30. září 2015 • 11:00

V Plzni spustili první regionální akademii. Ve škole, kam chodil i Čech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Plzni byla v úterý slavnostně otevřena první regionální fotbalová akademie (RFA) pro talentované hráče do 14 a 15 let. Je to pilotní část z dlouho připravovaného projektu Fotbalové asociace ČR. Další akademie by v budoucnu měly následovat. Ve zkušebním režimu od září funguje také RFA v Jihlavě.



"Jde o unikátní věc, na jejíž spuštění jsme tolik čekali. Ve fotbalové Evropě bohužel postupně ztrácíme konkurenceschopnost a zřízení akademií pro nadané hráče je prvním krokem, abychom dál drželi se soupeři na špičkové úrovni krok," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta .

Pelta se slavnostního aktu v areálu 33. Základní školy Terezie Brzkové, kam chodili i fotbaloví reprezentanti Petr Čech , Václav Procházka či Vladimír Darida , zúčastnil spolu s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou , hejtmanem Plzeňského kraje Václavem Šlajsem či primátorem města Plzně Martinem Zrzaveckým.

Na otevření plzeňské mládežnické akademie nechyběla ani dvojice Dagmar Damková a Roman Berbr či reprezentační kouč Pavel Vrba
Na otevření plzeňské mládežnické akademie nechyběla ani dvojice Dagmar Damková a Roman Berbr či reprezentační kouč Pavel Vrba

"Těší mě, že první akademii spouštíme právě v Plzni, kde funguje jak vrcholový fotbal, tak právě i práce s mládeží. Navíc se zde skvěle sešla spolupráce s městem i krajem. Jenom bych si přál, abychom za pár let mohli říci, že jsme dnešním slavnostním spuštěním plzeňské akademie byli u velkého mezníku," dodal Pelta.

Ministryně Valachová ocenila, že v RFA se hráčům vedle špičkových tréninkových podmínek dostanou také možnosti výborného vzdělávacího procesu a celkového rozvoje osobnosti. "Ministerstvo podporuje takové projekty, akademie v Plzni je toho jasným důkazem, že nám upřímně jde o sportování dětí a mladých lidí. Všem hráčům v akademii přeju, aby si pobyt v ní užili. A když už se ne všichni dostanou na mistrovství světa či Evropy, ať z nich vyrostou úspěšní lidé, na něž můžeme být hrdí," řekla Valachová.

Čtrnáctiletí a patnáctiletí hráči navštěvují akademii od 1. září. Mají zajištěný komplexní servis od společné přípravy pod vedením špičkových odborníků z mládežnického fotbalu, další sportovní průpravu, výuku, stravovací a pitný režim a v případě potřeby také ubytování internátového typu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud