26. února 2016 • 18:04

Překvapení! Prezidentem FIFA se stal Infantino, kandidát Evropy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA se stal Švýcar Gianni Infantino. Dosavadní generální sekretář UEFA ve 2. kole volby na mimořádném kongresu v Curychu obdržel 115 hlasů a porazil tři protikandidáty ziskem nadpoloviční většiny. Ve funkci nahradí krajana Seppa Blattera, který světovému fotbalu vládl od roku 1998, než se kvůli korupčnímu skandálu kolem FIFA funkce vzdal.



Pětačtyřicetiletý Infantino se do voleb přihlásil až jako náhradník za prezidenta UEFA Michela Platiniho, který byl vyšetřován kvůli korupci a začátkem roku z boje nakonec odstoupil. Evropskou jedničkou se místo francouzské fotbalové legendy stal specialista na právo a administrativu, který působil v UEFA od roku 2000.

Na Infantina čeká nelehký úkol dostat FIFA z krize, kterou odstartovalo loňské zatčení vysokých funkcionářů kvůli podezření z korupce. "Už je to ale pryč. Nyní nás čeká nová éra, jejíž hlavním bodem bude fotbal. Budeme provádět reformy a oddaně pracovat. Chci být prezidentem všech 209 členských asociací. Společně obnovíme pověst FIFA," řekl nový šéf federace ve svém prvním projevu.

Infantino vyhrál už první kolo, v němž získal 88 hlasů. Ve druhém kole se k němu přiklonili voliči outsiderů Alího bin Husajna, který v prvním kole dostal 27 hlasů, ale ve druhém už jen čtyři, a Jéroma Champagna. Ten ve druhém kole nedostal ani jeden hlas oproti předchozím sedmi. Infantinův největší konkurent a očekávaný favorit šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa obdržel 88 hlasů.

Jeden z neúspěšných kandidátů, šéf asijské fotbalové konfederace Salmán bin Ibráhím Chalífa, gratuluje Giannimu Infantinovi ke zvolení prezidentem FIFA
Jeden z neúspěšných kandidátů, šéf asijské fotbalové konfederace Salmán bin Ibráhím Chalífa, gratuluje Giannimu Infantinovi ke zvolení prezidentem FIFA

Infantina podpořila i česká delegace

Výsledek voleb potěšil delegaci Fotbalové asociace ČR, která jako člen UEFA podporovala právě Infantina. "Pro nás je to jednoznačně dobře. Od začátku jsme chtěli, aby to byl on. Myslím, že jeho spojení s novými reformami by mělo fungovat," řekl ČTK generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. "Ke zvolení mu pomohl i skvělý projev, kterým si na svou stranu získal nerozhodné delegáty," dodal.

Infantino se stal devátým řádným prezidentem FIFA. Funkci převzal od devětasedmdesátiletého Blattera , který byl loni znovuzvolen, ale kvůli rozsáhlé korupční aféře dal funkci k dispozici.

Na konci minulého roku byl suspendován a následně potrestán spolu s šéfem UEFA Platinim zákazem působení ve fotbale na šest let kvůli netransparentní platbě. Od té doby dočasně vedl FIFA Kamerunec Issa Hayatou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud