23. února 2017 • 20:00

Legendární pražská Hanspaulka má fotbalovou konkurenci z Brna

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to fenomén. Hanspaulská liga je amatérská fotbalová soutěž hrající se v Praze od roku 1971. Utkání na škváře kolikrát hodně bolela, ale po zápase se případný smutek z prohry nebo ošklivé odřeniny spláchl u piva. Oblíbená amatérská soutěž má od roku 1998 konkurenci z Brna, která se rychle rozrůstá díky početné členské základně.



Před 19 lety začínal Brněnský svaz malé kopané se čtyřmi týmy, teď má čtyři a půl tisíce členů. U zrodu malé kopané stál současný prezident Asociace malého fotbalu České republiky, a také prezident Světové federace malého fotbalu Filip Juda. První ročník soutěže uspořádal pro čtyři mužstva. „V začátcích se hrála liga na jednom hřišti, postupem času se s přibývajícími týmy počet hřišť zvyšoval, přičemž ale ještě v sezoně 2008/2009 fungovaly asi tři hlavní, na kterých se hrálo. V aktuální sezoně se hrají soutěže BSMK na třinácti hřištích,“ popsal brněnský viceprezident René Pazdera.

Nyní má Brněnský svaz malé kopané 4520 registrovaných členů, z toho patnáct stovek aktivních hráčů, pět mužských soutěží, tři univerzitní, ligu žen a juniorů. „Počet týmů má stoupající tendenci, v posledních dvou letech sice stagnoval, ale v této sezoně máme historicky nejvyšší počet dětských celků a taky jsme poprvé v historii otevřeli pět soutěží mužů. Do budoucna určitě zapracujeme na zvýšení počtu dětí a žen,“ vyhlížel Pazdera, zároveň generální sekretář Asociace malého fotbalu České republiky.

Skoro deset let se hraje i Liga žen a čtyři roky funguje Univerzitní liga. „Je složena kompletně ze studentů vysokých škol a zahraničních studentů na pobytu Erasmus,“ doplnil viceprezident.

Největším sběratelem titulů v brněnské Superlize je mužstvo Tripoli Brno, které získalo deset trofejí. Z jeho kádru a také z týmu Gioia Brno pochází největší počet rekrutů pro výběr do celostátní ligy. Brněnský svaz malé kopané také pravidelně dodává hráče do reprezentací, v uplynulé sezoně slavili titul mistrů Evropy do 21 let Dominik Kunický a Michal Mezník, bronz z evropského šampionátu dospělých pak přivezli Marek Gruber a Patrik Levčík.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud