26. dubna 2017 • 04:30

Sportovcům bereme dětství, o potížích mlčí, říká mentální koučka

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neděli večer otřásla sportovním světem tragická zpráva o sebevraždě fotbalisty Františka Rajtorala. O tom, s jakými psychickými problémy se potýkají sportovci, mluvila pro iSport TV psychoterapeutka a mentální koučka Jana Březinová, která spolupracuje s několika desítkami klientů napříč sportovním spektrem. Podle ní hraje velkou roli tlak kladený na sportovce a konkurenční prostředí, ve kterém se pohybují.



Jedním ze zdrojů problémů je podle Březinové tlak, kterému jsou sportovci vystaveni od dětství. "Když chcete mít z člověka vrcholového sportovce, předchází tomu od malička neustálý dril," říká v rozhovoru. Podle ní jsou děti cepovány jasnými povely, nikoli vedeny k tomu, aby svůj sport milovaly.

Psychoterapeutka Březinová: Sportovci jsou výkonově tlačeni a o svých problémech mlčí
Video se připravuje ...

"V podstatě jim bereme dětství, nemají čas na kamarády, na svoje koníčky, de facto dělají jenom ten sport a věnují tomu všechno. Když se ten sportovec dostane do nějakého pubertálního věku, začne přemýšlet - dělám to, co chci?" dodává psychoterapeutka a mentální koučka spolupracující s několika sportovci.

Zásadní je i to, že lidé, kteří dělají sport na vrcholové úrovni, o svém trápení mlčí. "Nejsou v prostředí, ve kterém by se navzájem svěřovali. Když chce člověk spáchat sebevraždu a mluví o tom, tak mu je pomoci," říká Březinová. 

Proč mlčí? Podle psychoterapeutky za to může konkurenční prostředí. "Radši neříkají svoje pocity, aby toho náhodou soupeř nevyužil," říká. Podle ní by kluby měly více spolupracovat s mentálními kouči, kteří mohou hráčům pomoci s těžkými situacemi a životními rozhodnutími, jako byl v případě Františka Rajtorala přestup do Turecka.

Explzeňský Rajtoral (†31) spáchal sebevraždu. Podívejte se na jeho kariéru
Video se připravuje ...

Fotbalový svět truchlí za Františka Rajtorala, který v Turecku spáchal sebevraždu Fotbalový svět truchlí za Františka Rajtorala, který v Turecku spáchal sebevražduFoto Koláž iSport.cz

Nikdy nezapomeneme! Osobnosti reagují na úmrtí Františka Rajtorala
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud