1. prosince 2016 • 12:20

Fotbal i atletika mají nové zázemí. Národní stadion už Pelta nechce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Praze na Strahově byl dnes slavnostně otevřen zrekonstruovaný stadion Přátelství, který bude sloužit zejména Fotbalové asociace ČR a atletům, ale využívat ho bude moci i veřejnost. Jde o další krok postupné obnovy strahovského sportovního komplexu navazující na výstavbu sídla FAČR.



Stadion Přátelství vznikl již v období první republiky pro potřeby klubu SK Hradčany. První rekonstrukcí prošel před mistrovstvím Evropy v atletice v roce 1978. Nynější rekonstrukce vyšla na 81,4 milionu korun z kombinovaných zdrojů FAČR, FIFA, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a pražského magistrátu.

"Tato rekonstrukce je významná tím, že znamená spolupráci napříč sportovním prostředím, Prahou a ministerstvem. Stadion Přátelství je prvním krokem k revitalizaci Strahova jako sportovního symbolu. Věřím, že se nám tím podaří nastartovat obnovu Strahova," řekla při slavnostním otevření ministryně školství Kateřina Valachová.

Stejný cíl má i magistrát. "Přejeme si revitalizaci Strahova, aby tu byla moderní sportoviště a nedělal nám ostudu. Začali jsme stadionem Přátelství, na který Praha přispěla 10 miliony korun a šlo o jeden z klíčových grantů pro rok 2016. V nejbližších letech budeme pokračovat dalšími sportovišti," slíbil pražský zastupitel a poradce Valachové pro regiony a sport Karel Březina.

Znovuotevření stadionu Přátelství
Znovuotevření stadionu Přátelství

Areál splňující předpisy FIFA a IAAF bude sloužit zejména pro potřeby fotbalových reprezentací. Trénovat i hrát na něm mohou všechny mládežnické reprezentace. "A využívat k tréninkům ho bude i reprezentační áčko, protože kvalita hrací plochy s vyhříváním je možná nejlepší na území Prahy. Využijeme ho i pro semináře trenérů a rozhodčích. Vedle toho tu budou významným hráčem atletický svaz a Vysokoškolské sportovní centrum," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta.

"Jsem ráda, že sportoviště bude využívat i Vysokoškolské sportovní centrum, které spadá pod mé ministerstvo, protože v minulých letech bylo trochu macešsky opomíjeno. Toto sportoviště je také připravené i na mezinárodní závody v oblasti juniorů, které chceme podporovat. A minimálně 20 procent času musí být areál otevřený také veřejnosti," doplnila Valachová.

Ještě tribunu. Národní stadion už nechci, říká Pelta

Aby mohl být stadion plně využíván i pro zápasy a atletické mítinky, potřebuje ještě dostavět tribunu s kapacitou 1279 míst, ve které bude i atletický tunel pro rozběhy, administrativní zázemí, regenerace a ubytovací kapacity. Výstavba by měla být hotova do roku 2020. Revitalizace Strahova má však pokračovat i dalšími stavbami.

"Čeká se na jednání vlády, kde by ministryně Valachová měla předložit materiál na zásadní sportovní centra v republice. Mezi nimi je i Strahov. Ve chvíli, kdy bude tento materiál schválen, můžeme začít jednat o dalších stavbách," řekl Pelta.

"Stadion Přátelství je začátek a chtěli bychom pokračovat, aby se Strahov stal domovským sídlem nejen pro fotbal, ale pro všechny sporty. Vznikne tu budova pro Český olympijský výbor či Dům sportu pro všechny svazy," věří předseda FAČR.

"Jsou tu také další možnosti směrem k Ladronce, kde by mohla vzniknout další hřiště a fotbalová hala. Je třeba vyjasnit majetkové záležitosti a pak můžeme začít stavět," doplnil Březina.

Naopak Peltu už opustila myšlenka, že by na Strahově vznikl národní stadion na místě chátrajícího stadionu Evžena Rošického. "Myšlenku národního stadionu jsem zatím opustil, protože se nám nedaří vyprodat velké stadiony ani v kvalifikaci. Proto bych se nyní spíše zaměřil na infrastrukturu, která nám pomůže vychovat nové fotbalové hvězdy," dodal Pelta.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud