mezi Sevillou a Borussií Mönchengladbach už Příhoda s Královcem a spol. necestoval. A podle informací Sportu fakticky za trest. Jestliže totiž delegaci hlavního sudího má v gesci komise rozhodčích UEFA (její členkou je i Dagmar Damková ), sestavení celého týmu rozhodčích už je pak zodpovědností národních asociací či samotného hlavního sudího. Dosah dvojice Berbr - Damková na konečnou nominaci je proto v tomto případě značný. Vyjádření samotného sudího Radka Příhody k celé věci se nám včera nepodařilo získat.

Zajímavé nicméně je nakonec i to, kdo Příhodu při prestižním výjezdu do Španělska nahradil. Tu čest i možnost slušně si přivydělat (brankový sudí si přijde podle informací Sportu v tomto případě v přepočtu cca na 25 tisíc Kč) dostal Petr Ardeleánu.

Při znalosti poměrů v komunitě českých rozhodčích vás toto jméno nemůže nepřekvapit. Ardeleánu patří k největším oblíbencům šéfky komise rozhodčích a má stejně jako Pavel Královec pověst oddaného informátora plzeňského dua Berbr - Damková.

Změna delegace sudích pro prestižní zápasy za nedostatečnou loajalitu k Romanu Berbrovi a jeho družce by navíc přesně zapadala do toho, jak prostředí českých rozhodčích v uplynulých dnech popsal nejen Libor Kovařík, ale i další bývalí arbitři Antonín Kordula, Tomáš Kovařík či Drahoslav Handlíř.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud