25. května 2017 • 13:56

Fotbal už není na suchu. Ministryně Valachová pustila FAČR k dotacím

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal už nebude na suchu. Ministryně mládeže, školství a tělovýchovy Kateřina Valachová po dnešním jednání Národní rady pro sport oznámila, že FAČR se může i přes trvající obvinění z dotačních podvodů zúčastnit nového dotačního řízení. S ohledem na presumpci neviny jí budou dotace vyplaceny.



„Situace je jedinečná a mimořádná, protože dosud žádná sportovní organizace nebyla obviněna jako právnická osoba z trestné činnosti,“ zdůraznila Valachová , která však fotbalu uvolnila cestu k dotacím.

„Fotbalová asociace se může přihlásit o dotaci do nové výzvy, kterou vyhlásíme 31. května. Fotbalová asociace bude posouzena v rámci těchto dotací jako ostatní žadatelé. Budou jí vyplaceny finanční prostředky z dotací, které ministerstvo mládeže, školství a tělovýchovy spravuje,“ uvedla Valachová.

Dotace byly pozastaveny v souvislosti s podezřením, že se na rozdělování peněz na investice domlouvala bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová se šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou . Mezi obviněnými je i FAČR jako právnická osoba, proto hrozilo, že nebude moci čerpat dotace do skončení případu.

FAČR se tak dostala do kritické situace, podle Valachové však nebyl ohrožen provoz fotbalových národních týmů. Reprezentační A mužstvo čeká klíčový zápas kvalifikace MS v Norsku, výběr do 21 let se chystá na EURO v Polsku.

„Naše reprezentace žádným způsobem nemůže být ohrožena. Programy pro sportovní reprezentaci a mládež byly vyplaceny,“ řekla Valachová, která zároveň reagovala na kritiku FAČR.

Ta podle generálního sekretáře asociace Rudolfa Řepky dluží 25 milionů korun za nedávné ME dorostenek do 17 let.

„Je to jedna z věcí, na kterou se chci ptát fotbalové asociace, proč tímto způsobem informovala veřejnost,“ uvedla Valachová.

Peníze z nových dotačních programů, které budou vyhlášeny 31. května, budou podle Valachové svazům vyplaceny do měsíce.

Fotbalová asociace rozhodnutí ministerstva přivítala. Podle svých zástupců je už nyní ve finanční krizi a pokud by nebyl dodržen termín vyplácení dotací do konce června, ohrozilo by to životaschopnost asociace.

"V tuto chvíli se nacházíme ve velmi složité finanční situaci a naše životaschopnost se pohybuje v řádech dnů. FAČR musí už pět měsíců hospodařit s vlastními zdroji, což je problematické. Kdyby se stalo, že finance do konce června nedorazí a příslib nebude splněn, tak by v té chvíli muselo dojít k velmi represivním krokům. FAČR by byl paralyzován," řekl na tiskové konferenci generální sekretář asociace Rudolf Řepka.

"A je třeba upozornit, že se to netýká jen FAČR, ale celého sportu v ČR. Pokud by se ukázalo, že to není reálný termín, tak by tato katastrofa postihla i jiné sporty. Už konec června je problémový termín, natož cokoli poté," dodal šéf legislativně-právního oddělení FAČR Jan Pauly.

„Svazy jsou informovány, dostaly avízo o možnosti žádat o dotace. Do konce června svazy obdrží stoprocentní částky dotací,“ řekla Valachová. Podle ministryně také bude zajištěno financování významných sportovních akcí, které se letos konají na českém území.

„Všechny tyto akce budou znovu posouzeny, v úterý budou zveřejněny výsledky. Je dostatek finančních prostředků, není třeba se obávat, že by podporu ztratily. Sportovní organizace dostanou peníze, o kterých není pochyb, že byly správně posouzeny,“ řekla Valachová.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud