30. listopadu 2015 • 18:36

Trest za sestřelenou stíhačku? Turecké posily mají v Rusku STOP

Autor: Lucie Janečková
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napjaté vztahy mezi Ruskem a Tureckem po sestřelení stíhačky se projevují nejen na politickém poli. Ruské ministerstvo sportu v pondělí ráno vydalo prohlášení, ve kterém zakazuje nákup tureckých fotbalistů do ruských týmů pod hrozbou pokuty.



O tom, že sestřelení ruských stíhaček na tureckém území bude mít dohru, asi nikdo nepochyboval. Ruský prezident Vladimir Putin se ale do odvety pustil ve velkém.

Kromě ekonomických sankcí, zrušení turistických zájezdů do Turecka, nebo zákazu dovozu tureckého zboží, zaměřil svou pozornost i na sport. Skrze svého ministra sportu Vitalije Mutka se rozhodl určovat všem ruským týmům, koho můžou mít na soupiskách.

Nejdříve Rusko usilovalo o zrušení tréninkových kempů v Turecku. Několik klubů jako Lokomotiv Moskva, Spartak Moskva nebo FC Krasnodar už dříve prohlásilo, že se tímto doporučením budou řídit.

Ale ani to prezidentovi Putinovi nestačilo. Během následující zimy nesmí ruské kluby kupovat pod hrozbou pokuty žádné turecké posily. Zákaz se ale nevztahuje jedině na hráče, kteří už smlouvu mají podepsanou jako v případě Gökdenize Karadenize z Rubinu Kazaň.

Sankce by se neměly dotknout ani tureckých firem, které pracují na dostavbě stadionů pro mistrovství světa ve fotbale pro rok 2018.

Zajímavostí však je, že v neděli vydal ruský ministr sportu Mutko prohlášení, ve kterém povoluje start ruským sportovcům na akcích pořádaných v Turecku. Případné omezení by totiž pro Rusy znamenala další ztrátu. Pořád totiž ještě platí dočasný zákaz startu na mezinárodních atletických závodech stanovený Mezinárodní atletickou federací (IAAF) kvůli dopingové kauze.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud