27. prosince 2016 • 11:18

Trenéry roku jsou Santos a Simeone, bodoval i kouč Islandu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér portugalských mistrů Evropy Fernando Santos byl vyhlášen nejlepším reprezentačním fotbalovým koučem roku 2016. Mezi klubovými trenéry vyhrál anketu Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) Diego Simeone z Atlética Madrid.



Oba získali ocenění poprvé. Zatímco dvaašedesátiletý Santos zvítězil v hlasování expertů z 56 zemí s naprostou převahou a ziskem 199 bodů porazil švédského kouče Islanďanů Larse Lagerbäcka o 128 bodů, Argentinec Simeone vyhrál s pouhým pětibodovým náskokem před francouzským koučem konkurenčního Realu Madrid Zinédinem Zidanem .

Šestačtyřicetiletý Simeone vede Atlético už pět let a letos s ním hrál finále Ligy mistrů, v němž podlehl Zidaneovu Realu po penaltovém rozstřelu. V lize skončil třetí za Barcelonou a znovu Realem, ale byl vyhlášen nejlepším trenérem La Ligy. Zidane byl blízko ocenění hned ve svém prvním roce působení v roli kouče madridského velkoklubu, třetí v anketě skončil Ital Claudio Ranieri, trenér senzačních anglických mistrů z Leicesteru.

Santos trénuje portugalskou reprezentaci od roku 2014 a letos tým s hvězdným útočníkem Cristianem Ronaldem dovedl k evropskému primátu po finálovém vítězství nad domácí Francií 1:0 po prodloužení. Za Lagerbäckem, který na ME senzačně dovedl Island až do čtvrtfinále, se umístil kouč německých mistrů světa Joachim Löw.

Anketa Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) o nejlepší trenéry za rok 2016:
Reprezentace: 1. Fernando Santos (Portugalsko) 199 b., 2. Lars Lagerbäck (Švéd./Island) 71, 3. Joachim Löw (Německo) 62, 4. Chris Coleman (Wales) 61, 5. Didier Deshamps (Francie) 52, 6. Antonio Conte (It.) 17.

Kluby: 1. Diego Simeone (Arg./Atlético Madrid) 113, 2. Zinédine Zidane (Fr./Real Madrid) 108, 3. Claudio Ranieri (It./FC Leicester) 86, 4. Josep Guardiola (Šp./Bayern Mnichov, Manchester City) 62, 5. Unai Emery (Šp./FC Sevilla, Paris St. Germain) 38, 6. Luis Enrique (Šp./FC Barcelona) 24.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud