Jiří Punčochář
9. března 2017 • 16:02

Grygera, Maslák, Chocová… hvězdy dohlédnou na finále ligy základních škol

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od konce března do začátku června vyvrcholí sérií republikových finále v šesti odvětvích Sportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství. O cennou trofej budou v rámci třetího ročníku nejvýznamnější soutěže české školní mládeže bojovat nejlepší chlapecká a dívčí družstva v atletice, basketbalu, florbalu, házené, minifotbalu a volejbalu. V září k nim nově přibude ještě plavání.



Každý ze sportů bude mít svého patrona, děti tedy budou mít šanci soupeřit pod „dozorem“ některého ze svých vzorů. Například při fotbale bude patronem bývalý reprezentant Zdeněk Grygera, na basketbal dohlédne mnohonásobný mistr republiky Radek Nečas, nad atletikou převzal patronát trojnásobný mistr Evropy Pavel Maslák.

„Jsem velice rád, že projekt, jako je Sportovní liga základních škol, existuje a že se mohu stát jeho tváří. Já osobně jsem se Poháru Českého rozhlasu, jenž je součástí Sportovní ligy, samozřejmě také zúčastnil. Už si však, bohužel, nepamatuji, jak jsem v závodech dopadl a jakých časů jsem dosáhl, ale to není podstatné. Za důležitější považuji, že jsem i díky této soutěži objevil atletiku,“ řekl dvojnásobný halový mistr světa a trojnásobný halový mistr Evropy v běhu na 400 metrů Pavel Maslák.

Ministryně Kateřina Valachová s Pavlem MaslákemFoto Jan Šebek/ IMA PRODUCTION

Dalším z lákadel pro začínající sportovce může být zařazení finálových akcí do vysílání České televize. Ta plánuje k přenosům připravit stejné studio, jakým disponuje při vrcholných akcích profesionálů, stejně tak budou školní finálové boje provázet hlasy známých komentátorů. Například basketbal bude spolukomentovat nejlepší střelec české ligové historie Josef Jelínek.

Pořadateli Sportovní ligy základních škol jsou Asociace školních sportovních klubů ČR, Česká unie sportu a Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy České republiky. V minulém školním roce dokázala akce rozpohybovat 112 940 dětí.

Program republikových finále Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství
22. až 23. března florbal (Plzeň, patron Jan Jelínek)

20. až 21. dubna házená (Nové Veselí a Žďár nad Sázavou, patron David Šůstek)

26. až 27. dubna basketbal (Pardubice, patron Radek Nečas)

25. až 26. Května minifotbal (Kroměříž, patron Zdeněk Grygera)

1. až 2. června volejbal (Liberec, patron Lubomír Staněk)

6. června atletika (Kladno, patron Pavel Maslák)

14. září plavání (Plzeň, patron Petra Chocová)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud