15. března 2016 • 04:55

Vácha o ruce mluvil. Co přiznali Maradona, Messi a Henry?

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
  • Jak reagovat na ruku, kterou pomůžete svému týmu a sudí ji neodpíská? Své o tom ví nejen Lukáš Vácha.Jak reagovat na ruku, kterou pomůžete svému týmu a sudí ji neodpíská? Své o tom ví nejen Lukáš Vácha.FOTO: Koláž iSport.cz

    Ruka – a nepíská se. „Brankářský“ zákrok Lukáše Váchy při výhře v Olomouci vzbudil velkou pozornost a stal se jasně nejdiskutovanějším momentem víkendového kola Synot ligy. Po zápase se záložník Sparty nebál promluvit o ožehavém tématu, za který ho rozhodčí nepotrestal. Jak si v podobné situaci vedli v minulosti fotbaloví velikáni?

  • Diego Maradona (1986)

     

    Již navždy nejslavnější fotbalová ruka. Legendární Argentinec ji vstřelil ve vítězném čtvrtfinále MS 1986 proti Anglii (2:1). V souboji s o hlavou vyšším brankářem Shiltonem uspěl šest minut díky tomu, že do vzduchu vymrštil levou horní končetinu, od které míč putoval do sítě. „Pokud to byla ruka, byla to ruka boží,“ vysvětlil Maradona. Později přiznal, že nabádal spoluhráče, aby se s ním radovali a neznejistili rozhodčí, kteří gól uznali. Omluvil se až o 22 let později.

  • Lionel Messi (2007)

    Zapírat, zapírat, zapírat. Takovou strategii uplatnil Lionel Messi ve španělské ligy, když přehodil brankáře Espaňolu a přispěl tak k remíze 2:2. Marné byly protesty soupeře… Tehdy teprve devatenáctiletého Maradonova krajana po zápase zajímaly víc dostihy o titul s Realem Madrid, který jeho tým nakonec prohrál. „Neexistuje, že bych dal gól rukou. Nevím, čím jsem míč trefil, ale ruka to nebyla,“ uzavřel debatu. Barcelona ani s touto pomocí nakonec konečné prvenství neurvala.

  • Thierry Henry (2009)

    Největší skvrna v kariéře vyhlášeného kanonýra. Přišla v prodloužení barážového utkání o postup na MS 2010 proti Irsku. Francouzský reprezentant přihrál na rozhodující gól poté, co si míč zpracoval i za pomocí ruky, sudí to pominuli. „Byla to ruka, ale já nejsem rozhodčí, Já to zahrál, on to dovolil,“ tvrdil Henry po utkání. Ačkoliv se z celého momentu stal obrovský skandál, výsledek se neměnil a Henry vyvázl bez trestu. Až o šest let později vyšlo najevo, že FIFA zaplatila Irům bolestné ve výši pět milionů eur, aby celou kauzu netáhli k soudu.

  • Lukáš Vácha (2016)

    Olomouc - Sparta: Do brány hlavičkoval Mahmutovič, Vácha vyrazil míč rukou
    Video se připravuje ...

    Za bezbrankového stavu vyrazil Vácha na brankové čáře hlavičku olomouckého útočníka Aidina Mahmutoviče rukou, ale sudí Michal Paták to přehlédl. „Chtěl jsem to chytit, to je pravda. Ale zezadu mě trefil David Bičík, takže to byl jeho zákrok,“ tvrdil nejdříve v televizi o poločase. V rozhovoru po zápase přiznal, že po balonu rukou šel, ale sám si kontaktu nebyl stoprocentně jistý navzdory tomu, že ho prokázaly „Jak tam David šel rukama, možná ho přeplácnul přes moje ruce. Já jsem jenom ucítil ránu. Nedokážu říct, jestli tam byl balon nebo ne, ale chytit jsem ho chtěl,“ nabídl další vysvětlení po zápase v rozhovoru pro deník Sport.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud