10. května 2017 • 17:46

Majitelé klubů hledají vedení fotbalu, hovořit měli o Fouskovi a Mlsnovi

Autor: šq, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kluby první ligy se budou snažit najít nové vedení Fotbalového asociace ČR v čele s novým předsedou a dohodnout se na něm se zástupci výkonnostního fotbalu. To je hlavní výstup z dnešního mimořádného jednání majitelů prvoligových klubů v pražském hotelu Marriott. Reagovaly tak na události posledních dnů, kdy se předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta ocitl ve vazbě kvůli sportovním dotacím. "Kluby jsou připraveny poskytnout veškerou pomoc k celkovému řešení situace včetně případné finanční výpomoci umožňující udržení FAČR v chodu," uvedly zástupci klubů v prohlášení. Vývoj událostí jsme sledovali ONLINE.



AKTUALIZOVAT

17:30 Jaká jména padala na jednání šéfů klubů v souvislosti s postem předsedy FAČR? Podle informací iSport.cz je ve hře bývalý generální sekretář svazu a šéf organizačního výboru EURO do 21 let v roce 2005 Petr Fousek, náměstek ministra vnitra a člen komise rozhodčích Petr Mlsna či Martin Malík, ředitel marketingové společnosti fotbalové asociace STES. Ve vedení asociace by majitelé klubů rádi viděli bývalého reprezentanta Zdeňka Grygeru.

15:40 Předseda LFA Dušan Svoboda uvedl, že při jednání majitelů ligových klubů našli užší okruh kandidátů na předsedu FAČR, se kterým chtějí předstoupit před výkonnostní fotbal. Svoboda je pověřený jednáním s místopředsedou Romanem Berbrem, aby se pokusili najít shodu na společném kandidátovi společně s výkonnostním fotbalem. ROZHOVOR S DUŠANEM SVOBODOU ČTĚTE ZDE>>>

Svoboda: Chceme se dohodnout na kandidátovi s výkonnostním fotbalem
Video se připravuje ...

15:35 Kompletní prohlášení Ligové fotbalové asociace po jednání majitelů prvoligových klubů:

1. Kluby I. ligy považují současnou situaci za mimořádně kritickou, protože bezprostředně ohrožuje celý systém financování a fungování FAČR a celého výkonnostního a mládežnického fotbalu.

2. Kluby I. ligy jsou připraveny poskytnout veškerou pomoc, které jsou schopny, k celkovému řešení situace včetně případné finanční výpomoci umožňující udržení FAČR v chodu.

3. Kluby I. ligy okamžitě po dnešním setkání zahájily jednání s výkonnostním fotbalem o dalších krocích včetně shody na novém vedení a způsobu řízení FAČR, kde hlavním předpokladem musí být důvěryhodnost nového vedení, které vzejde z voleb, a profesionální řízení po dobu krizové situace.

4. Kluby I. ligy zdůrazňují, že v případě pozitivní reakce výkonnostního fotbalu, samozřejmě k jednání přizvou kluby II. ligy s cílem dohodnout se na společném postupu profesionálního fotbalu jako celku.

15:05 Krátký komentář k výsledkům jednání poskytl i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík: "Chtěl bych poděkovat majitelům klubů první ligy za konstruktivní jednání a jednomyslné rozhodnutí o dalším postupu."

15:00 Jednání skončilo, majitelé opouštějí jednací místnost. "Dohodli jsme se na tom, že žádní zástupci individuálních klubů to nebudou komentovat. Můžete čekat společné prohlášení všech klubů a doplňující komentář předsedy LFA (Dušana Svobody). Jednomyslně jsme se dohodli na konkrétním výstupu, který není finální, je to první krok. Krok, který navrhujeme, je velmi dobrý," řekl majitel Sparty Daniel Křetínský.

14:45 Z jednací místnosti vyšel Jaroslav Tvrdík. Šéf Slavie odmítl čekajícím novinářům sdělit jakékoliv podrobnosti.

14:05 Majitelé ligových klubů stále jednají za zavřenými dveřmi o situaci v českém fotbale. Před novináře zatím předstoupil jen ředitel Legislativně právního oddělení Jan Pauly. "Jednání probíhá standardním způsobem," vyjádřil se s tím, že o dalších podrobnostech mluvit nebude.

12:45 CELÝ ROZHOVOR S JAROSLAVEM TVRDÍKEM ČTĚTE ZDE>>>

Šéf Slavie Tvrdík: Ať Berbr kandiduje a nikoho za sebe nehledá
Video se připravuje ...
12:15 Do hotelu Marriott dorazil už také majitel Sparty Daniel Křetínský. Jednání brzy začne. Kolem novinářů jen proběhl a odmítl se před jednáním k celé situaci vyjádřit.

12:10 K zastupování Jablonce dostal plnou moc Miroslav Platil, bývalý ředitel Slavie.

12:00 Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík: "Vyzýváme pana Berbra, aby kandidoval na předsedu a neschovával se za jiné osoby. My chceme přinést alternativu, kterou bychom rádi nabídli valné hromadě."

11:50 Do jednací místnosti vstoupil Jan Pauly, místopředseda Legislativně-právního oddělení FAČR.

11:45 Prezident FK Příbram Jaroslav Starka: "Sám se nechám překvapit, s čím ostatní přijdou. Valná hromada by určitě v termínu měla proběhnout, předsedu svazu potřebujeme. S Romanem (Berbrem) narozdíl od novinářů problém nemám. Znám ho přes třicet let, je to pracovitý člověk."

Starka: Volba předsedy? Nemám problém s Peltou, Berbr je pracovitý člověk
Video se připravuje ...

11:40 Na jednání dorazil také ředitel Dukly Michal Šrámek, s Tomášem Paclíkem přišel generální manažer Plzně Adolf Šádek, nechybí ani prezident příbramského klubu Jaroslav Starka.

11:20 V pražském hotelu Marriott už jsou i další majitelé prvoligových klubů, před novináři se mihl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. "Počkejte si po jednání, zatím nemám, co bych vám řekl," sdělil novinářům. Na otázku, zda sám chce kandidovat na předsedu FAČR, odpověděl jednoznačně: "Ne".

Generální manažer Plzně Adolf Šádek s šéfem FK Příbram Jaroslavem Starkou
Generální manažer Plzně Adolf Šádek s šéfem FK Příbram Jaroslavem Starkou

 

11:00 Plzeňský majitel Tomáš Paclík přišel k jednacímu salonku jako první: "Počkáme si, s čím přijdou ostatní. Já na předsedu určitě kandidovat nebudu."

9:00 Prvoligové kluby podle všeho nebudou chtít vybrat narychlo kandidáta a předhodit ho valné hromadě, kterou z větší části ovládá druhý místopředseda asociace Roman Berbr . Je to, jako by ho vyslaly na porážku. Takový kandidát totiž téměř nemá naději na úspěch. Je jedno, jestli proti němu bude stát sám Berbr, jenž kandidaturu nevyloučil, stále ještě jediný kandidát Pelta , někdo třetí nebo vůbec nikdo. Potřebnou většinu nezíská.

Další potíží (vlastně asi hned tou první) je, že kluby se opravdu na svém kandidátovi možná ani neshodnou. Kdo by nejvíc chtěl, je Slavia, vedená Jaroslavem Tvrdíkem . Ta v minulém týdnu navrhovala vytvoření jakési úřednické vlády a pustila do světa několik jmen – Jiří Šimáně, Petr Mlsna, Pavel Kuka, Zdeněk Grygera, Petr Fousek.

Slavia zatím navenek nikdo nepodpořil, což možná o něčem vypovídá, ale nikoli nutně. Třeba si kluby svůj souhlas schovávají až na dnešek. Slavia sama prý uvádí podporu čtyř majitelů. Dnešek ukáže víc.

Berbr: Návrh Slavie je mimozemský, moje kandidátky na FAČR už leží
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud