24. března 2016 • 16:22

Projekt Fotbalem k přátelství zahajuje 4. ročník. Česko zastoupí Sparta

Autor: jav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalem k přátelství. Projekt, jehož pořadatelem je oficiální sponzor Ligy mistrů společnost Gazprom, ve čtvrtek odstartoval už svůj v pořadí 4. ročník. A znovu bude mít i českou stopu. Mezinárodního turnaje hráčů ve věku 12-14 let se zúčastní pražská Sparta. Ambasadorem programu, jenž slouží k rozvoji dětského a mládežnického fotbalu, je i tentokrát legendární obránce Franz Beckenbauer.



Vrcholem projektu je mezinárodní turnaj v malé kopané, kterého se účastní mužstva z 31 zemí celého světa. Ten se uskuteční na konci května již tradičně v dějišti finále Ligy mistrů, letos tedy v italském Miláně. Součástí akce je i vstup na rozhodující zápas prestižní evropské soutěže, jenž mají zajištěn všichni hráči, kteří do turnaje zasáhnou.

Českou republiku bude stejně jako loni reprezentovat pražská Sparta. V minulém ročníku turnaje, kterého se mimo jiné zúčastnily i celky Lazia Řím, Chelsea či Schalke 04, nedokázal letenský tým postoupit ze skupiny. V rozhodujícím duelu podlehl Crvené Zvezdě Bělehrad, pozdějšímu vítězi.

„Letos snad dojdeme dál. Věřím, že k tomu kluci přistoupí zodpovědně,“ řekl k blížícímu se turnaji trenér Jan Kopáňko.

Finálové utkání mládežnického turnaje se uskuteční přímo ve fanouškovské zóně v centru Milána. Podobně tomu bylo loni, kdy se finále konalo v Berlíně a finalisté změřili síly přímo pod Braniborskou bránou. „Takové finále před zraky fanoušků, kteří přijeli na Ligu mistrů, je pro kluky samozřejmě velká motivace. Pořádně se připravíme,“ slibuje kouč mladých sparťanů Kopáňko.

Ještě před závěrečným turnajem oslaví mládežnický tým Sparty Mezinárodní den fotbalu a přátelství tím, že si před utkáním se soupeři vymění náramky přátelství, symbol tohoto programu. Zápas, který je na programu 25. dubna, bude zahájen slavnostním výkopem za účasti sparťanských legend. Jméno soupeře se Pražané dozvědí v nejbližších týdnech.

Kromě turnaje v malém fotbale čeká na reprezentanty všech zemí setkání nejen se samotným Franzem Beckenbauerem, ale i s dalšími fotbalovými ikonami, které se programu účastní. Mladí hráči také rozhodnou o tom, který tým si díky svým sociálním aktivitám vyslouží Pohár devíti hodnot, které celý program prosazuje: přátelství, rovnoprávnost, spravedlnost, zdraví, mír, nadšení, vítězství, tradice a čest. Sami jej také předají nejvyšším zástupcům zvoleného klubu. V roce 2015 trofej připadla Barceloně.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud