2. června 2017 • 18:07

Pat ve volbách předsedy fotbalu! Další pokus bude do konce roku

Autor: jon, pj, mip, šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Valná hromada Fotbalové asociace ČR dnes měla zvolit nové vedení včetně předsedy, který nahradí Miroslava Peltu, jenž je kvůli dotačnímu skandálu ve vazbě. K tomu nakonec nedošlo. O post šéfa asociace se ucházeli Martin Malík a Petr Fousek, kteří prošli do třetího kola a ani jeden z nich nezískal v obou komorách požadovanou podporu. Libor Duda jako třetí kandidát na předsedu vypadl už v prvním kole. Dění kolem valné hromady jsme sledovali ONLINE.



Aktualizovat stránku

19:30 Budou Malík a Fousek kandidovat znovu?  Oba neměli okamžitou odpověď. "Teď na to nelze odpovědět a není na to ani situace. Celý kandidátský proces bude muset proběhnout znovu," připomněl Fousek. "Je to příliš čerstvé, musím si udělat nějakou analýzu," vyjádřil se Malík.

19:00 Jeden z hlavních sponzorů českého fotbalu pivovar Gambrinus vyjádřil velké zklamání z dnešního výsledku valné hromady a nyní zváží další kroky. "Námi požadovaná změna v otevřeném dopise delegátům volby nepřišla. Je to pro nás veliké zklamání. Jako dlouhodobý a stabilní partner, který je u českého fotbalu 19 let, zvážíme naše další kroky a příští týden se k nim vyjádříme blíže," řekl marketingový manažer Gambrinusu Marek Dvořák v prohlášení. "Vnímáme situaci na rozdíl od FAČR jako kritickou a vyžadující rychlé a věcné jednání, což se neděje," dodal.

18:40 Martin Malík, který měl po celou dobu volby nejvyšší podporu v české komoře, litoval toho, že nový předseda nebyl zvolen. "Signál, který fotbal vyslal, není příliš pozitivní. Teď musíme se všemi vstoupit do dalších jednání. Komerční partneři očekávali, že z výkonného výboru vzejde předseda asociace, totéž očekávala UEFA," řekl na tiskové konferenci.

Malík: Partneři očekávali, že z valné hromady předseda vzejde. Tohle je špatně
Video se připravuje ...

18:27 Jeden z kandidátů na předsedu FAČR Petr Fousek po konci voleb: „To, že nebyl zvolený předseda, je výsledek, který asi není optimální, protože z celé řady důvodů by bylo lepší, aby předseda zvolený byl. Na druhou stranu bych to nepovažoval za tragédii, český fotbal měl krátkou dobu, aby se vyrovnal s hendikepy, které měl."

Fousek: Není to tragédie, ukazuje to na handicapy, se kterými se fotbal nevyrovnal
Video se připravuje ...

18:20 Jaká varianta byla ve hře před třetím kolem volby? Podle šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka navrhovali moravští delegáti, že podpoří Martina Malíka výměnou za to, že se kandidatury na místopředsedu vzdá Roman Berbr. K této "výměně" nakonec nedošlo.

18:10 Zástupci obou komor a LFA pověřili výkonný výbor, aby svolal další mimořádnou hromadu do 31. prosince 2017.

18:06 Ani ve třetím kole nebyl zvolen předseda FAČR. Výsledek hlasování byl podobný jako ve druhém kole. Martin Malík získal v české komoře 106 hlasů, na Moravě 18 hlasů. Petra Fouska volilo v české komoře 20 delegátů, na Moravě 51. Nyní bude následovat dohadovací řízení, které určí další postup. Roman Berbr při vyhlašování výsledku 3. kola volby v sále chyběl.

17:50 Moravští delegáti se ze společné schůzky údajně rozešli s tím, že každý bude hlasovat podle svého. Tedy nedospěli k dohodě, zda ustoupí Martinu Malíkovi.

17:45 Předsedající valné hromady Rudolf Řepka delegáty v sále vyzval, aby se odebrali ke třetímu kolu volby, které přinese rozuzlení dnešního zasedání.

17:40 Delegáti se už vracejí do sálu, za chvilku bude oznámený další postup.

17:35 Moravští delegáti se znovu sešli a dále jednají.

17:25 V zákulisí valné hromady FAČR to vře. Na schůzce mezi zástupci moravské, české komory a LFA je podle informací iSport.cz vyvíjen tlak na moravskou část, aby ustoupila a dala hlasy Martinu Malíkovi. Argumentuje se veřejnou ostudou a poškozenou reputací před UEFA i sponzory, pokud nedojde ke zvolení nového předsedy.

17:02 Ve třetím kole bude zvolen ten z kandidátů, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší, avšak pouze pokud v každé z komor získal alespoň 35 % hlasů přítomných delegátů.

17:00 Následovat bude schůzka zástupců české, moravské komory a LFA (Ligové fotbalové asociace), kteří se budou snažit dohodnout na dalším postupu.

16:55 Ani v druhém kole nebyl předseda zvolen. Malík dostal v české komoře 108 hlasů, Fousek 18 hlasů. V moravské komoře zvítězil Fousek s 51 hlasy, Malík získal 18 hlasů. Pokud toto rozložení sil zůstane i ve třetím kole, dojde k patu.

16:23 Nečekaně dobrý výsledek Petra Fouska v moravské komoře ocenil předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík, který Fouska podporuje. "Obdivuji moravské delegáty VH FAČR. Respekt s úctou. Ať to dopadne dnes jakkoliv, tohle je naděje pro budoucnost fotbalu," napsal na Twitteru.

16:15 Mezi novináře přišel neúspěšný kandidát na předsedu FAČR Libor Duba: "Pan Malík má podporu v české, pan Fousek v moravské komoře, vypadá to na patovou situaci. Bylo by dobré, aby byl řádnou valnou hromadou zvolený předseda. Díky tomu, že jsem do toho šel, se otevřela řada témat a to snad fotbalu pomůže. Výsledek beru a přeji oběma kaniddátům do druhého kola šťastnou volbu. Ze dvou zbylých kandidátů je mi určitě bližší pan Malík. Má vazbu na obchodní partnery a pohybuje se v byznysovém prostředí."

Vyřazený Duba: Přinášel jsem změnu, na fotbal byla asi příliš dynamická
Video se připravuje ...

16:10 Do druhé kola postupují kandidáti s nejvíce hlasy v české, respektive v moravské komoře, a zvolen je ten, který získá nadpoloviční většinu v obou komorách.

16:09 Překvapivá je podpora Petra Fouska v moravské komoře. Nečekalo se, že kandidát hodně podporovaný Slavií získá tak silnou podporu.

16:06 V 1. kole nedošlo ke zvolení nového předsedy FAČR. V české komoře vyhrál Martin Malík se 107 hlasy, druhý byl Petr Fousek s 15 hlasy, třetí Libor Duba se 3 hlasy. V moravské komoře zvítězil Petr Fousek s 56 hlasy, druhý skončil Malík se 14 hlasy, Duba nedostal na Moravě ani hlas.

15:30 Kandidatury na pozici místopředsedy FAČR za Čechy se podle informací iSport.cz vzdal Miroslav Liba. Bývalý sudí a současný předseda Středočeského krajského fotbalového svazu bude kandidovat jen na pozici člena výkonného výboru za Čechy.

14:58 Následuje přestávka v jednání. Delegáti míří k hlasovacím urnám.

14:55 Poslední zamířil k řečnickému pultu Martin Malík, ředitel agentury STES a největší favorit voleb. „Ve svém programu jsem se snažil formulovat to, čemu říkám větší otevřenost do fotbalového hnutí i k veřejnosti. Po včerejším setkání profesionálních klubů je dobře, abych zmínil, že otevřenost vnímám i směrem ke komisím a jejich nezávislosti. Je to tak důležitý prvek, že jsem učinil i mediální prohlášení,“ prohlásil.

14:45 Nyní hovoří druhý ze tří kandidátů Petr Fousek, bývalý generální sekretář a delegát UEFA a FIFA. "Považuju se za celospektrálního kandidáta. Toto je vynucená situace, spíš to připomíná mimořádnou valnou hromadu. Za předsednictví pana Pelty byl fotbal stabilní, nepolitikařilo se, stabilita byla i finanční. Chci pomoct fotbalu, nabídnout svůj kredit, schopnosti, kontakty v UEFA, FIFA, jazykové vybavení i znalost asociace. Chtěl bych osobně popřát Mirkovi Peltovi, aby tu svou záležitost zvládl," uvedl Fousek.

14:43 Duba: "Úkolem předsedy by mělo být stmelit fotbalové hnutí i s ostatními sporty, abychom byli schopní apelovat na vládu ve stylu, jakým způsobem bude sport financován."

14:40 Duba opět kritizuje postoj profesionálních klubů, které podmiňují finanční pomoc výkonnostnímu fotbalu změnami ve vedení. "Pokud chce někdo pomáhat výkonnostnímu fotbalu, může tak činit i bez nějakých personálních podmínek. Skutečně takové vystupování od profesionálního fotbalu navenek něčemu neprospívá," řekl Duba.

14:35 Vystupuje první z kandidátů na předsedu FAČR Libor Duba, ředitel Ondrášovky. "V krátké kampani jsem prezentoval sám sebe jako krizového manažera, proto jsem se v této pozici ocitl. Na základě některých nominací jsem se rozhodl nominaci přijmout," sdělil Duba delegátům.

14:30 Jak bude probíhat volba nového předsedy FAČR?

a) předseda je zvolen v prvním kole, hlasovala-li pro něj nadpoloviční většina přítomných delegátů z české komory a nadpoloviční většina přítomných delegátů z moravské komory

b) není-li zvolen v prvním kole, postupují do druhé kola kandidáti s nejvíce hlasy v české, respektive v moravské komoře, a zvolen je ten, který získá nadpoloviční většinu v obou komorách

c) není-li zvolen ani ve druhém kole, je ve třetím kole zvolen ten z kandidátů druhého kola, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší, avšak pouze pokud v každé z komor získal alespoň 35 % hlasů přítomných delegátů

d) není-li zvolen ani ve třetím kole, uskuteční se dohadovací řízení, které určí další postup

14:27 Už probíhá hlasování o volebním řádu. Dalším bodem bude to nejzásadnější z pohledu dnešní valné hromady - volba předsedy.

14:20 Valná hromada FAČR schválila úpravu stanov, která mimo jiné umožňuje současnému výkonnému výboru prodloužit mandát, pokud nebude zvoleno nové vedení. Rovněž mění dosavadní arbitrážní komisi na sbor rozhodců, čímž asociace vychází vstříc požadavku FIFA.

14:10 Závěrečná zpráva Revizní a kontrolní komise FAČR byla též schválená bez problémů. Na řadu přijde schvalování stanov FAČR.

13:58 Zpráva Arbitrážní komise byla také u delegátů jednomyslně schválená, jde se na bod č. 12 - zpráva Revizní a kontrolní komise FAČR.

13:49 Bez problémů u delegátů prošla i přednesená zpráva Etické komise FAČR. Valná hromada je nyní u bodu 11, tedy u zprávy Arbitrážní komise FAČR. Volba předsedy FAČR je ve schváleném programu uvedena jako bod 17.

13:37 Absolutní většinou byla schválena přednesená zpráva Odvolací komise FAČR. Probíhá čtení zprávy Etické komise FAČR.

13:30 A nemohou... Na Moravě návrh prošel, v české komoře nikoliv. Kluby tak zůstávají v pozici hostů.

 

13:25 Hlasuje se o tom, jestli mohou hlasovat...

 

13:05 Finanční ředitel FAČR Libor Kabelka nyní čte delegátům Zprávu o hospodaření FAČR a jeho dceřinných společností.

12:50 "I přes obvinění směrem k FAČR by neměl být v ohrožení základní provoz asociace. Při nakládání se státními dotacemi se FAČR řídila a řídí předpisy a není si vědomá žádných pochybení. Ani žádný z kontrolních orgánů nekonstatoval, že by došlo ke zneužití dotačních prostředků," pokračuje Zlámal.

 

12:45 První místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal předkládá zprávu o stavu FAČR: "Situace je složitá. Nemáme dostatek informací, ale ctíme presumpci neviny a věříme, že celá situace bude brzy vyjasněná vzhledem k panu Peltovi i asociaci."

12:39 Z přítomných 196 delegátů hlasovalo pro odložení Valné hromady 16 delegátů z Moravy, jeden z české komory.

12:35 Valná hromada FAČR schválila svůj program. Nevyšel tak pokus o zablokování, který by vedl k odložení voleb. Jak se hlasovalo?

Česká komora: 123 pro, 1 proti, 1 zdržel

Moravská komora: 49 hlasů pro, 16 proti, 1 zdržel

12:20 Možnost, aby si členové vedení doplatili členství, využilo 14 klubů. Nezvládly to Sokolov, Baník Ostrava, Olomouc a Frýdek-Místek, jejich zástupci tak nemohou hlasovat na valné hromadě. Právo volit má 125 delegátů z Čech, 71 delegátů z Moravy.

12:10 Původně čtvrthodinová přestávka se protahuje.

11:50 Vyjádření Jana Paulyho, ředitel legislativně-právního oddělení FAČR: „Výsledky mandátové komise v rámci dnešní 19. řádné Valné hromady FAČR nejsou pokusem o šikanu profesionálních klubů. Naopak - jde o předejití případného zpochybnění výsledků VH FAČR, které by se nabízelo při takto masivním porušení povinnosti vyplývající ze Stanov FAČR. VH FAČR naopak rozhodla o připuštění delegátů zmíněných klubů, takže předpokládáme, že její průběh nebude narušen.“

 

11:35 Jednání nyní bylo přerušeno do 11:50, aby se jmenovaní funkcionáři mohli v přísálí stát členy FAČR.

11:30 Jmenované kluby, u jejichž vedoucích představitelů bylo zjištěno, že nejsou členy FAČR, mohou zaplatit své členství v předsálí. Pokud by se členy nestali, mohli by být vykázáni ze sálu a nesměli by hlasovat.

11:29 Mezi statutárními zástupci klubů, kteří nejsou členy FAČR, je i předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. Všechny jmenované kluby až na České Budějovice vznesly námitku.

11:20 Podle mandátové komise je problém s platností delegací 19 klubů první a druhé ligy. Podle jejího předsedy musejí být všichni statutární zástupci klubů členy FAČR!

Týká se to těchto klubů: Jihlava, Vítkovice, České Budějovice, Varnsdorf, Opava, Bohemians, Olomouc, Brno, Zlín, Mladá Boleslav, Baník Sokolov, Ústí nad Labem, Dukla Praha, Frýdek-Místek, Pardubice, Baník Ostrava, Teplice, Slavia, Vlašim.

11:00 Prohlášení k volbám nového vedení českého fotbalu vydal také sponzor reprezentace T-Mobile. Výsledek voleb bude podle vedení společnosti hrát důležitou roli při rozhodování, zda spolupráci prodloužit po vypršení aktuálního kontraktu. "Stávající smlouva je platná do července 2020 a v rámci našich aktivit se budeme i nadále soustředit na podporu fanoušků a fandění v rámci aktivity #fotbalvsrdci. Za důležité považujeme uvést, že řešení stávající situace bude jedním ze zásadních faktorů při našem budoucím rozhodování o dalších aktivitách v rámci fotbalového hnutí včetně role generálního partnera české fotbalové reprezentace."

10:45 Jeden z moravský delegátů Ladislav Vilímek z divizního Elseremo Brumov vyzývá k neschválení programu valné hromady. To by přineslo i odložení voleb nového vedení. Následuje přestávka, nyní se sčítají delegáti, aby se mohlo hlasovat o schválení programu. poté dojde k hlasování o programu.

 

10:35 Miroslav Jansta se zastal i odcházejícího předsedy FAČR Miroslava Pelty, který je momentálně ve vyšetřovací vazbě. "Proběhl zásah policie, jen se mluvilo o tom, že fotbal nic nedostane. Ale co fotbal způsobil, že do něj najednou všichni kopou? Předtím se fotili s Peltou a kamarádili se, teď se snad za to stydí? On je snad odsouzen? Co je to za lidi…?" tvrdí ve svém projevu.

10:30 Jansta se na fotbalové valné hromadě dotýká i jiných sportů: "Politické strany píší programy, sport je vždycky až na konci. Je to vidět na současném stavu kolektivních sportů. Hokej skoro padesát let byl určujícím faktorem, ale kde jsme teď? Ve Švédsku, Finsku investují do mládeže, do škol a mají výsledky. Sport na školách je na tom hůř než za starého režimu, na vysokých školách se prakticky zrušil. Pokud bychom neměli Nedvěda, Čecha, kdo Česko zná? Severní Amerika zase vnímá Jágra. To jsou největší reprezentanti Česka."

10:25 Šéf České unie sportu Miroslav Jansta: "Poprvé historicky za 25 let nemá sport na začátku června peníze, svazy jsou vystavené postihu za to, že neplní nasmlouvané věci, protože dostaly přísliby, že to bude fungovat."

Začala Valná hromada FAČR, fotbal volí vedení
Video se připravuje ...

10:20 Před delegáty vystupuje šéf České unie sportu Miroslav Jansta. "Mluví se o krizi sportu, ale ona žádná krize sportu není. To je falešné a podsouvané. Je krize státní správy v oblasti sportu. Kdo si tohle neuvědomí, nemůže rozklíčovat to, co se stalo a nemůže rozklíčovat ani budoucnost,“ uvedl Jansta.

 

10:13 Delegáti moravské komory se sešli půl hodiny před zahájením valné hromady, aby společně probrali postup při hlasování.

10:09 První místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal právě oznámil, že valná hromada může začít. Delegáti mají za sebou první hlasování - jednomyslně byl zvolený za předsedajícího dnešního valné hromady generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

10:05 19. řádná Valná hromada FAČR právě začíná, v sále už jsou přítomní všichni delegáti včetně stávajícího vedení asociace (kromě zadrženého odstupujícího předsedy Miroslava Pelty). Zní česká hymna.

9:50

9:45 Delegáti už se přesouvají do jednacího sálu, kde od 10.00 začne program valné hromady. "Budu volit Martina Malíka," sdělil svůj názor šéf Příbrami Jaroslav Starka. "Peníze ještě nepřišly, ale věřím, že situace se zlepší," odpověděl na dotaz, zda se už podařilo vyřešit situaci s pozastavenými státními dotacemi.

9:30 Na včerejší prohlášení Ligové fotbalové asociace reagoval také další z kandidátů na předsedu FAČR Martin Malík který je největším favoritem volby. Garantoval profesionálním klubům, že bude bránit nezávislost komisí. „Chtěl bych tímto, ještě před uskutečněním řádné Valné hromady FAČR, jasně deklarovat, že v případě svého zvolení do funkce předsedy Fotbalové asociace České republiky, budu jednoznačně činit takové kroky v rámci činnosti nezávislých komisí, a především té týkající se rozhodčích, které budou bránit a podporovat jejich nezávislost z pohledu dopadu na chod profesionálních soutěží. Pokud získám pocit, že se tomu tak neděje, jsem připraven rezignovat na svůj post předsedy Fotbalové asociace České republiky.“

8:50 Na rozhovor s Jaroslavem Tvrdíkem a výstupy ze schůzky zástupců profesionálních klubů a také rozhovor s Danielem Křetínským zareagoval jeden z kandidátů na předsedu, šéf společnosti Ondrášovka, Libor Duba.

"Vytahování historie osob není konkrétně v případě pana Tvrdíka úplně moudrým krokem," uvedl Duba v prohlášení pro média. "Pan Tvrdík účelově manipuluje se slovy, 'co Ondrášovce nevadí' – z mé strany v uvedeném článku pana Mádla bylo jasně sděleno, že partnery zajímá ekonomický benefit konkrétně. (...) A ten benefit s panem Berbrem prostě spojen není. Pokud tedy partner, zde konkrétně CEFC, který do fotbalu vstupoval, když byl pan Berbr místopředseda a nyní tvrdí, že má problém, že pravděpodobně bude opět místopředseda, je skutečně podivné," vytýká Duba Tvrdíkovi, který ohlásil, že CEFC ukončí sponzorování FAČR, pokud bude zvolen Malík s Berbrem. 

Duba se také vyjádřil k prohlášení LFA, která v případě zvolení Romana Berbra za místopředsedu hrozí neuskutečněním finanční pomoci směrem k FAČR a výkonostnímu fotbalu. "Pokud bude v rámci platných stanov dle souvisejícího volebního řádu zvolen do výkonného výboru FAČR jiný kandidát, než předem akceptovaný ze strany LFA, nebude žádná finanční půjčka poskytnuta. Taková nabídka ze strany subjektu LFA, který má ve svém předmětu činnosti dle stanov 'Činnosti vedoucí k posílení autonomie Celostátních ligových soutěží ve vztahu k Fotbalové asociaci České republiky' se dá nazývat různými slovy (ve finanční situaci FAČR i ultimátum), mezi něž ale slovo pomoc rozhodně nepatří," ohrazuje se Duba.

8:30 Valná hromada oficiálně začíná v hotelu Clarion v Praze v 10 hodin.

Tvrdík: Fotbal se nechce posunout, s Malíkem a Berbrem CEFC skončí
Video se připravuje ...

Jaké jsou šance jednotlivých kandidátů na předsedu FAČR podle deníku Sport? Čtěte ZDE »

Křetínský: Berbr naše návrhy neakceptoval, výkonnostní fotbal podporovat nebudeme
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud