5. října 2015 • 18:31

Peltův slib se rozplynul. Vedení fotbalu Berbra vůbec neřešilo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR se na svém pondělním zasedání nezabýval kauzou kolem rozhodčích a místopředsedy Romana Berbra. Na minulém zasedání v Lotyšsku přitom předseda Miroslav Pelta prohlásil, že bude případ intenzivně řešit a že na dalším jednání hodlá učinit konkrétní kroky.



"Prodlužování kauzy a nejasný postoj výboru zadává ke spekulacím. V příštím týdnu proto chci vést debaty a nejpozději na příštím výboru bychom chtěli zaujmout další kroky, které mám už připravené," řekl šéf FAČR na začátku září v Rize před kvalifikačním utkáním s Lotyšskem.

Na dnešním výkonném výboru však tento bod na programu jednání nakonec nebyl. "Kauza rozhodčích se dnes neprobírala," řekl na tiskové konferenci generální sekretář Rudolf Řepka.

Pelta však dodržel jiný slib z Lotyšska a v minulém týdnu se sešel s bývalým rozhodčím Liborem Kovaříkem, jehož rozhovor pro deník Sport kauzu rozpoutal. Právě tato schůzka měla pomoci předsedovi FAČR celý případ vyřešit, jenže se tak nestalo. I proto nyní nezaujal konkrétní postoj, jak sliboval.

"Setkání nepřineslo žádná nová fakta, na základě kterých by bylo nutné přijímat okamžitá radikální řešení. Ta záležitost fotbalu škodí, místo aby se národ radoval z postupu na EURO, stále něco řešíme. Proto budu dál pokračovat v jednáních a hledat cestu ke stabilizaci fotbalového prostředí," řekl Pelta minulý týden v prohlášení pro deník Sport.

VIDEO | Podívejte se, jak Pelta minulý měsíc sliboval návrh série opatření na dalším zasedání výkonného výboru

Peltovy opatření kvůli sudím? Udělá je až za měsíc
Video se připravuje ...

Na téma rozhodčích výbor řešil nové složení mezinárodní listiny sudích, kterou schválil, aby mohla být předložena na UEFA. Jediná změna nastala právě kvůli ukončení kariéry Libora Kovaříka; místo něj byl na listinu nově zařazen sedmadvacetiletý Pavel Orel, který zatím v lize odpískal 24 utkání a patří k nastupující generaci arbitrů. "Jinak složení mezinárodních rozhodčích zůstává stejné. Listinu ještě musí schválit UEFA," řekl Řepka.

Výbor se rovněž zabýval zahájením příprav na pořádání mistrovství Evropy žen do 17 let v roce 2017, které se bude konat v Plzni, Příbrami, Domažlicích a Přešticích. "Začínáme intenzivně pracovat, aby byl šampionát minimálně stejně dobrý, jako bylo mistrovství jednadvacítek. Ne-li lepší. Chceme pomoci rozvoji těch dvou neligových stadionů. Požádali jsme proto UEFA o návštěvu, aby nám dala názor, co vše nevyhovuje, abychom věděli, jak vytvořit co nejlepší podmínky," prohlásil Řepka.

První návštěva UEFA se už uskutečnila. Na konci října pak dorazí z Nyonu větší delegace, aby si prohlédla veškerou infrastrukturu včetně hotelů a tréninkových areálů.

Změn rovněž doznal prémiový řád pro reprezentační jednadvacítku v kvalifikaci mistrovství Evropy 2017. Konkrétní částky zveřejněny nebyly, prémie však byly navýšeny oproti kvalifikaci na turnaj v roce 2013. Minulou kvalifikaci český tým jako hostitel šampionátu neabsolvoval.

"Chceme hráče motivovat tak, aby se na šampionát probojovali. Takže finanční podmínky jsou vylepšené oproti minulé kvalifikaci," řekl Řepka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud