Lukáš Tomek
20. září 2015 • 04:57

Proč sudí přišel o Ligu mistrů? "Rebela" měl vyhodit Královec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zkušený fotbalový arbitr Radek Příhoda byl tento týden po téměř pěti sezonách vyřazen z týmu československých sudích vedených Pavlem Královcem pro elitní zápasy na evropské scéně. Podle informací deníku Sport se tak stalo proto, že Příhoda odmítl podpořit petici namířenou proti tvrzením Libora Kovaříka.



Bývalý mezinárodní sudí totiž nedávno v otevřené zpovědi Sportu popsal bezprecedentní zasahování Romana Berbra do práce komise rozhodčích vedené jeho partnerkou Dagmar Damkovou . Fotbalová asociace nicméně ve svém prohlášení tento důvod odmítá.

„FAČR odmítá dávat do souvislostí existenci údajné petice s absencí rozhodčího Radka Příhody v mezinárodním týmu při úterním utkání LM FC Sevilla–Borussia Mönchengladbach. Každý hlavní rozhodčí má totiž nezpochybnitelné právo sám si vybrat svůj tým,“ píše se mimo jiné v prohlášení.

#Berbrven #BerbrvenFoto iSport.cz
Deník Sport proto prostřednictvím FAČR žádal o vysvětlení přímo Pavla Královce. Ten však Příhodovo vyřazení z postu brankového sudího odmítl jakkoliv komentovat. Stejně jako povolání Petra Ardeleánua, oblíbeného sudího Damkové s Berbrem, na jeho místo.

Tomu, že důvodem „potrestání“ Radka Příhody ve smyslu jeho vyřazení z mezinárodního týmu opravdu byla již zmiňovaná esemesková petice, však nahrává i další informace deníku Sport. Podle ní byl právě Pavel Královec jedním z jejích organizátorů. Způsob, jakým tyto petice na podporu Berbrova vlivu vznikají, navíc nedávno podrobně popsali někteří bývalí rozhodčí.

„Vždy to mělo stejný průběh. Jeden ze sudích blízkých Romanu Berbrovi „dostal nápad“, že bychom měli takovou petici podepsat. Oficiálně byla dobrovolná, ale vždy nám bylo jasně naznačeno, že kdo to nepodepíše, tak skončí. A rozhodčí, který nedostává delegace, není rozhodčím. A delegace rozdává Roman Berbr,“ vyjádřil se Libor Kovařík.

Jeho kolega, bývalý mezinárodní asistent Tomáš Kovařík, posléze existenci petic nejen potvrdil, ale ještě k tomu prozradil, že v minulosti právě Pavel Královec jednu z nich inicioval. A nyní stejný muž bez udání důvodu vyřadil ze svého týmu kolegu, s nímž pět let jezdil po evropských arénách. Kolegu, který však poslední petici jako jeden ze čtyř odvážlivců (našli se prý poprvé v historii těchto petic) nepodpořil...

Vyjádření Radka Příhody k celé kauze se Sportu rovněž získat nepodařilo.

PROHLÁŠENÍ FAČR

„FAČR vylučuje, že by Komise rozhodčích FAČR byla organizátorem petice proti bývalému rozhodčímu Liboru Kovaříkovi, terou zmiňuje Deník Sport ve svém čtvrtečním vydání. Pokud nějaká petice existovala, či existuje, byla to iniciativa samotných rozhodčích. Zároveň odmítá dávat do souvislostí existenci údajné petice s absencí rozhodčího Radka Příhody v týmu při úterním utkání LM Sevilla–Mönchengladbach. Každý hlavní rozhodčí má totiž právo sám si vybrat svůj tým na mezinárodní utkání.“

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud