Jonáš Bartoš
26. února 2016 • 20:25

Čím zaujal Infantino? Slíbil peníze, je mistr jazyků i losovaček

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým prezidentem FIFA je... Gianni Infantino! Velmi překvapivé jméno vybrali zástupci světové fotbalové organizace. Energický 45letý právník ze Švýcarska dostal nelehký úkol. Očistit vládnoucí těleso největšího sportu planety od korupčních skandálů a vrátit mu ztracenou důvěru. Čím muž, který původně vůbec neměl kandidovat, zaujal nadpoloviční většinu delegátů?



Gianni Infantino, stejně jako jeho kritizovaný předchůdce Sepp Blatter , pochází ze Švýcarska. Evropský zástupce nakonec dokázal zaujmout potřebnou většinu, aby se pokusil očistit skandály zmítanou organizaci jménem FIFA.

"Milí přátelé, momentálně nedokážu popsat pocity, které se ve mně odehrávají. Společně vrátíme FIFA prestiž a respekt, aby nám každý ve světě mohl aplaudovat," slíbil holohlavý muž krátce po svém zvolení na mimořádném kongresu v Curychu.

"Chci s vámi všemi pracovat na tom, abychom začali novou éru FIFA, abychom ji vrátili do centra fotbalového dění," vytyčil Infantino hlavní cíl. "FIFA si prošla smutným obdobím a krizovými momenty. Ale tyhle časy skončily. Musíme nastartovat a rozhýbat potřebné reformy, mít kvalitní, transparentní vedení. Také musíme mít respekt," dodal bývalý sekretář UEFA a v očích neskrýval slzy dojetí.

Pětačtyřicetiletý Infantino se do voleb přihlásil až jako náhradník za potrestaného prezidenta UEFA Michela Platiniho, který je vyšetřován kvůli korupci a začátkem roku z boje o prezidentské křeslo nakonec odstoupil. Evropskou jedničkou se místo francouzské fotbalové legendy stal specialista na právo a administrativu, který působil v UEFA od roku 2000.

"Přestože byla atmosféra v Curychu velmi napjatá, musím říct, že celou volbu považuji za velmi korektní. Giannimu Infantinovi určitě ke konečnému vítězství pomohl strhující skvělý projev, který mu zajistil překvapující množství hlasů v prvním kole, díky kterému se ve druhém kole na jeho stranu přiklonila většina hlasujících, kteří v prvním kole volili jeho protikandidáty," uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta.

"Je dobře, že zvítězil evropský kandidát. Evropa je ve fotbalovém světě nejsilnější, my jsme její součástí a podporu evropského kandidáta jsme od začátku preferovali. Infantino by mohl být strůjcem mnohých změn, které je ve FIFA potřeba přijmout, a které by měly vést ke stabilizaci světového fotbalu. Je to samozřejmě dobrá zpráva i pro český fotbal," dodal šéf české kopané.

Gianni Infantino krátce poté, co byl v Curychu zvolen novým šéfem FIFA
Gianni Infantino krátce poté, co byl v Curychu zvolen novým šéfem FIFA

Z outsidera nečekaným vítězem

Infantino je velmi energický muž z multinárodní rodiny, plynně hovoří pěti světovými jazyky. Skvělé komunikační schopnosti a mimořádná pracovitost mu pomohly k poměrně nečekanému zvolení. Hlavním favoritem byl jeden z jeho protikandidátů, šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa.

Švýcarský funkcionář od začátku listopadu, kdy převzal kandidaturu po Platinim, rozjel velmi náročnou kampaň. Cestoval po celém světě, aby osobně přesvědčil co nejvíc delegátů FIFA. Do jednotlivých regionů mimo jiné slíbil rozdělit víc peněz, po vzoru mistrovství Evropy chce rozšířit počet účastníků i na světovém šampionátu, hrát by mohlo až 40 týmů místo současných 32.

Infantino přechází z evropské organizace UEFA, kde se vypracoval v jednu z nejschopnějšáích a nejznámějších tváří. Fotbaloví fanoušci si jeho projev vybaví především v souvislosti s losováním evropských pohárů, které s velkou grácií uváděl.

Evropský kontinent je spokojený, do čela světové organizace se znovu dostal zástupce nejsilnější fotbalové asociace planety. Infantiniho zvolení vítají i některé fotbalové osobnosti.

"Přeji Giannimu Infantinovi všechno nejlepší. Má před sebou sakra těžký úkol, ale zdá se, že je to slušný chlapík. Potřebuje velké nové koště," uvedl Gary Lineker, bývalý anglický reprezentant a současný televizní expert. "Stejně ale mám divný pocit, že Gianni Infantino sundá svou masku a zjeví se Sepp Blatter," dodal jedním dechem.

Všichni ale budou s napětím očekávat, zda se schopnému řečníkovi podaří slova proměnit v činy a korupcí prolezlou organizaci pomůže postupně očistit.

Seznam dosavadních prezidentů FIFA

1904-06: Robert Guerin (Francie)

1906-18: Daniel Woolfall (Anglie)

1918-21: žádný prezident

1921-54: Jules Rimet (Francie)

1954-55: Rodolphe Seeldrayer (Belgie)

1955-61: Arthur Drewry (Anglie)

1961-74: Sir Stanley Rous (Anglie)

1974-98: Joao Havelange (Brazílie)

1998-2015: Sepp Blatter (Švýcarsko)

2016- Gianni Infantino (Švýcarsko)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud