16. listopadu 2015 • 04:58

Jak teror v Paříži zasáhl fotbal? Nejdřív o něm věděli trenéři

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se, jak vše probíhalo na stadionu Stade de France.Podívejte se, jak vše probíhalo na stadionu Stade de France.FOTO: Koláž iSport.cz

    REKONSTRUKCE | Vlna pátečních teroristických útoků v Paříži rozesmutnila celý svět a výrazně zasáhla také do fotbalového dění. Vždyť několik výbuchů se odehrálo i u stadionu Stade de France, kde se zrovna konalo přátelské utkání mezi Francií a Německem. V deníku New York Times sestavili rekonstrukci hodin hrůzy, které dolehly na hvězdy na trávníku i desetitisíce fanoušků v hledišti.

  • 21:20 - První výbuch

    Policisté u Stade de France po teroristických útocíchFoto ČTK

    První poločas byl už v plném proudu, když v tom zaduněla obrovská rána. Lekli se hráči i fanoušci. Pokračovalo se však dál ve hře. Jeden z účastníků se hodlal odpálit přímo na tribuně, avšak bezpečnostní kontrola u něj odhalila vestu s výbušninami a tak se rozhodl utéct. Nakonec se odpálil o několik metrů dál.

  • 21:45 - Poločasová přestávka

    Kouč německých fotbalistů Joachim Low.Foto EPA

    Obě mužstva přichází ze hřiště do šaten, aby si odpočinula po prvním poločase. Trenéři Francie Didier Deschamps a Německa Joachim Löw už měli informace o teroristickém útoku v centru Paříže a prezidenta Francoise Hollanda evakuují na bezpečné místo. Deschamps vážně uvažoval o tom, že hráčům o všem poví, nakonec si ale stejně jako jeho německý kolega svůj plán rozmyslel z důvodu nedostatku konkrétnější informací o rozsahu útoků. Hráči tak dostávají taktické instrukce ke druhému poločasu, ale o teroru nevědí nic.

  • 22:00 - Začal druhý poločas

    Francie slaví vstřelený gól.Foto EPA

    Druhý poločas začíná. Oba týmy absolutně netuší, co se mimo stadion děje. „Bylo to zvláštní,“ řekl novinář Cyril Olives-Berthet z francouzského deníku L´Equipe. „Hráči normálně hráli, fanoušci fandili a zpívali chorály. Jeden z nich je o bojovníkovi, který má uchopit zbraň a jít do války. Poté Francie vstřelila druhý gól a všichni slavili a mávali vlajkami jako vždy,“ popisuje atmosféru, která na stadionu panovala.

  • 22:50 - Konec zápasu

    Fanoušci museli na hřišti čekat na začátek evakuaceFoto ČTK

    Poté, co zápas skončil, nabrala situace rychlý spád. Hráči se postupně dozvídali, co se vlastně stalo. Francouzský záložník Antoine Griezmann se zoufale snažil zjistit, kde se nachází jeho sestra, která byla v koncertní síni Bataclan, kde zahynulo nejvíc lidí. Nakonec zjistil, že se ji podařilo uniknout a na Twitter vyvěšuje příspěvek. „Ať se Bůh postará o moji sestru a zbytek Francie.“

    Mezitím začali fanoušci opouštět stadion. Novinář Andreas Berten z vydavatelství Funke Mediengruppe uvedl, že s kolegy čekal na výtah, aby mohl sjet dolů k šatnám, když v tom se začaly davy lidí vracet zpátky na stadion. „Mysleli jsme si, že se atentátníci dostali dovnitř,“ popsal Berten. Nakonec se však ukázalo, že se jednalo o tah ze strany policie, která diváky z bezpečnostních důvodů poslala z tribun na hřiště.

    Tradiční pozápasový scénář byl zrušen. Nekonaly se tiskové konference ani rozhovory. Hráči se převlékli do civilního oblečení a čekali na další instrukce. Policie informovala oba týmy, v tu chvíli nedokázala zajistit bezpečný odvoz a tak hráči zůstali ve spodním patře stadionu a sledovali zpravodajství. Manželky a děti některých z hráčů byly umístěny v místnosti poblíž.

    "Všichni jsme v šoku," řekl trenér hostů Löw pro německou televizní stanici ARD. "Všichni z nás na lavičce měli strach,“ dodal.

  • 3:00 až 7:00 - Francouzský tým odjíždí, Němci čekají do rána

    Fotbalisté Německa museli po teroristických útocích strávit noc na stadionu. Z bezpečnostních důvodů nesměli cestou na letiště využít svůj autobus.Foto Koláž iSport.cz

    Oba týmy musely na stadionu dlouho vyčkávat, než jim byl povolen odjezd. Francouzská výprava vyrazila do necelých 70 kilometrů jihozápadně vzdáleného tréninkového centra. Naopak Němci museli zůstat,. Policie nehodlala riskovat jejich transport v týmovém autobusu. Hráči se tak ze stadionu dostali až v sedm ráno v mikrobusech a zamířili rovnou na letiště, odkud odletěli do Frankfurtu.

  • Bezpečnost EURA?

    Vyděšení diváci seběhli po bombových útocích u stadionu z tribun na hřištěFoto ČTK

    Poté, co se dokázalo oba týmy dostat do bezpečí, se objevily spekulace, zda vůbec Francie nastoupí k úternímu duelu s Anglií v Londýně. Nakonec Francouzská federace rozhodla, že mužstvo do zápasu nastoupí. Teroristické útoky vyvolaly také obavy z blížícího se mistrovství Evropy, které bude Francie v příštím roce pořádat v 10 městech po celé zemi.“Zrušením EURA bychom přistoupili na hru teroristů,“ vyjádřil se organizátor Jacques Lamber a dementoval jakékoliv zprávy o nepořádání šampionátu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud