2. června 2016 • 14:09

Příběh Lužánek získal cenu na stadionu Realu. Zaujal víc než Arsenal

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příběh oživení fotbalového stadionu za Lužánkami v Brně zvítězil v soutěži Stadium Business Awards v kategorii Udržitelnost a komunita. Ocenění převzali brněnští zástupci ve středu večer na slavnostním vyhlášení soutěže, které se uskutečnilo na ploše fotbalového stadionu Realu Madrid.



Na oživení stadionu za Lužánkami se podílel hlavně bývalý hráč Zbrojovky Petr Švancara, který tam před rokem uspořádal svou rozlučku s kariérou a do hlediště dorazilo 35 tisíc lidí.

"Byl to největší komunitní projekt na světě, vyhráli jsme na plné čáře. Je to neskutečná reklama nejen pro Brno, ale i pro celou Českou republiku. Ještě umocněné tím, že se to předávalo na stadionu Santiaga Bernabeua," řekl dnes Švancara novinářům.

V kategorii Udržitelnost a komunita bylo nominováno sedm projektů. Mezi nimi bylo například nové LED osvětlení stadionu Arsenalu, nový stánek fanoušků Manchesteru United v Broadhurst parku i projekty zaměřené na vylepšení životního prostředí na kriketovém stadionu v Sydney.

Dojatý Petr Švancara utírá slzy při bouřlivých ovacích, kterými mu děkovalo za jeho fotbalové kousky 35 tisíc fanoušků Za Lužánkami
Dojatý Petr Švancara utírá slzy při bouřlivých ovacích, kterými mu děkovalo za jeho fotbalové kousky 35 tisíc fanoušků Za Lužánkami

Vyhlašovali se vítězové v 16 kategoriích. "Ta naše byla vyhlášena hned jako první. Jedna porotkyně, která se stará o Aztécký stadion v Mexiku, mi řekla, že naše story zaujala ze všech kategorií úplně nejvíc. Prý jsme neměli konkurenci," řekl jeden z iniciátorů akce Lužánky Marek Fišer, který v Madridu převzal ocenění.

Každého ze šestnácti vítězů uváděl na doprovodném panelu krátký text, který vysvětloval i rozhodnutí poroty. "Jde o opravdový příklad komunity sportovních příznivců, kteří při této akci společně vzkřísili zchátralý, ale milovaný stadion. Jejich úsilí, které získalo celostátní mediální pokrytí, se stalo příkladem pro další iniciativy různých společenství ve sportovní infrastruktuře," vysvětloval text u vítězného brněnského díla dobrovolníků.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud