Pavel Hartman
2. října 2016 • 04:58

Poborský o českém fotbale: Vrba odešel nedůstojně, Rosický to má těžké

Vstoupit do diskuse
0
  • Karel Poborský měl v létě závažné zdravotní problémyKarel Poborský měl v létě závažné zdravotní problémyFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Aktuální témata pojmenoval velmi jasně, bez frází a výmluv. Karel Poborský, který poskytl obsáhlý rozhovor Sport Magazínu, promluvil i o stavu českého fotbalu. Někdejší ikona národního týmu nevidí všechno černě, zároveň se nebojí kritiky. Poborský mluvil o konci Pavla Vrby u reprezentace, situaci kolem Tomáše Rosického či budoucnosti české kopané.

  • Vystoupení českého mužstva na EURO 2016

    České trio Roman Hubník, David Limberský a Ladislav Krejčí smutní po vedoucím gólu ŠpanělůFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Byl jsem hodně zklamaný. Čekal jsem od kluků mnohem víc. Výkony byly špatné. Nebo jinak - nebyly žádné. Furt se psalo o Tomáši Rosickém, který tam jel nějak připravený. Podle mě jeho účast mužstvu uškodila, protože spousta kluků se za něj schovala. Koukali na něj, jestli něco zázračného vymyslí, jestli bude rozhodovat zápasy. Pořád jsem četl, že jsme sice outsideři, ale že máme výbornou partu. To jsem ze hřiště taky necítil. Je to škoda.

  • Odchod Pavla Vrby od národního týmu

    Pavel Vrba vedl poprvé trénink Anži MachačkalaFoto twitter.com/ AnžiMachačkala

    To bylo naprosto nedůstojné. Jak české reprezentace, tak i pana Vrby, kterého jinak beru za dobrého trenéra. Respektuji ho a přeji mu hodně štěstí. Ale aby se jeden den na tiskovce potvrdilo: Ano, budeme nadále spolupracovat, ale za dva dny jsou v novinách fotky, že trénuje někde na druhém konci světa a pak se to zpětně vysvětlovalo…

    Bylo veřejným tajemstvím, že pan Vrba není spokojený se stylem práce reprezentačního trenéra, že mu chybí každodenní práce s hráči. On sám to říkal. Sice ne do novin, ale u kafe. Všichni by pochopili, kdyby se to řeklo na rovinu. Proč na tiskovce nezaznělo: Ano, trenér má výstupní klauzuli, může odejít ze dne na den. Není spokojený, chybí mu dennodenní kontakt s hráči, proto odchází.

    Nevím, proč se to vždycky v našem fotbale musí zabalit tak, že je z toho ve finále nedůstojný paskvil pro všechny. Lze to vyřešit s mnohem větší grácií. Z mého pohledu by se měly věci říkat víc na rovinu a víc nahlas. Není přece nic proti ničemu, že trenéru Vrbovi chybí dennodenní kontakt s hráči. To je naprosto normální.

    Všichni to chápou a všichni to věděli. Ale nakonec odejde od reprezentace tak, že Vrba z toho vyjde špatně, Pelta z toho vyjde špatně a celý fotbal je za hlupáky. My si umíme problémy vyrobit sami. Bohužel. I Angličané mají problémy, ale staví se k nim čelem. Uvidíme, jestli se to někdy povede i u nás. Za chvíli jsou volby.

  • Osamostatnění ligy

    Předseda FAČR Miroslav Pelta dokázal prosadit novou osobu do čela komise rozhodčích. Navzdory nesouhlasu Romana Berbra.Foto Dominik Bakeš (Sport)

    Je ještě krátce na to hodnotit seriózně odtržení ligy. Ale taky se to neobešlo bez necitlivostí. Třeba hlavní sponzor ligy… Jeden den se představí nové logo ligy, ovšem o dva dny později se představuje nový generální sponzor a logo se změní. To nové lize ani fotbalu neprospívá.

    Ale peněz snad bude dost. A jakmile kluby nebudou skřípat zuby, že nemají peníze, zachová se jim standard, případně to půjde výš, tak to kvalitě ligy pomůže. Stejně pomůže i zúžení počtu lidí, kteří budou soutěž řídit. Debaty kolem ligy a výstupy by ale mohly být pružnější.

  • Komise rozhodčích Poláka Michala Listkiewizce

    Nový šéf komise rozhodčích Michal Listkiewicz na tiskové konferenciFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zatím jeho kroky dávají hlavu a patu. Jediné, co mě překvapilo a nad čím jsem se trochu pousmál, jsou posudky, které na sebe musejí psát po každém zápase rozhodčí. To mi přijde divné. Sám nevím, jak bych to na sebe napsal, když bych byl sudí. Přijde mi to maličko dětinské. Ale třeba s tím má pan Listkiewicz zkušenosti. Jinak je to zatím transparentní a co bylo potřeba, to se řeklo. Nikdo se neschovává za větu - my nesmíme mluvit.

  • Nová reprezentace Karla Jarolíma

    Základní jedenáctka proti Severnímu IrskuFoto Dominik Bakeš (Sport)

    Je to pro mě příjemné překvapení. Byl jsem se podívat na zápasech a musím říct, že atmosféra se tam hodně změnila. Do jarolímovska. On je pedant na spoustu věcí. A přenáší to na kluky, kteří to akceptují. Došlo ke generační obměně. Oba zápasy se mi líbily. Je to takové čerstvé, živé. Jednoduchý, kolmý, rychlý fotbal, který nám chyběl na EURO.

  • Návrat Tomáše Rosického

    Tomáš Rosický znovu v akci. Poprvé po více jak 15 letech si zahrál za Spartu.Foto Jaroslav Legner (Sport)

    Nevidím do Tomáše a hlavně do jeho zdraví, do kterého bohužel asi nevidí ani on sám. Tomáš ho nemá pod kontrolou, jinak by jeho kariéra vypadala jinak. Jeho kvality a možnosti jsou vyšší, než dokázal prožít. I když byl v top klubech - Borussii Dortmund a Arsenalu.

    Dneska už má taky roky a tréninkový deficit. Nevím, co všechno bude schopen pro Spartu odvést. A nevím, co s ním pak zamýšlí Dan Křetínský. Třeba už má promyšlené jeho začlenění do managementu, což se nabízí. Český divák může být rád, že ho uvidí na hřišti. Samozřejmě že pro něj je to strašný skok.

    Nechci českou ligu hanit, ale s top světovými ligami se nedá srovnávat. Zázemím, fanoušky - to je prostě nesrovnatelné! Na druhou stranu my jsme tady vyrostli, známe to tu, takže si to umíme přehodit v hlavě. Ale je to těžké. Máte tu rodinu, kamarády, začnete žít běžným životem s běžnými starostmi. Tamhle letíte na poštu, tamhle musíte zařídit něco jiného. Takže vás to odvádí od fotbalu.

    Venku máte na starost jenom trénink a zápas. Klub se postará absolutně o všechno. Potřebujete vyměnit olej v autě, ráno odevzdáte klíčky chlapíkovi, který má auta na starosti, a po tréninku stojí auto s novým olejem na parkovišti a ještě naleštěné.

    Neřešíte vůbec nic. Tomáš musí hledat motivaci sám v sobě, protože už nemusí nikomu nic dokazovat. Fanoušci ve Zlíně nebo v Příbrami k motivaci nepomůžou, řeknu-li to blbě.

  • Budoucnost českého fotbalu

    Česká jednadvacítka bojuje v důležitém kvalifikačním zápase o body v Černé HořeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Kdybych nevěřil, že se všechno v českém fotbale zprůhlední a nešvary se vymýtí, na fotbal bych asi zanevřel. Na druhou stranu, byl jsem ve výkonném výboru svazu, vím, jak ta mašinérie ve fotbale funguje, a vím, že to bude složité. Takže světélko na konci tunelu vidím, ale hodně malé. Že se hnutí bude hádat, to je logické, sdružuje tisíce lidí.

    Ale vadí mi na tom, že chybí přímočařejší vedení. Aby špička ledovce byla jednotná a dávala jasný směr a signály, jak směrem k hnutí, tak směrem k veřejnosti. To se nám furt nedaří.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud