20. září 2007 • 00:00

Mourinha v Chelsea nahradí Grant

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Portugalský trenér fotbalistů londýnské Chelsea José Mourinho předal horké křeslo Izraelci Avramu Grantovi, ale pravé důvody odvolání zatím nejsou známy.



Portugalský trenér fotbalistů londýnské Chelsea José Mourinho nečekaně ukončil své angažmá. Konec spolupráce s uznávaným čtyřiačtyřicetiletým koučem oznámil londýnský klub v prohlášení na svých webových stránkách. Mourinha, který by měl od Chelsea vyinkasovat odstupné 25 milionů liber, nahradil Izraelec Avram Grant, dosavadní ředitel klubu pro fotbalové záležitosti. "Fotbalový klub Chelsea a José Mourinho se dnes po vzájemné úmluvě dohodli na rozchodu," píše se v komuniké zveřejněném dnes nad ránem na stránkách www.chelseafc.com. Grant už dnes pod dohledem majitele Chelsea, ruského miliardáře Romana Abramoviče, vedl trénink, společně s asistentem Stevem Clarkem, který si svou pozici udržel. "Je skvělé, že v Avramově osobě má klub zkušeného trenéra, který klubu pomůže v těžké chvíli. Ve Stevovi zase ve vedení týmu zůstává muž, který by za Chelsea dýchal," uvedl londýnský klub v prohlášení. Dvaapadesátiletý Grant, velký Abramovičův přítel, má za sebou například úspěšné působení u izraelské reprezentace, s níž v kvalifikaci na loňské mistrovství světa neprohrál jediný zápas, ale nakonec se musel spokojit s nepostupovou třetí příčkou ve skupině za Francií a Švýcarskem. Od svého červencového příchodu do Chelsea byl Grant přítomen všem tréninkům prvního týmu a při zápasech dokonce seděl na lavičce. A to hned za Mourinhem, který byl velkým odpůrcem Izraelcova působení v Chelsea. Mourinhův odchod z ambiciózního klubu, kde působil jako trenér a manažer od června 2004, přišel pouhých 24 hodin po nečekané domácí remíze s papírově podstatně slabším norským Rosenborgem Trondheim 1:1 v prvním kole Ligy mistrů. Právě nerozhodný výsledek podle informací deníku The Sun nastartoval události, které vyvrcholily Mourinhovým odchodem. Abramovič byl výsledkem natolik rozlícen, že zrušil naplánované obchodní jednání a místo toho svolal mimořádnou schůzku klubového vedení. Po ní požadoval od trenéra vysvětlení, proč jeho tým hraje nudný fotbal, proč nedává góly a proč na Ligu mistrů přišlo na Stamford Bridge jen necelých 25 tisíc diváků. Na mimořádné schůzce podle listu Mourinhovi definitivně "zlomila vaz" hádka s kapitánem Johnem Terrym. Do konfliktu s anglickým reprezentantem se portugalský trenér dostal před utkáním s Rosenborgem a po něm, když kritizoval Terryho poslední výkony. Pro vedení klubu byla hádka signálem, že Mourinho ztrácí nad hráči kontrolu. Chelsea, jejíž oporou je i český brankář Petr Čech, nevyhrála již potřetí za sebou; před tím v Premier League podlehla Aston Ville 0:2 a remizovala 0:0 s Blackburnem, což ji nyní řadí na páté místo v tabulce Premier League. Mourinho, který předloni v květnu podepsal s Chelsea pětiletý kontrakt, dovedl tým v letech 2005 a 2006 k titulu v anglické lize a v těchto letech byl také vyhlášen nejlepším trenérem soutěže. Za předčasný odchod by měl proto podle BBC dostat na odstupném až 25 milionů liber.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud