7. října 2016 • 04:30

Nejhorší nápady ve fotbale: stříbrný gól, Katar i nájezdy v Americe

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
  • Na jednu z kritizovaných novinek ve fotbale doplatila i česká reprezentaceNa jednu z kritizovaných novinek ve fotbale doplatila i česká reprezentaceFOTO: Koláž: iSport.cz

    Předseda FIFA Gianni Infantino přišel v minulých dnech s nápadem, že by na mistrovství světa nově hrálo hned 48 týmů. To se setkalo s poměrně značnou kritikou, i kvůli nepřehlednému systému turnaje. Britský deník The Daily Telegraph na základě toho přinesl zajímavý žebříček nejhorších výmyslů v historii fotbalu, které byly převedeny do reality. Na jednu z novinek doplatila také česká reprezentace. Na přehled pěti fotbalových vynálezů, které se neujaly, se podívejte v článku.

  • Stříbrný gól

    Nové pravidlo, které zastavilo českou reprezentaci na EURO 2004, kde svěřenci trenéra Karla Brücknera předváděli nejlepší fotbal ze všech. Jenže v semifinále narazili na defenzivní Řecko, které duel rozhodlo na konci první části prodloužení.

    Dříve či později by měli Češi ještě druhých 15 minut na vyrovnání nebo otočení zápasu, jenže zrovna na EURO v Portugalsku platilo pravidlo o stříbrném gólu. To znamenalo, že pokud tým skóruje v prvním prodloužení, dohraje se, ale druhé se již nehraje. Česko tehdy už nemělo na odpověď čas a finále tak uniklo.

  • Žlutá za sundání dresu

    Dáte gól a při oslavě sundáte dres. Žlutá karta. Sejmete protihráče, zajedete mu například nepříjemně do kotníku. Stejný trest, žlutá karta. Že vám to připadá divné? To všem už od chvíle, kdy bylo toto pravidlo zavedeno.

    Je pochopitelné, že FIFA a UEFA zakazují, aby hráči tímto způsobem propagovali nějakou značku, svůj (například politický) postoj či náboženství. Proč ale nemohou hráči normálně sundat radostí dres, to lze pochopit těžko.

    Po gólu si útočník Nice Mario Balotelli sundal dres a dostal žlutou Po gólu si útočník Nice Mario Balotelli sundal dres a dostal žlutouFoto Reuters

  • Míč Jabulani

    Tenhle „kulatý nesmysl“ vzbudil velké pozdvižení. Míč s názvem Jabulani, který Adidas vyrobil speciálně pro mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice, se brankářům vůbec nezamlouval.

    „Je nepředvídatelný,“ tvrdil legendární italský brankář Gianluigi Buffon. To jeho španělský kolega se s tím příliš nemazal. „Je divný,“ usmál se Iker Casillas.

    Pavel Nedvěd s míčem Jabulani Pavel Nedvěd s míčem JabulaniFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • „Nájezdy“ v Americe

    Americká fotbalová liga MLS si ve svých začátcích vymyslela své vlastní „penalty“. Možná po vzoru oblíbenější NHL hráči běželi sami na brankáře. Brzy ovšem i americká liga přešla na klasické penalty.

    „Nájezdy fungovaly rok nebo dva, než je zase zrušili... a byla to docela sranda. Po remízovém zápase běželo pět hráčů z každého týmu zhruba z hranice čtyřiceti metrů na branku a odpočítával se čas pěti vteřin, do kterých jste museli zakončit,“ popisoval Luboš Kubík, který si zahrál za Chicago Fire a Dallas Burn.

    „Bylo to mnohem těžší než penalty, zvlášť když jste měli v nohách celý zápas. Stačil jsem se dostat sotva k velkému vápnu, a už jsem musel střílet,“ dodal.

  • MS v Kataru

    Když FIFA oficiálně přidělila mistrovství světa 2022 do Kataru, většina expertů i fanoušků jen kroutila hlavou. Proč? „Je tam obrovské vedro, při stavbě stadionů umírají lidé, nechtějí tam gaye a nemají žádnou fotbalovou kulturu,“ vypočítává The Telegraph.

    „Jediné možné vysvětlení, proč FIFA dala MS do Kataru, je to, že chtěla, aby MS v Rusku čtyři roky předtím nevypadalo tak divně,“ dodává deník.

    Nákres jednoho z katarských stadionů, který by měl hostit v roce 2022 mistrovství světa ve fotbale Nákres jednoho z katarských stadionů, který by měl hostit v roce 2022 mistrovství světa ve fotbaleFoto EPA

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud