Ivana Jakoubková
21. září 2016 • 19:58

Bláznivé miliardy! TOP 10 klubů, které za šest let utratily nejvíc peněz

Vstoupit do diskuse
0
  • Belgičan Kevin de Bruyne byl jedním z nejdražších hráčů, které Manchester City koupilBelgičan Kevin de Bruyne byl jedním z nejdražších hráčů, které Manchester City koupilFOTO: Profimedia.cz

    Za posledních šest let se nejvíc utrácelo v Manchesteru! City je klubem, který od roku 2010 vydal za přestupy nejvyšší částku. Žebříček rozhazovačných fotbalových klubů za posledních šest let sestavilo Mezinárodní centrum sportovních studií (CIES), které ve švýcarském Neuchatelu ve spolupráci s FIFA provádí nejrůznější výzkumy týkající se fotbalu. Nejvíc utrácely kluby z Premier League, do TOP 10 se vešly čtyři, zatímco Itálii patří tři místa a Španělsku dvě. 

  • Manchester City – 27,4 mld. korun

    Záložník lkay Gundogan slaví první gól v dresu Manchesteru CityFoto EPA

    Klub, jehož finance pocházejí z Abú Zabí, posiluje rok co rok a nakupuje vždycky draze. Jen po letošním létě dostal nový trenér Pep Guardiola k dispozici hráče, za které klub zaplatil přes šest miliard. A když k tomu připočtete rekordní přestupy z minulých let, kdy Citizens koupili Kevina De Bruyna, Raheema Sterlinga, Sergia Agüera a další….

  • Chelsea – 23,3 mld. korun

    David Luiz poprvé v dresu Chelsea po svém návratu z PSGFoto Reuters

    Roman Abramovič sype do klubu obří částky už od chvíle, kdy Chelsea v roce 2003 koupil. Ani v posledních šesti letech se nijak nezdá, že by kohoutek sebeméně utahoval. Jen letos přišli na Stamford Brigde N’Golo Kante, Marcos Alonso a vrátil se David Luiz.

  • Manchester United – 22,5 mld. korun

    Paul Pogba po svém návratu do Manchesteru United v zápase se SouthamptonemFoto Reuters

    Svůj vlastní přestupový rekord překonali na Old Trafford od roku 2010 hned třikrát díky nákupům Juana Maty, Angela di Maríi a naposledy Paula Pogby. Di Maríův příchod před dvěma lety byl i britským rekordem, Pogba nedávno se třemi miliardami překonal rekord světový.

  • Paris SG – 18,5 mld. korun

    Útočník PSG Édinson Cavani přišel z NeapoleFoto Reuters

    V Paříži se mohutně nakupuje od roku 2011, kdy klub ovládla bohatá společnost z Kataru. První velkou rybou byl Javier Pastore, který přišel z Palerma za víc než miliardu. V létě 2012 přibyli do Parku princů Thiago Silva a Zlatan Ibrahimovic z Milána. Edinson Cavani stál víc než 1,6 miliardy. Poslední rok nákupy poněkud ustaly, v žebříčku roku 2016 patří PSG až 19. místo. I tak to bylo přes dvě miliardy.

  • FC Barcelona – 18,2 mld. korun

    Brankář Jasper Cillessen, který posílil Barcelonu z AjaxuFoto EPA

    Neymar a Luis Suárez, kteří přišli v roce 2013, resp. 2014, stáli dohromady víc než 100 milionů eur, tedy 2,6 miliard korun. Letos v létě už Katalánci utratili přes čtyři miliardy za Andrého Gomese, Samuela Umtitiho, Lucase Digneho a Denise Suareze. Dalšími významnými přestupy byli loni Arda Turan a Aleix Vidal, v roce 2014 Ivan Rakitič nebo Cesc Fábregas v roce 2011.

  • Liverpool – 17,8 mld. korun

    Letní posila Liverpoolu Sadio ManéFoto Reuters

    Andy Carroll, Adam Lallana, Lazar Markovic, Mamadou Sakho, Roberto Firmino, Christian Benteke… Žádná světová megastar, ale Liverpool za ně utratil dohromady víc než Real, Juventus nebo Bayern. I přes některé odchody se budování týmu začíná vyplácet.

  • Real Madrid – 17,3 mld. korun

    James byl posledním velkým nákupem RealuFoto Profimedia.cz

    Když v roce 2014 přišel na Santiago Bernabeu za dvě a půl miliardy Gareth Bale z Tottenhamu, byl to světový přestupový rekord. Od té doby ovšem žádná velká bomba. Hned šest klubů utrácelo v posledních letech víc. V roce 2012 přišel Luka Modrič, před dvěma lety James Rodriguez. S letošními přestupy se Real nevešel ani do první dvacítky.

  • Juventus – 16,6 mld. korun

    Juventus utratil za Gonzála Higuaína balíkFoto Reuters

    Gonzalo Higuaín dorazil letos v létě jako jeden z nejdražších hráčů v historii, stálo to 2,4 miliardy, tedy kolem 15 procent všech peněz, které klubová pokladna za nové hráče vydala od roku 2010. I díky tomu patří Juventusu v žebříčku letošních útrat třetí místo za oběma kluby z Manchesteru.

  • AS Řím – 14,3 mld. korun

    Radja NainggolanFoto Profimedia.cz

    Žádná přestupová bomba, přesto má Řím mezi desítkou nejvíc utrácejících klubů místo. V italské metropoli se neutrácí za individuality, ale buduje se tým.

  • Inter Milán – 13,8 mld. korun

    Mateo Kovačič ještě v dresu Interu, nyní působí v RealuFoto Profimedia.cz

    Ani Milánští nenakupují megahvězdy, ale hráče do týmu. Letos v létě přivedli Joaoa Maria, loni Ivana Perišiče. Významnějším nákupem byl v roce 2013 Mateo Kovačič. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud