20. září 2007 • 00:00

Sparta byla po zápase vypískána

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparťanští fotbalisté si do odvety úvodního kola Poháru UEFA náskok nepovezou. V prvním ze dvou soubojů proti dánskému Odense totiž uhráli pouze bezbrankovou remízu.



Fotbalisté Sparty Praha si znovu prodloužili čekání na vítězství v pohárové Evropě, které trvá už 1121 dnů. V úvodním kole Poháru UEFA hráli na vlastním hřišti s Odense bez branek a 4. října je čeká v Dánsku pořádně těžká bitva o postup do základní skupiny soutěže. Letenský klub nevydařeným zápasem jen dovršil dnešní černý den, který pro něj začal odpoledními tresty před disciplinární komisí. Sparta nepůsobila příliš sebevědomě, k čemuž možná napomohla i sestava, v níž dal kouč Bílek překvapivě šanci Matušovičovi s Kiselem. Ukázalo se, že to nebyl dobrý tah. Českému mistrovi chyběla při přechodu do ofenzivy nejen rychlost, ale i přesnost, a tak kombinace vázla a příliš jí nepomáhaly vysoké míče na Doška, který se stačil uzdravit z virózy. Poprvé se letenský dlouhán dostal k hlavičkovému pokusu již v šesté minutě, ale branku minul, a stejně dopadla i jeho slibnější možnost ve 33. minutě. Rána z hranici šestnáctky však skončila mimo tyče. Hosté zjevně přijeli hrát především na důslednou defenzivu, kterou měl vyztužit slavný Helveg ve středu zálohy. Dopředu se dostávali spíše výjimečně, jejich složení s jedním útočníkem tomu ani nepřálo. Největší šanci měli v 17. minutě, kdy Nielsen využil špatně zahraného ofsajd systému domácí obrany a pádil sám na Poštulku, ale sprintující Pospěch dokázal zabránit pohromě. Sparta si v závěru poločasu vytvořila tlak a mohla kopat i penaltu po ruce Helvega v šestnáctce, jenže chorvatský rozhodčí nechal pokračovat ve hře a do kabin se šlo bez branek. Tam dostali sparťané od trenéra Bílka zřejmě pořádnou domluvu, protože okamžitě zvýšili pohyb i počet hráčů zapojených do ofenzivy, což se málem už ve 48. minutě podařilo přetavit v gólu. Na konci nadějné kombinace však byl nepřesně pálící Kisel. Lépe se předvedl v 56. minutě Slepička, který se dokázal prosadit hned přes dva hráče a vystřelit z hranice trestného území, ale polský brankář Onyszko stačil zareagovat. Hosté začali dávat najevo, že by se jim líbilo doma nastupovat s náskokem, a jejich akce byly stále nebezpečnější. V 70. minutě jim domácí navíc málem sami na gól přihráli, protože po chybě musel Poštulka daleko z branky. Sám ještě dokázal přihrát na Petrželu, jenže ten prohrál souboj a Nielsen zkoušel čtyřicetimetrový lob do opuštěné branky. Naštěstí pro sparťany mířil nad, ale to už se z ochozů ozýval nespokojený pískot. Domácí se sice snažili, ale na jejich hře jako by se odrážela nervozita, která provází dění v klubu od nedělní prohry v Teplicích. I proto byly jejich akce stále kostrbatější. Poslední šanci napravit černý den měl devět minut před koncem jeden z potrestaných provinilců Abraham, ale jeho střelu z deseti metrů gólman Onyszko se štěstím chytil.


Sparta Praha - Odense BK 0:0 Rozhodčí: Trivkovič - Grgec, Novosel (všichni Chorv.). ŽK: Došek, Petržela - Onyszko. Diváci: 7247. Sparta: Poštulka - Pospěch, Řepka, Kadlec, Kladrubský - Kisel (63. Petržela), Abraham, Horváth, Matušovič (76. Limberský)- Slepička, Došek (67. Rezek). Trenér: Bílek. Odense: Onyszko - Tröst, Christensen, Laursen, Sörensen - Helveg - Bisgaard (74. Nyman), Andreasen, Timm (90. Jacobsen), Borring - Nielsen (89. Oliveira). Trenér: Olsen.
Hlasy po utkání: Zápas jsme odehráli v křeči, nedokázali jsme na soupeře najít správný recept. Tak hodnotili bezbrankovou remízu s Odense sparťanští fotbalisté i jejich trenér Michal Bílek. Do odvety sice nechává dnešní výsledek českému mistru stále naději na postup, ale pokud prý chce do základní skupiny Poháru UEFA, musí v odvetě podat mnohem lepší výkon. Trenér Bílek se nevymlouval na vedlejší okolnosti, které zápas provázely po nedělní aféře s Teplicemi. "Je to pro nás velké zklamání, ale více než remízu jsme si dnes opravdu nezasloužili. Vyjma několika zakončení Doška jsme se k ničemu nedostali, chyběl nám pohyb, hráči se jako by schovávali, zápas jsme po odchodu Doška dohrávali v křeči," prohlásil letenský kouč. Nechtěl spekulovat, zda odpolední výrok disciplinární komise měl nějaký vliv na atmosféru. "Na to se nemůžeme vymlouvat, měli jsme být dostatečně soustředěni," řekl kouč, podle kterého přesto postupové cíle zůstávají stejné. "Ale v Dánsku musíme podat zcela jiný výkon," uzavřel své hodnocení. Hráči s ním souhlasili, volili podobná slova. "Remíza je pro nás určitě zklamáním, chtěli jsme vyhrát, ale byla na nás určitá deka. Chyběl nám pohyb, bez něj se v současném fotbale gól těžko dává," uvedl sebekriticky Pavel Horváth. Hostující trenér Lars Olsen připustil, že se utkání se Spartou obával. "I remízu bylo obtížné uhrát, také dnes Sparta potvrdila své kvality. My jsme měli rozpačitý začátek, ale pak přišlo i pár šancí a to mělo na naši hru dobrý vliv. Nakonec pro nás je ale remíza zklamáním, byť to je dobrý výsledek pro odvetu. Teď už pevně věřím, že postoupíme," uvedl kouč sebevědomě.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud