3. května 2017 • 19:02

Razie v sídle FAČR! Pelta není obviněný. Jde o dotace, řekl advokát

Autor: ČTK, jon, šq, pta, dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově zasahují policisté. Dnes ráno tam dorazili se soudním povolením k prohlídce, mezi zadrženými jsou předseda FAČR Miroslav Pelta a šéf České unie sportu a vlivný právník Miroslav Jansta. Podle vyjádření Peltova právníka Bronislava Šeráka pro iSport.cz jsou předmětem vyšetřování dotace do fotbalu, Pelta však mezi obviněnými zatím nefiguruje. K zásahu došlo také v jabloneckém klubu a na ministerstvu školství, akce se dotýká i osob na pražském magistrátu. Události jsme sledovali ONLINE.



Shrnutí policejního zásahu kvůli dotacím

- Policie od středečního rána zasahuje v sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově, budově ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, jabloneckého fotbalového klubu, vyšetřovatelé dorazili i na pražský magistrát. Až do čtvrtečního rána by měly probíhat prohlídky kanceláří a dalších prostor. Vyšetřovatelé se zajímají o dotace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

- Zadrženi byli předseda FAČR Miroslav Pelta, náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD), ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová a funkcionář České unie sportu Stanislav Janouš. Policie vyslýchá i bývalého šéfa odboru sportu ministerstva školství Zdeňka Břízu.

- Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby a jedna firma byly obviněny ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku. Peltův právník Bronislav Šerák, že by mezi obviněnými figuroval Pelta.

19:30 Bývalou předsedkyni odvolací a revizní komise Fotbalové asociace ČR Markétu Haindlovou dnešní policejní razie v sídle FAČR nepřekvapila. Naopak ji prý čekala mnohem dříve. Na problémy s dotacemi totiž prý upozorňovala už v letech 2011 až 2013, kdy hospodaření FAČR kontrolovala.

"Před čtyřmi roky jsem skončila ve funkci, kdy jsem kontrolovala hospodaření asociace a opakovaně jsme upozorňovala na to, že se mi nelíbí způsob rozdělování dotací do fotbalu. Systém mi nepřišel dobře nastavený a poslední vyúčtování dotací jsem tehdy odmítla i podepsat," řekla Haindlová v rozhovoru pro rádio Impuls.

"Fotbalové prostředí má dlouhodobě špatnou pověst a osobně bych takovou akci čekala dřív. Spíš mě překvapuje, že to trvalo tak dlouho. Čekala jsem, kdy nastane politická vůle pro takový krok," dodala.

18:35 V rámci policejního zásahu byl zadržený také Stanislav Janouš, funkcionář České unie sportu, který radil klubům, jak využít dotační programy.

18:30 Přečtěte si rozhovor s právním zástupcem Miroslava Pelty Bronislavem Šerákem. Čtěte ZDE>>>

Peltův advokát Šeřák: Zadrželi ho kvůli prohlídkám. S policií spolupracuje
Video se připravuje ...

17:37 Podle advokáta Bronislava Šeráka probíhala na FAČR dnes pouze domovní prohlídka, žádné výslechy. Patří Pelta v kauze mezi obviněné? "Nedostali jsme nic," řekl právník předsedy FAČR.

17:30 K dnešním událostem se vyjádřil také předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. "Český fotbal dnes prochází krizí, kterou ještě ani nelze popsat. Je ale potřeba přemýšlet o lidech, kteří ho z ní vyvedou. Tip: Jiří Šimáně," napsal na twitter a zmínil jméno podnikatele, který s ním působil ve vedení Slavie.

16:47 První vyjádření poskytl pro iSport.cz Peltův právník Bronislav Šerák: "Na FAČR probíhá prohlídka kvůli práci s dotačními programy z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy do fotbalu a ostatních sportů. Ostatní spekulace, že jde o peníze na stadiony a úplatky, jsou nesmysl. Má jít o dotace mimo jiné do fotbalových klubů."

Právník Miroslava Pelty Bronislav Šerák (vlevo) u sídla Fotbalové asociace ČRFoto Pavel Mazáč (Sport)

Jaké dotace dostávají jednotlivé sportovní svazy za rok 2017? Podívejte se zde>>>

16:20 Podle informací iSport.cz Miroslav Pelta prochází s policisty veškeré dokumenty týkající se navýšení dotací pro český fotbal. Je vyšetřován v souvislosti s údajným zneužitím veřejných zdrojů. Jak zjistil iSport.cz, šéf FAČR prožívá hektický den v naprostém klidu a situace ho nijak neznervózňuje.

15:40 Podle informací České televize je v kauze ve hře návrh vazby minimálně pro jednoho člověka. Záležet ale bude na tom, nakolik bude při výslechu spolupracovat s vyšetřovateli a také na rozhodnutí soudu.

15:00 Probíhajícího pojicejního zásahu v sídle FAČR už si všímají také v zahraničí. Informaci o něm přinesl fotbalový web amerického serveru ESPN.

 

14:35 K situaci ve strahovském sídle poskytla fotbalová asociace vyjádření na svých internetových stránkách. "V současné době poskytuje výpověd předseda asociace Miroslav Pelta. Prohlašujeme, že FAČR bude nadále dodržovat zákony ČR a ctít presumpci neviny do vyřešení této kauzy."

14:30 Peltův právník Bronislav Šerák zatím prohlášení pro média odložil. Pouze prohlásil, že samotné šetření v sídle FAČR se může protáhnout do pozdních večerních hodin.

14:20 Vyjádření k probíhajícími policejnímu vyšetřování poskytl klub FK Teplice:  "Dlouhodobě upozorňujeme na nedůvěryhodnost a netransparentnost fotbalového prostředí v této zemi. K této konkrétní kauze se však v tuto chvíli nemůžeme vyjádřit, protože máme informace dostupné pouze prostřednictvím médií. Je však jisté, že tato kauza bude mít další negativní dopad ve vnímání fotbalového prostředí veřejností."

13:20 Podle deníku Metro je mezi zadrženými také pražský zastupitel Karel Březina, který je poradcem ministryně školství.

12:30 Sídlo asociace je od brzkého dopoledne uzavřené a všechny vchody do něj střeží policie. U budovy stojí několik policejních aut s ústeckými poznávacími značkami. Na Strahov dorazil také bývalý ministr školství Marcel Chládek, který působí na FAČR jako generální manažer fotbalových akademií.

12:10 Razie v kancelářích jabloneckého fotbalového klubu důležitý sobotní ligový zápas s Plzní neovlivní, řekl dnes novinářům mluvčí klubu Štěpán Hanuš. Policie od rána zasahuje v souvislosti s dotacemi ministerstva školství také v FK Jablonec, který do loňska patřil zadrženému předsedovi fotbalové asociace Miroslavu Peltovi a kde má stále minoritní podíl.

Kriminalisté na jabloneckém stadionuFoto ČTK

Zátah na FAČR, ministerstvu, policie jela i na magistrát

Všichni zaměstnanci FAČR museli ráno opustit kanceláře a přesunout se do přilehlé restaurace. Informaci o Peltově zadržení potvrdil v 11 hodin mluvčí FAČR Michal Jurman. "Pan předseda je v budově, probíhá šetření," uvedl Jurman. S dalším prohlášením by měl vystoupit Peltův právník Bronislav Šerák.

Peltu měli policisté podle serveru Seznam Zprávy zadržet už v úterý večer, když se chystal odcestovat na semifinálový zápas Ligy mistrů Juventus Turín - Monaco. V centru Prahy pak policie zajistila také šéfa ČUS Janstu, uvedl server.

Policisté souběžně s akcí na Strahově předvedli podle Aktualne.cz k výslechu náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která by měla být také mezi obviněnými. "Můžu sdělit, že Policie České republiky je na ministerstvu školství. Poskytujeme jí veškerou součinnost," řekla ČTK mluvčí úřadu Jarmila Balážová. O tom, že by vyšetřovatelé odvedli Kratochvílovou, však informace neměla.

V sídle FAČR probíhá policejní vyšetřování. Peltu zadrželi, potvrdil mluvčí
Video se připravuje ...

V Jablonci policie zapečetila kanceláře

Podle prohlášení Vrchního státního zastupitelství bylo již zahájeno trestní stíhání třech fyzických a jedné právnické osoby. Týká se trestných činů zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usneseních o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická,“ uvedla Bradáčová.

Policie dorazila také na další místa, třeba do jabloneckého klubu, ve kterém má Pelta vlastnický podíl. "Mohu potvrdit, že v sídle klubu jsou v tuhle chvíli policisté. Nemáme k tomu další podrobnosti, čekáme na další pokyny," sdělil iSport.cz tiskový mluvčí Jablonce Štěpán Hanuš.

Policie podle něj zapečetila několik kanceláří, nikdo do nich nesmí a policisté před nimi stále hlídkují. Kolem stadionu byl však dopoledne klid a policejnímu zásahu nic nenasvědčovalo. "Co mám informace, tak vyslýchán nikdo nebyl. Zda si něco odvezli, nevím," dodal mluvčí klubu.

Policie na ministerstvu školství: Prošetřuje dotace na sport. Více čtěte ZDE>>>

Exministr školství Marcel Chládek přichází do sídla FAČR
Exministr školství Marcel Chládek přichází do sídla FAČR

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud