4. května 2017 • 17:20

Budou rozstřely férovější? Na ME v Česku se zkouší nový systém ABBA

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Česku se má vyzkoušet novinka, která přináší do fotbalu nová pravidla při penaltovém rozstřelu. Mistrovství Evropy žen do 17 let, které od úterý hostí mimo jiné Plzeň, a současně na evropský šampionátu mužů stejné věkové kateriogie v Chorvatsku, byly vybrány k testování systému, který má být férovější a snížit psychický tlak na hráče týmu, který v rozstřelu kope jako druhý v pořadí.



Úprava je to v případě nerozhodnutého výsledku ve vyřazovací části turnaje v podstatě jednoduchá. Místo toho, aby hráči týmu A v každé sérii kopali jako první a v týmu B vždy jako druzí, bude se pořadí alternovat podobně jako v tenisovém tie-breaku. První série tak bude v pořadí A-B, druhá B-A, třetí opět A-B a tak dále až do rozhodnutí.

Podle pravidlové komise IFAB by nový systém zvaný „ABBA“ měl být férovější. Jimi zadaná studie totiž prokazuje, že tým, který kope jako první, má šedeástiprocentní šanci rozstřel vyhrát.

„Podle naší hypotézy je hráč kopající druhou penaltu pod větším psychickým tlakem, protože jeho neúspěch může okamžitě znamenat prohru pro jeho tým,“ stojí v oficiálním prohlášení. Ujme se novinka?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud