Stanislav Hrabě
2. listopadu 2016 • 14:18

Pohár Josefa Masopusta? Jsem překvapený, jakou má úroveň, těší bývalého sudího Grégra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho verdiktům se podřizovali mistři světa Argentinec Diego Maradona či Ital Giusseppe Bergomi, hvizd jeho píšťalky poslouchali holandští držitelé Zlatého míče Ruud Gullit a Marco van Basten. Bývalý vynikající mezinárodní rozhodčí Ivan Grégr přidal letos další zkušenost, která mu ve výčtu ještě chyběla: v pražském kole řídil zápasy Poháru Josefa Masopusta. „Jsem až překvapený, jakou mají zápasy úroveň,“ neskrýval potěšení. 



Českou legendu Josefa Masopusta jako aktivního hráče rozhodčí Ivan Grégr nezažil. Pamatuje si ho dobře ovšem jako úspěšného trenéra ligových týmů. „Velice důstojný pán, který měl v sobě charisma. Choval se příkladně, nikdy jsem ho na tribunu nevykázal,“ vzpomíná rozhodčí, který odřídil 155 ligových utkání. „Pískal jsem ovšem pana Masopusta, když hrál za starou gardu Dukly společně s Ladislavem Novákem a Svatoplukem Pluskalem. Bylo to pro mě velká čest, protože jsem na ně chodil, když byli na vrcholu kariéry,“ připomíná.

Na turnaji středoškolských výběrů pískal letos poprvé.  „Ač se to nezdá, mám pořád dost aktivit a jsem vytížený,“ přiznává 74 letý arbitr. „Když mě však oslovil Zdeněk Štípek, který má na starosti nasazování rozhodčích v pražské A třídě, neváhal jsem,“ zdůrazňuje. „Je to pro mě zpestření života, odlehčení, neodpočívám ve vysokém věku.“  

Patří mezi rozhodcovské legendy, ale účastníky turnaje to nijak nerozházelo. „Vůbec mě nepoznali,“ doznává Grégr, ale nediví se. „Vždyť ještě nebyli na světě, když jsem běhal po světových stadionech,“ dodává. Muži s píšťalkou navíc nemají být nejvýraznější postavou utkání. „Jak říkal právě pan Masopust: Rozhodčí by měl být slepý a hluchý a pak může odřídit dobré utkání,“ směje se.

Líbí se mu ovšem kvalita, jakou turnaj má. „Sice neumí ani pořádně staršího pozdravit, ale kopat umějí,“ všímá si Grégr. A na kázeň nemá stížnost. „Celkem to jde, nepřekročilo to mez,“ rozebírá.  „Nepoužil jsem ani žlutou, mám karty svolané ve futrále,“ zdůrazňuje.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud