Jakub Dvořák
27. května 2017 • 04:30

Talent Sparty u titulu Feyenoordu: Mají horší zázemí, ale větší chuť

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dorazil a hned slavil titul. Tedy byl součástí oslav, při kterých se v ulicích Rotterdamu sešlo na 200 tisíc fanoušků Feyenoordu, kteří se radovali z prvního triumfu v nizozemské lize po 18 letech. Sparťanský obránce Daniel Fišl (16) byl však v Nizozemsku kvůli jiným záležitostem. Klub, který do světa vyslal Robina van Persieho či Dirka Kuyta, si jej pozval na testy a nadaný stoper se v klubu líbil. „Konkurence je tam ale obrovská,“ popisuje mládežnický reprezentant.



Ještě mu ani nebylo sedmnáct, ale měří metr devadesát, za sebou má několik startů za sparťanský výběr do 19 let a patří do základní sestavy reprezentace U17, kde nosí kapitánskou pásku. Už v patnácti letech si Daniela Fišla do týmu o čtyři roky starších hráčů vytáhl trenér David Holoubek, který v aktuální sezoně vedl i sparťanský A tým.

Titul Feyenoordu? 200 tisíc lidí v centru!

Přiletěli z Česka, sotva se v přístavním městě rozkoukali a už je čekal první šok. Na dvě stě tisíc bouřících fanoušků Feyenoordu vyšlo do ulic a slavilo mistrovský titul po 18 letech. „V centru jsme byli s manažerem a vidět to všechno, byl opravdu zážitek,“ říká Fišl.

Snímky jak lidé lezli po veřejném osvětlení, přes čoud dýmovnic nebylo vidět na metr a všude plály červenobílé vlajky, obletěly celý svět.

Levonohý stoper roste na Strahově v zajímavého hráče. I proto si jej na pětidenní testy pozval čerstvý nizozemský mistr Feyenoord Rotterdam. Jak to v akademii věhlasného klubu vypadá?

„Chodí to tam úplně stejně jako na Strahově. V úterý a ve čtvrtek mají individuální programy na odstranění svých nedostatků, ale to máme ve Spartě po domluvě s kondičním trenérem také. Je tam mezi hráči obrovská konkurence, avšak co se týče hřišť a zázemí, ty má lepší Sparta,“ popisuje mladý obránce.

Jak vypadal Fišlův program na stáži? V úterý první trénink a před ním ještě posilovna s fyzioterapeutem. Po tréninku prohlídka stadionu De Kuip a oběd v klubové akademii. Ve středu je ve Feyenoordu volný den, ve čtvrtek už na českého obránce čekal dvoufázový trénink.

„Bylo to hodně náročné, ale ve finále se to dá srovnat s tím, jak trénujeme na Spartě,“ říká. „Myslím si, že jsem tam zanechal dobrý dojem, i trenér mě pochválil. Uvidím, jaké mi přijde písemné hodnocení,“ dodává.

V tréninkovém úboru v akademii Feyenoordu
V tréninkovém úboru v akademii Feyenoordu

Čím vzbuzuje Fišl zájem? „Podobné typy jsou na trhu nedostatkovým zbožím, což je Danova výhoda. Díky naší kanceláři v Holandsku máme na Feyenoord Rotterdam výborné vazby,“ vysvětluje Viktor Schejbal z agentury Sport Invest, která hráče zastupuje.

Prioritou nyní zůstává Fišlova snaha o proniknutí do sparťanské devatenáctky natrvalo. „Dělám proto vše a potom nejlépe rychle do A týmu,“ netají se svými plány. „Cizina je mým velkým snem, ale nejdřív chci něco dokázat se Spartou.“

Na dotaz, proč v zahraničí vyrůstají lepší hráči, když podmínky například ve Spartě na profesionálnější úrovni, reaguje. „Vyrůstat v lepších podmínkách je pěkné, ale nic to neznamená. Myslím si, že hráči v cizině mají větší chuť po úspěchu a víc na sobě pracují.“

Na stáži byli i hráči Slavie a Hradce

"Skauti Feyenoordu byli už několikrát v Česku a sledovali naše hráče v akci, v Rotterdamu už byli na stáži Jan Žambůrek ze Slavie, Milan Králíček a Filip Firbacher z Hradce Králové. Filip tam jel teď podruhé, k němu si vybrali i Dana Fišla. Na stáži lidé z Feyenoordu viděli oba v přímé konfrontaci s jejich hráči, v jejich podmínkách, což je vždycky výhoda. Kluci zase poznali, jak to funguje jinde. Pro obě strany je to velmi přínosné.“

Viktor Schejbal, hlavní skaut společnosti Sport Invest

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud