18. července 2016 • 10:14

Zlato zůstává doma! Česká lvíčata jsou mistry Evropy v malém fotbale

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští reprezentanti dotáhli svou cestu domácím šampionátem do slastného konce. Ovládli mistrovství Evropy do 21 let v malém fotbale, které od pátku do neděl hostil pražský areál Slavoje Vyšehrad. Ve finále smetl domácí výběr Maďarsko 7:1.



Češi mu dali ve finále ještě o branku víc než v základní skupině. „Ten pocit nejde popsat slovy, je to úžasná věc. Jde o můj dosavadní vrchol kariéry, lepší trofej jsem nedržel,“ culil se blanenský útočník Adam Širůček, který dal ve finále branku. „Je super dát gól ve finále, neuvěřitelná věc. Věřil jsem si jako správný útočník,“ zářil po zápase.

Český celek na turnaji vyhrál všech šest utkání. Pokaždé minimálním rozdílem tří branek. Stejně jako v semifinále přetlačil 4:1 Slovensko. „Je pro mě nepopsatelný pocit ten pohár držet, největší můj úspěch a jsem moc rád, že jsme turnaj dotáhli až do vítězného konce,“ zářil český kapitán Lukáš Haspra, který jako první pozvedl pohár pro mistry Evropy. „Noc je dlouhá a oslavy budou,“ ušklíbl se mostecký zadák.

Český výběr prošel turnajem s impozantním skóre 32:7. Na pohár si sáhli fotbalisté z Prahy, Brna, Mostu, Pardubic, Blanenska, Milovic a Jihlavy. „Od začátku jsem přesně věděl, co v týmu chci jak za hráče, tak za lidi, a že tenhle celek musí šampionát vyhrát. Sice jsem ani za stavu 4:1 ve finále neměl jistotu, ale hráčům jsem věřil, stejně jako celému realizačnímu týmu. Věděl jsem, že když to uděláme správně, musí to dobře dopadnout,“ shrnul vedoucí reprezentace a generální manažer jedenadvacítky Petr Brejla, který výběr skládal společně s koučem Zdeňkem Parůžkem.

Ráz finále určila už třetí minuta, když Michal Dosoudil prodloužil do branky ránu Lukáše Haspry. Za sedm minut umístil střelu přesně k tyči Ladislav Mužík. Ve dvanácté minutě pak Adam Kraus utekl po lajně a Daniel Kavka ve skluzu zavěsil potřetí. Vzápětí sice snížil Zsolt Kovács, ale v devatenácté minutě sebral balon od Břetislava Tvrzníka rozjetý Mužík, udělal kličku gólmanovi a zvýšil zase na rozdíl tří branek.

Deset minut po přestávce pak napálil balon pod břevno Širůček. „Věřil jsem, že zlato dotáhneme, ale měli jsme to těžké. Nechtěli jsme prohrát ani jeden zápas, snažili jsme se jen vyhrát, aby byl titul jasný,“ usmíval se Širůček. „Finále viděla naživo celá rodina i kluci z blanenského týmu,“ dodal.

Pět minut před koncem našel ještě Kavka Mužíka, který zkompletoval hattrick, a v poslední minutě před koncem napřáhl ke čtvrté úspěšné finálové trefě Mužík. S deseti góly ze šesti utkání se stal nejlepším střelcem turnaje. „Cítím se úplně úžasně, že jsme vyhráli a že jsem se stal nejlepším střelcem, je jen třešnička na dortu. Chtěl jsem dát aspoň jeden gól ve finále, čtyři jsou úplná bomba, co víc si přát,“ radoval se Mužík.

Česká reprezentace slaví triumf na ME v malém fotbale do 21 letFoto spo

O jednu branku překonal Kavku, který zase převzal cenu pro nejlepšího hráče mistrovství Evropy. „Trošku jsme se pošťuchovali. Bavili jsme se, že si cenu pro střelce rozdělíme, nakonec jsem dal o jeden gól víc, takže jsem byl nejlepší střelce a on hráč,“ uvedl pardubický záložník a nejmladší hráč týmu. „Cesta k titulu začala už prací od realizačního týmu. Měli jsme dlouhý čas se připravit, což jsme zvládli výborně a vyhráli jsme. Pivo mi snad dovolí, pokud mě táta neuvidí,“ smál se Mužík.

Pak už mohli čeští mladíci odšpuntovat veselí hodné mistrů Evropy do 21 let v malém fotbalu. „Finálové utkání bylo o stupeň výš než ostatní, hodně o hlavě, ale dokázali jsme to a jsme moc rádi. Můj cíl byl zlato a splnil se mi,“ pravil kapitán Haspra.

Česká republika – Maďarsko 7:1 (4:1)
Branky: 10., 19., 55. a 60. Mužík, 3. Dosoudil, 12. Kavka, 50. Širůček – 14. Kovács. ŽK: Mužík, Koudelka – Fodor, V. Dorogi.
Česká republika: Šlégr (55. Kunický) – Haspra (52. Mezník), Hulinský, Koudelka, Dosoudil (47. Mařík), Širůček – Tvrzník, Rosůlek, Kraus, Mužík, Kavka (52. Krátký).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud