Ondřej Škvor
7. října 2015 • 04:57

Kouče Černocha nesměli za kritiku potrestat, překročili pravomoc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Marek Černoch, trenér Jindřichova Hradce, dostal před týdnem od disciplinární komise Řídící komise pro Čechy za znevážení jména fotbalu půlroční distanc a deset tisíc pokuty k tomu. Moc, nebo málo? Zbytečná otázka – podstatné je, že právo soudit tento případ měla podle platného řádu pouze disciplinární komise pro I. a II. ligu.



Disciplinární komise Řídící komise pro Čechy (DK ŘKČ) překročila svou pravomoc. Zahájit řízení ve věci znevážení jména fotbalu totiž přísluší pouze komisi vyšší instance. Trest pro Černocha by tak neměl platit.

Že disciplinárka nižší instance, které předsedá Zdeněk Tasch, skutečně Černocha řešila podle paragrafu 59, tedy Znevážení jména fotbalu, jasně vyplývá z rozhodnutí DK ŘKČ ze dne 30. září. V něm stojí: „Marek Černoch spáchal disciplinární přečin znevážení jména fotbalu dle paragrafu 59 DŘ FAČR.“ A následuje známá výše trestu.

Tasch ji před týdnem vysvětloval takto: „DK ŘKČ postupovala zcela v souladu s platným disciplinárním řádem a zástupce Jindřichova Hradce potrestala dle paragrafu 59 disciplinárního řádu FAČR,“ sdělil Sportu s tím, že Černoch vulgárně urážel rozhodčí a následně vznesl v celostátním deníku obvinění, která nebyl schopen prokázat.

Jenže Tasch se prokazatelně mýlí, protože proti jeho tvrzení stojí jiný paragraf stejného disciplinárního řádu platného od 24. července letošního roku, konkrétně paragraf číslo 76 s názvem Věcná a místní příslušnost. V něm se v bodě 1 praví následující:

„Řízení o disciplinárním přečinu znevážení jména fotbalu podle § 59 tohoto řádu se koná vždy před disciplinární komisí pro I. a II. ligu, a to pouze na návrh Výkonného výboru FAČR.“

Komise případ neprojednávala

Případ tedy spadá pod komisi vedenou Richardem Bačkem. Ta však věc vůbec neprojednávala, nehledě na to, že by tomu musel předcházet návrh výkonného výboru – ten však ve věci vůbec nejednal.

„S rozhodnutím komise obecně nesouhlasíme. Pokud navíc došlo k pochybení v otázce věcné příslušnosti, pak je to vrchol,“ řekl Václav Červený, právník Marka Černocha.

Tasch svůj krok na vyzvání Sportu vysvětlil. „DK ŘKČ učinila jako prvoinstanční orgán toto rozhodnutí, a pokud s ním zástupci Jindřichova Hradce nesouhlasí, mohou se samozřejmě obrátit na Odvolací komisi FAČR, která je v rámci asociace poslední instancí,“ napsal.

Takové vysvětlení ovšem neobstojí, protože – jak výše řečeno – paragraf 59 má mířit rovnou k vyšší instanci. Jak je možné, že Taschova disciplinárka takto profesně pochybila?

Nabízejí se dvě verze – buď o znění paragrafu 76 nevěděla, protože ten byl jako pojistka proti zneužívání paragrafu 59 Znevážení jména fotbalu zařazen do řádu až na poslední chvíli a školení probíhala možná ještě bez tohoto dodatku. Nebo, a to je jen spekulace, to „zkusila“, protože Bačkova komise by patrně takto tvrdý trest nevynesla.

Obojí je špatně, to druhé víc.

Kauza v čase

14. září – Josef Žižka, předseda FK Jindřichův Hradec, v rozhovoru pro deník Sport kritizuje druhého místopředsedu FAČR Romana Berbra z manipulace voleb šéfa Jihočeského krajského fotbalového svazu v roce 2013.

19. září – Marek Černoch, trenér Jindřichova Hradce, po prohraném utkání s Klatovy (1:4) vulgárně obvinil rozhodčího Jana Kvačka z pomsty za zmíněný článek.

22. září – Marek Černoch v rozhovoru pro Sport zopakoval, že zápas byl veden tendenčně kvůli rozhovoru předsedy Žižky.

23. září – Disciplinární komise Řídící komise pro Čechy zahajuje s Markem Černochem řízení „za znevážení jména fotbalu ve sdělovacích prostředcích (deník Sport dne 22. 9. 2015)“.

30. září – DK ŘKČ zastavuje Černochovi na půl roku závodní činnost a uděluje mu pokutu 10 tisíc korun. Černoch se odvolává.

Paragraf 76, bod 1 disciplinárního řádu
(…) Řízení o disciplinárním přečinu znevážení jména fotbalu podle § 59 tohoto řádu se koná vždy před disciplinární komisí pro I. a II. ligu, a to pouze na návrh Výkonného výboru FAČR.



Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud