26. října 2015 • 14:11

ŠEST kandidátů na šéfa FIFA: Pravá ruka Blattera i obchodník z JAR

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • O post předsedy Mezinárodní fotbalové federace FIFA bojuje zatím šest kandidátůO post předsedy Mezinárodní fotbalové federace FIFA bojuje zatím šest kandidátůFOTO: Koláž iSport.cz

    Bahrajnský šejk Salmán bin Ibráhím Chalífa, zatím poslední ze šesti kandidátů na post prezidenta FIFA, kterou opustí Sepp Blatter. Ani další jména fanoušky jistě nenadchnou. Kromě Michela Platiniho, který čelí podezření z korupce, kandidují například jordánský princ či jihoafrický obchodník. Ve výběru je také muž, který je považován za pravou ruku odcházejícího Blattera. Na všech šest kandidátů na šéfa FIFA se podívejte v článku. Volba se uskuteční 26. února příštího roku, uzávěrka přihlášek je dnes o půlnoci

  • Alí bin Husajn

    Datum a místo narození: 23. prosince 1975, Ammán
    Státní příslušnost: Jordánsko

    Fotbalová funkcionářská kariéra: předseda Jordánského svazu (od 1999), předseda Západoasijské fotbalové federace WAFF (od 2000), viceprezident FIFA (od 2011)

    Ostatní: jordánský princ, třetí syn zesnulého krále Husajna; ve fotbale se pohybuje od 25 let, angažuje se i v řadě dalších oblastí; v květnu byl jediným protikandidátem stávajícího předsedy Seppa Blattera, avšak neuspěl.

    Alí bin Husajn Alí bin HusajnFoto Reuters

  • Salmán bin Ibráhím Chalífa

    Datum a místo narození: 2. listopadu 1965, Riffa
    Státní příslušnost: Bahrajn

    Fotbalová funkcionářská kariéra: předseda Bahrajnského svazu (2002-13), předseda Asijské fotbalové konfederace AFC (od 2013), člen výkonného výboru FIFA (od 2013)

    Ostatní: člen bahrajnské královské rodiny; ve fotbale se pohybuje od mládí, sám ho hrával; je spřízněn s kuvajtským šajchem Ahmadem Fahadem Sabahem, předsedou asijského olympijského výboru a jedním z nejmocnějších mužů v mezinárodní sportovní politice.

    Salmán bin Ibráhím Chalífa Salmán bin Ibráhím ChalífaFoto Profimedia.cz

  • Jérome Champagne

    Datum a místo narození: 15. června 1958, Paříž
    Státní příslušnost: Francie

    Fotbalová funkcionářská kariéra: člen širšího vedení FIFA (1999-2010)

    Ostatní: bývalý diplomat, během Blatterova panování zastával ve FIFA různé funkce a byl označován za jeho pravou ruku; z FIFA nuceně odešel krátce před MS 2010 v JAR v důsledku interních bojů o vliv; poté působil jako fotbalový konzultant v problémových regionech jako Kosovo, Palestina či Izrael; o místo předsedy FIFA se chtěl ucházet už v květnu, ale nesehnal dostatečný počet nominací.

    Jérome Champagne Jérome ChampagneFoto Reuters

  • David Nakhid

    Datum a místo narození: 15. května 1964, Port of Spain
    Státní příslušnost: Trinidad a Tobago

    Fotbalová funkcionářská kariéra: -

    Ostatní: bývalý záložník a kapitán fotbalové reprezentace, za kterou v letech 1992 až 2005 odehrál 35 zápasů a vstřelil osm gólů; působil například v Belgii, Švýcarsku, Řecku, USA či Švédsku; v současnosti provozuje fotbalovou akademii.

    David Nakhid David NakhidFoto Profimedia.cz

  • Michel Platini

    Datum a místo narození: 21. června 1955, Joeuf
    Státní příslušnost: Francie

    Fotbalová funkcionářská kariéra: viceprezident Francouzské fotbalové federace (2001-08); člen výkonných výborů FIFA a UEFA (od 2002); předseda UEFA (od 2007)

    Ostatní: coby tvořivý záložník si v 80. letech vydobyl pozici jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob, později trénoval francouzskou reprezentaci; jako předseda UEFA se zasadil o reformy Ligy mistrů, Evropské ligy i mistrovství Evropy, prosadil i přísnější finanční pravidla pro kluby, uspěl s revolučním návrhem společného ME 2020; byl velkým favoritem na nového předsedu FIFA, avšak nedávno byl suspendován na 90 dnů kvůli podezřelé platbě od Blattera z roku 2011.

    Michel Platini Michel PlatiniFoto Reuters

  • Tokyo Sexwale

    Datum a místo narození: 5. března 1953, Soweto
    Státní příslušnost: Jihoafrická republika

    Fotbalová funkcionářská kariéra: -

    Ostatní: jihoafrický obchodník a bývalý politický vězeň z dob apartheidu; strávil 13 let ve vězení na Robben Islandu, kde se spřátelil s pozdějším prezidentem Nelsonem Mandelou; po skončení apartheidu se věnoval politické kariéře, v letech 2009 až 2013 byl ministrem.

    Tokyo Sexwale se Seppem Blatterem Tokyo Sexwale se Seppem BlatteremFoto EPA

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud