10. prosince 2016 • 04:30

Tajemství smluv: Ödegaard má svůj pokoj, hvězda nesmí do Arsenalu

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalové hvězdy mají často ve svých smlouvách zajímavosti a zvláštnostiFotbalové hvězdy mají často ve svých smlouvách zajímavosti a zvláštnostiFOTO: Koláž iSport.cz

    Největší fotbalové hvězdy vydělávají ročně desítky až stovky milionů, ale jejich bohaté kontrakty nejsou pouze o základním platu. Ve smlouvách se totiž ukrývá několik utajených dohod a klauzulí, které se běžně k fotbalové veřejnosti nedostanou. The Sun přišel s výběrem nejzajímavějších tajemství smluv fotbalových hvězd a některá jsou opravdu zajímavá. Kdo nemůže přestoupit do Arsenalu, nebo komu platí společnost za podpis na kartičkách?

  • Ronaldův podpis na kartičkách? Čtyři miliony!

    Nejspíš každému sportovnímu fanouškovi se nevyhnulo sbírání kartiček fotbalistů či hokejistů. Na těch aktuálních samozřejmě nechybí ani Cristiano Ronaldo, který si díky tomu přijde na slušný balík. Od italské společnosti Panini Group inkasuje 139 tisíc liber (4 170 000 korun) ročně za to, že se na jeho kartičkách objevuje jeho podpis. Takový Neymar z Barcelony dostává „pouze“ 43 tisíc liber (1 290 000 korun).

    Cristiano Ronaldo v akciFoto ČTK

  • Chceš zůstat? Dostaneš méně

    Memphis Depay zůstal v Manchesteru United i pro tuto sezonu a zaplatil za to snížením platu. Z 5,2 milionů liber (156 milionů korun) spadl na 3,9 milionů liber (117 milionů korun). Za poslední vítězství v FA Cupu si ale přišel na rovný milion liber (30 milionů korun) a mohlo být lépe, kdyby bylo úspěchů více. Za mistrovský titul by získal 2,5 milionu liber (75 milionů korun) a za případný triumf v Lize mistrů dokonce 5,25 milionů liber (157,5 milionů korun)!

    Memphis DepayFoto Reuters

  • Do Arsenalu? V žádném případě!

    Výstupní klauzule jsou v dnešním fotbale běžnou praktikou, přesto někdy dokážou překvapit. Velmi zajímavým příkladem je brazilský legionář ve službách Liverpoolu Roberto Firmino. Jeho klauzule činí 98 milionů eur (2,646 miliardy korun) se zajímavým dodatkem – nesmí se jednat o nabídku Arsenalu. Ofenzivního hráče by Gunners nezískali ani v případě, že by za něj nabídli jakoukoliv vyšší částku.

    Brankář Manchesteru United David de Gea zasahuje proti liverpoolskému Robertu FirminoviFoto EPA

  • Hraje za rezervu, bydlí s hvězdami

    Sedmnáctiletý Martin Ödegaard si v Realu Madrid užívá pořádného luxusu. Za každý start v prvním týmu dostane 43 tisíc liber (1 290 000 korun), ale ve smlouvě má další zajímavý dodatek. I přesto, že je členem rezervy, tak v tréninkovém centru ve Valdebedas se spoluhráči nebydlí. V kontraktu má totiž podmínku, že musí mít pokoj v hotelu, kde bydlí první tým španělského velkoklubu.

    Talentovaný norský záložník patřící Realu Madrid Martin ÖdegaardFoto Profimedia.cz

  • Červené kopačky jsou tabu

    Dovedete si představit, že by hráč po přestupu do Sparty dostal zakázáno nosit červenobílé oblečení? Zvláštní, ale ve Španělsku reálné. Rafael Van der Vaart měl po přestupu do Betisu Sevilla ve smlouvě speciální klauzuli o svých kopačkách. Nizozemský záložník nemohl nosit kopačky červené barvy, za což byl odměněn čtrnácti měsíčními platy o výši 97 tisíc liber (2 910 000 korun). A důvod? Červená je totiž barvou největšího rivala, kterým je Sevilla.

    Rafael Van der Vaart po vítězném zápase s DortmundemFoto Profimedia

  • Za výhry inkasuje, za prohry platí

    Větší radost z výher má Hugo Lloris z Tottenhamu, kterého netěší pouze tři získané body. Francouzský brankář si kromě základního platu totiž přijde na 7 tisíc liber (210 tisíc korun) za každý start a 8 tisíc liber (240 tisíc korun) obdrží za každé vítězství. Zajímavé bonusy mají jeden háček. Pokud londýnský celek remizuje nebo prohraje, Lloris přijde o 3 300 liber (90 900 korun).

    Hugo Lloris v utkání s CSKA MoskvaFoto Reuters

  • Bonus za sezonu bez červených a flusání

    O fotbalovém talentu Maria Balotelliho nemůže být pochyb, ale na škodu je jeho komplikovaná povaha. O ní dobře věděli i v Liverpoolu a při podpisu smlouvy s italským útočníkem zanesli do kontraktu zvláštní klauzuli. Za to, že nebude během jedné sezony vyloučen více než třikrát a nebude flusat na soupeře, mu mělo přistát na účet milion liber (30 milionů korun) navíc.

    Mario Balotelli a trenér Liverpoolu Brendan Rodgers.Foto profimedia.cz

  • Čím úspěšnější, tím platí City více

    Atlético Madrid na přestupu Sergia Agüera do Manchesteru City vydělalo 30,5 milionu liber (915 milionů korun) a získaná suma se nadále zvyšuje. Při jednání totiž došlo k dohodě, že do Madridu poputuje dalších 210 tisíc liber (6 300 000 korun) za každých 15 nastřílených branek a stejnou sumu Atlétiko vyinkasuje za každých 25 zápasů, které argentinský střelec za Citizens odehraje.

    Argentinský snajpr Sergio Agüero slaví branku v dresu Manchesteru CityFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud