30. dubna 2016 • 04:57

V italské lize se hrálo bez Italů. Ligu s nejvíce cizinci ale mají jinde

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
  • Kolik zahraničních hráčů se pohybuje v nejvýznamnějších soutěžích?Kolik zahraničních hráčů se pohybuje v nejvýznamnějších soutěžích?FOTO: sport

    Když se proti sobě minulý víkend postavily v italské Serii A týmy Interu a Udinese (3:1), vypadalo to na první pohled jako běžné utkání. Po detailnějším zkoumání však vyšlo najevo, že na hřišti není ani jeden hráč italské národnosti. To zaujalo redaktory španělského deníku Marca, kteří srovnali přední evropské ligy podle poměru tuzemských hráčů a cizinců. Kde dostávají nejvíc šancí domácí hráči? Kde mají cizinci naopak převahu?

  • Premier League

    Kapitán United a anglické reprezentace Wayne RooneyFoto Reuters

    Počet hráčů: 516
    Počet Angličanů: 223
    Počet Čechů: 3

    Anglická nejvyšší fotbalová soutěž bývá mnohými experty často označována za nejlepší ligu na světě. Zároveň se také může ucházet o titul nejvíce kosmopolitní ligy v Evropě. Z 516 aktivních hráčů v ní hraje 223 cizinců. Mezi největší domácí hvězdy patří kapitán reprezentace Wayne Rooney , obránce Chelsea John Terry a v poslední době září střelec Leicesteru Jamie Vardy. Z cizinců patří k nejlepším argentinský útočník Manchesteru City Sergio Agüero, český brankář Arsenalu Petr Čech či objev aktuální sezony Rijád Mahréz.

  • Bundesliga

    Brankář Manuel Neuer je jedničkou v Bayernu i německé reprezentaciFoto Reuters

    Počet hráčů: 518
    Počet Němců: 259
    Počet Čechů: 6

    V bundeslize najdete 259 domácích hráčů z celkového počtu 518 fotbalistů. Největšími tuzemskými hvězdami jsou brankář Manuel Neuer, záložník Marco Reus či ofenzivní záložník Thomas Müller. Ze zahraničních hráčů září polský sniper Robert Lewandowski, gabonský rychlík Pierre-Emerick Aubameyang či Mexičan Javier Hernández. Z českých hráčů má aktuálně nejlepší postavení záložník Herthy Berlín  Vladimír Darida .

  • Serie A

    Francesco Totti z AS ŘímFoto ČTK

    Počet hráčů: 527
    Počet Italů: 325
    Počet Čechů: 0

    Italská Serie A si na stavění domácích hráčů zakládala. V posledních letech však také doplácí na trend velkých přestupů a přichází na chuť zahraničním hvězdám. Ostatně potvrdilo se to v již zmiňovaném duelu Interu s Udinese, kdy nebyl v základních sestavách ani jeden Ital. Z domácích hráčů patří v Serii A mezi největší hvězdy brankář Juventusu Gianluigi Buffon , ikona AS Řím Francesco Totti či někdejší talent Stephan El Shaarawy. Z cizinců o sobě dávají vědět Argentinci Gonzálo Higuaín v Neapoli, Mauro Icardi v Interu či francouzský záložník Juventusu Paul Pogba.

  • Francouzská liga

    Alexandre Lacazette patří k nejlepším tuzemským hráčům ve francouzské lizeFoto Reuters

    Počet hráčů: 540
    Počet Francouzů: 350
    Počet Čechů: 1

    Zahraniční hvězdy francouzská liga tolik nepřitahuje. Důvodů je hned několik. Mezi ty hlavní patří vysoké daně a nízká atraktivita soutěže. V posledních letech však renomé zvyšuje PSG, které díky velkému kapitálu od arabských šejků přivádí zahraniční hvězdy. Z cizinců patří mezi nejsledovanější hvězdy Paris Saint-Germain Zlatan Ibrahimovič a Angel di María.

  • Španělská liga

    Španělský reprezentant a obránce Realu Sergio RamosFoto EPA

    Počet hráčů: 486
    Počet Španělů: 349
    Počet Čechů: 0

    Pouze 137 cizinců běhá po trávnících v nejvyšší španělské souteži, což je v porovnání s počtem domácích hráčů nejméně z pěti předních evropských lig. Největší hvězdy jsou koncentrovány v Barceloně (Piqué, Iniesta ), Realu ( Ramos ) a Atlétiku (Torres, Juanfran). Ze zahraničních hráčů patří mezi světovou elitu Argentinec Lionel Messi s Portugalcem Cristianem Ronaldem . Až za nimi jsou například francouzská opora Atlétika Antoine Griezmann, Brazilec Neymar a Uruguayec Luis Suárez z Barcelony.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud