16. června 2016 • 16:40

Sport Magazín o zlatém Bělehradu! 40 let poté vzpomínají Panenka s Dobiašem

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozběhl se. A pak to přišlo. Dloubák, gól. Zlato! Antonín Panenka před čtyřiceti lety slavnou penaltou rozhodl o evropském zlatu z Bělehradu. Páteční Sport Magazín právě tomuto slavnému triumfu z roku 1976 věnuje speciální číslo. Tomu vévodí dvojrozhovor se dvěma hrdiny – vedle Panenky s Karolem Dobiašem. „Trénoval jsem ji dva roky,“ říká Panenka o penaltě, která ho proslavila po celém světě. Speciál Bělehrad ’76 vychází už v pátek!



Jeden chrlí historky. Druhý ho vtipně doplňuje. „Cože, fotit se s ním? Proč?“ žertoval Panenka , když měl pózovat s Dobiašem.

Oba skvělí fotbalisté, legendy. A shodují se, že evropský titul z roku 1976 patří k vrcholům kariéry. Vždyť ve finále porazili úřadující světové šampiony z Německa. Z exkluzivního dvojrozhovoru se dozvíte, co se dělo v kabině před zápasem, jaká (ne)byla taktická porada.

„Trenér Václav Ježek nám řekl sestavu, přidal, kdo bude kopat trestňáky a šlo se na to,“ vzpomíná Dobiaš, jenž nosíval dlouhé havraní háro, po němž fanynky šílely. A i teď je to elegán. Během rozhovoru potvrdil pověst šprýmaře. Třeba když vyprávěl, kolik srandy si užili, když jednu masážní mast použili na citlivá místa…

Speciál ke zlatému turnaji ale přináší i další zajímavé čtení. Třeba rozhovor s někdejším německým reprezentantem Berndem Hölzenbeinem, který v poslední minutě srovnal. Přesto to nestačilo a mistři světa se museli spokojit s druhým místem. „Doma na letišti nás nepřivítal ani jeden člověk,“ vzpomíná speciálně pro Sport Magazín.

Dozvíte se i o osudy všech československých hráčů, kteří titul vybojovali. A nejen to. Jaroslav Hošna, nepříliš známý brankář, vykládá o tom, jak Panenkovi chytil dloubák.

Sport MagazínFoto Sport Magazín

Co dalšího najdete v pátečním Sport Magazínu:

Uniklo z facebooku: Uli Hoeness

10 největších týmových úspěchů v československé historii

Retroreportáž z finálového zápasu

Auto: Mercedes třídy E (W213)

Můj první gól: Martin Kotůlek

Vysoká hra Zdeňka Haníka: O tom, jak se Haník producíruje

Panenka a Dobiaš v Síni slávy deníku Sport! Došlo i na fígly u slavné penalty
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud