Stanislav Hrabě
23. října 2015 • 18:44

Vítězslav Lavička se vrátil do Chrudimi, kde jako trenér začínal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neskrýval rozrušení, přímo dojetí. Trenér Vítězslav Lavička se vrátil do Chrudimi, kde s trenérským řemeslem začínal. „Vrátil jsem se do míst, kde jsem prožil tři a půl roku. Zakončil jsem zde hráčskou kariéru a začal trenérskou, je to pro mě osudové místo,“ přiznal.



Z místa kouče českého výběru do 21 let neodchází, do Chrudimi přijel s bývalým spoluhráčem Ivanem Kopeckým, který mu dělal asistenta, splnit slib, že vítězi Poháru Josefa Masopusta předvede modelový trénink, jak činil jeho předchůdce Jakub Dovalil. A tím byla hotelová škola Chrudim, která obhájila loňské vítězství. „Považuju si za čest, že mohu být součástí tohoto projektu,“ doznal Lavička. „Beru to jako poděkování panu Masopustovi za to, co ve fotbale dokázal. Určitě se na zápolení studentů dívá odněkud z nebes a má z toho radost,“ vzpomněl na legendu, která opustila pozemský život v červnu tohoto roku.

Práce na hřišti byla ovšem radostná. Nejprve přivítal hráče, kteří mu byli svěřeni pod dohled, „Představili jsme se mu, všem nám podal ruku,“ odmítl si ji umývat Pavel Matějka. Studenti na něm mohli oči nechat. „Slýchal jsem, jaký je Lavička skvělý trenér a člověk,“ těšil se Martin Opina. „Tak jsem byl zvědavý, jestli je to pravda,“ prozradil. „Potvrdilo se to,“ nebyl zklamán.

Zkušeného kouče trochu zaskočilo, že musel zvládnout dvě jednotky. „Nečekal jsem to,“ nepopíral. „Připravil jsem si jednu pro starší kategorii, pro mladší jsme skladbu malinko upravili víc do jednoducha,“ nenechal se zaskočit.

Cviky byly pestré, hráče bavily. „Bylo to ss brankami, moc se mi to líbilo,“ pochvaloval si Josef Stránský, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem finálového turnaje uplynulého ročníku, který chrudimská hotelová škola vyhrála. „Trénink jsme sestavili tak, aby si kluci vyzkoušeli základní herní činnosti počínaje průpravným cvičením přihrej-běž, zaměřili jsme se na rychlou práci s míčem, spolupráci se spoluhráčem,“ vysvětlil Lavička zaměření. „Vyskytly se nedostatky, na ty jsme se snažili upozorňovat. Někdy technické jako špatné zpracování, ale chtěli jsme jim vštěpit i návyky, které jsou potřebné pro moderní fotbal. Aby se navzájem koučovali, radili si, to je moc důležité pro součinnost,“ povšiml si i věcí, které se tolik nevydařily.

Spojený ovšem byl. „Zápal i kvalita mě příjemně překvapovaly,“ přiznal. „Viděl jsem hráče, kteří mě upoutali, Chrudim může vládnout studentskému fotbalu dál a přál bych jim to,“ projevil opět vztah k tomuto městu, kde s trenérským řemeslem začínal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud