11. května 2017 • 17:57

Sportovci v bublině. Kam až může zajít život měřený výhradně výkonem

Autor: har
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tragický příběh Františka Rajtorala vyvolal spoustu otázek o životech profesionálních sportovců. Ta hlavní mohla znít: Není delší pobyt v bublině vrcholového sportu duševnímu zdraví škodlivý a dokonce nebezpečný? Odpovědi nabízí ve svém obsáhlém tématu páteční vydání Sport Magazínu.



Je vrcholový sport rizikovější oblastí pro vznik psychických problémů než jiná odvětví?

„Tahle doba je charakteristická ohromným tlakem na výkon, výsledek, peníze, tedy na cílové položky.

Úspěch je také hodnocen právě podle cílových položek. Takže podle množství vydělaných peněz, získaných bodů, medailí. Ne podle úsilí vloženého do procesu. Dnešní doba z nás dělá obecně cílové feťáky,“ tvrdí Marian Jelínek, respektovaný hokejový trenér a doktor filozofie.

Proč se mezi sportovci tají potíže? „Málokdo přijde do práce a řekne: Bojím se, jestli budu mít za měsíc vůbec na nájem. Tohle lidi neříkají obecně, takže to neočekávám v ryze konkurenčním prostředí, jakým je vrcholový sport,“ přidává Jana Březinová, systematický psychoterapeut kouč a supervizor.

Plzeň - Dukla: Choreo fanoušků s Františkem Rajtoralem
Video se připravuje ...

„Sportovci neříkají své pocity nahlas, aby toho náhodou soupeř, ale i spoluhráč, nevyužil. Častější je maska, kterou si sportovci nasazují, aby byli schopni v kolektivu vůbec být. A tak je důležité všímat si, jak se sportovec chová, když opustí šatnu a vstoupí do běžného života. Signálů a drobných výstrah je spousta.“

Ničí obří platy charaktery? „První velké peníze jsem dostal už jako zelenáč v áčku Slavie. Bylo dost nezvyklé, když mi přišla výplata 80 tisíc korun a máma brala 5 tisíc,“ vzpomíná fotbalová legenda Vladimír Šmicer.

„Samozřejmě jsem si hned šel koupit walkmana. Ale tím to končilo. Byl jsem odmalinka vedený, abych neutrácel za blbosti. A to mi zůstalo dodnes. Výchova v rodině je v tomhle ohledu klíčová. Kdo se o tohle nemůže opřít, měl by mu pomoct agent nebo klub.“

Jak ustát slávu a předejít finančním pádům? Jak nezešílet z tlaku médií a sociálních sítí? A v čem tkví zrádnost konce kariéry? I o tom si přečtete v pátečním Sport Magazínu.

Co také najdete v pátečním Sport Magazínu

Dvojrozhovor: Ondřej Synek a Václav Chalupa

Uniklo z facebooku: Jiří Paroubek

Můj první gól: Michal Bílek

Sportovci v bublině. Kam až může zajít život měřený výhradně výkonemFoto Sport


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud