25. prosince 2016 • 15:46

TOP 10 stadionů hrůzy: Turecké peklo, drsné Polsko i kotel BVB

Autor: pes
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na TOP 10 stadionů hrůzyPodívejte se na TOP 10 stadionů hrůzyFOTO: koláž iSport.cz

    Arény, v jejichž útrobách se soupeřům vytrácí z těla vášeň, mrzne krev v cévách a hlava vnímá jenom všeobjímající inferno. To všechno jsou Signal Iduna Park, De Kuip či La Bombonera. Podívejte se na článek TOP 10 stadionů, které svojí atmosférou doslova nahání hrůzu, jež byl publikován v magazínu Sport Góóól.

  • LA BOMBONERA

    La BomboneraFoto Profimedia.cz

    Tým: Boca Juniors
    Kapacita: 49 000

    Argentina, Buenos Aires a virvál, jako když duní techno v rozpálené troubě. Akustice náramně prospívají čtyři extrémně strmé tribuny, s tou hlavní ve stylu panelákové stěny s balkony. Ještě než začne zápas, a nemusí to být jen městské krvelačné derby s River Plate, pološílení fanoušci se drápou na ploty a visí na sítích za brankami jako pavouci. Děla u trávníku vystřelují desetitisíce papírků, následuje odpal žlutomodrých dýmovnic, z vrchu tribun se snášejí dlouhatánské role konfet, ve tmě blikají tisíce světýlek a prskavek. To všechno za vytrvalého ohlušujícího zpěvu, provázeného sladěnými pohyby rukou, a z lóže kyne pan Maradona. Jedinečné!

    Titulní strana magazínu Sport Góóól Titulní strana magazínu Sport GóóólFoto Sport Góóól

  • TÜRK TELEKOM ARENA

    Türk Telekom ArenaFoto Profimedia.cz

    Tým: Galatasaray Istanbul
    Kapacita: 52 652

    Boha ještě nikdo neviděl, ale za Satanem můžete vyrazit do Turecka. Ne tedy za současným prezidentem, ale do Istanbulu, na největší stadion nejúspěšnějšího klubu v zemi. Vítejte v pekle! řvou na protivníky divocí příznivci a v žlutočervených kulisách zapalují pochodně, hrozivě buší do bubnů a neúnavně poskakují. S rámusem hodnoty 131,76 decibelu se prosadili i do Guinnessovy knihy rekordů. „Nikdy jsem nezažil nic takového jako na Galatasarayi,“ ocenil i jeden z nejslavnějších ďáblů Ryan Giggs.

  • ESTADIO CENTENARIO


    Estadio CentenarioFoto Profimedia.cz

    Tým: nejčastěji Peňarol Montevideo
    Kapacita: 60 235 

    Uruguayský monument v Montevideu, postavený už pro první mistrovství světa v roce 1930. A nedobytná pevnost národního týmu, kde se v husté a syrové atmosféře rozleptá kdejaké odhodlání. Třeba Brazilci zde z 20 pokusů vyhráli jen třikrát. Dřív se sem vešlo skoro 100 tisíc lidí. Lidí fanatického, kousavého a nenávistného Suárezova naturelu. A pak si tu hrajte… Centenario si nejčastěji pronajímají Peňarol a Nacional, využívají ho ale i menší kluby kvůli vyšším ziskům ze vstupného.

  • DE KUIP

    De KuipFoto Profimedia.cz

    Tým: Feyenoord Rotterdam
    Kapacita: 51 117

    Hlava na hlavě, s chuligánskými sklony, v náladě jako břit a s krátkou zápalnou šňůrou. Riziko výbuchu roste úměrně s důležitostí zápasu, maximální stupeň odporu nastává při řežbě s Ajaxem. V té chvíli se vyvalí zloba, založená na pocitu tvrdě pracujících dělníků v přístavu, proti arogantním frajerům z hlavního města. Feyenoord si podpory z ochozů váží, pro pověstného dvanáctého hráče vyřadil ze sady dresů číslo 12.

  • STADION MAKSIMIR

    Stadion MaksimirFoto Profimedia.cz

    Tým: Dinamo Záhřeb
    Kapacita: 35 123

    Derby s Hajdukem Split? „Hrozný blázinec. Měl jsem po celých devadesát minut po těle husí kůži,“ vzpomíná Miroslav Slepička, bývalý útočník Dinama. Co si pod tím představit? „Když jsme jeli do Splitu, doprovázeli nás přes celý Záhřeb motorkáři s loučemi, lidi na ulicích tleskali. A když se prohraje, tak to stojí taky za to. Když jsem šel z derby pěšky domů, fanoušci zapalovali popelnice, rvali se, auta zastavovala, vzduchem létaly kameny, do toho policajti. Bylo to dost nepříjemný.“

  • SIGNAL IDUNA PARK

    Signal Iduna ParkFoto Profimedia.cz

    Tým: Borussia Dortmund
    Kapacita: 81 360

    Největší vosí hnízdo na světě. A třetí nejobjemnější fotbalová aréna v Evropě po Camp Nou a Wembley, ovšem pravidelně vyprodaná a zdaleka nejhlasitější. Nikde jinde na světě nechodí na fotbal víc lidí. Neustálý hukot, veselé popěvky, tvrdší chorály, dohromady impozantní ryk umocňuje legendární Jižní tribuna, přezdívaná Žlutá zeď. Mačká se na ní bezmála 25 tisíc stojících diváků.

  • ESTADIO AZTECA

    Estadio AztecaFoto Profimedia.cz

    Tým: Club América
    Kapacita: 87 000

    Na 115 tisíc fanoušků tu oslavovalo Pelého při brazilské dominanci na šampionátu v roce 1970 a Diega Maradonu, jeho nohy i ruce při tažení za světovým titulem v roce 1986. Posvátný chrám v Mexico City sice od té doby podstatně snížil kapacitu a proslulé divácké vlny ubraly na intenzitě, ale zaplněný pořád vyráží dech. Především protivníkům Clubu América, nejúspěšnějšího, nejpopulárnějšího, ale taky nejnenáviděnějšího klubu v Mexiku.

  • STADION WOJSKA POLSKIEGO

    Stadion Wojska PolskiegoFoto Profimedia.cz

    Tým: Legia Varšava
    Kapacita: 31 800

    Nenechte se ošálit nižším počtem míst, pověst radikálních polských hooligans rozhodně nelže, a ti v barvách Legie náleží do kategorie nejagresivnějších na světě. Tomu odpovídá i rachot na Stadionu polské armády. Zakuklení bitkaři oplývají i uměleckým talentem, pohrávají si se světly, vystavují famózní obří chorea, třeba s podobiznou Ježíše. Nejdrsnějším prostorem bývá severní tribuna Žyleta. Její název se vžil už v 70. letech díky reklamnímu panelu na sadu nožů.

  • MARAKANA

    MarakanaFoto Profimedia.cz

    Tým: CZ Bělehrad
    Kapacita: 55 538

    Atletická dráha okolo trávníku bývá pro konkurenci zdrojem úlevy. Komu by se taky chtělo cítit za krkem dech tisíců hrdel, v horším případě schytat zblízka plivance, mince, zapalovače… Petardy a světlice ovšem na trávník Stadionu Rajka Mitiče, jak se oficiálně jmenuje, doletí tak jako tak. Hrdé srbské publikum rádo huláká a ukazuje svaly, nešetří ani na vlajkách, transparentech a okázalé pyrotechnice. Elektrizující náladě neškodí ani poloviční kapacita oproti dávné minulosti.

  • STADE GEOFFROY-GUICHARD

    Stade Geoffroy-GuichardFoto Profimedia.cz

    Tým: AS Saint-Étienne
    Kapacita: 42 000

    Dřív se v tomto průmyslovém městě hojně vyráběly zbraně a nože, tak mrazivé to na fotbale asi nebude. Ale na vůni croissantu a camembertu v Zeleném pekle zapomeňte. V ochozech historicky nejúspěšnějšího francouzského klubu se srocuje pět různých fanouškovských skupin, které se předhánějí ve výrobě hluku. Dusno bývá hlavně při derby s Lyonem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud